Συνεχίζεται η έμπρακτη διεκδίκηση του Αιγαίου από την Τουρκία

Αιγαίο Ιμια

ΙμιαΜε δηλώσεις, η Άγκυρα, ξεδιπλώνει το φάσμα των διεκδικήσεών της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, πάντα μέσα στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο.

Η χθεσινή ένταση, μετά τον εμβολισμό του πλοίου «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος, έχει δώσει τη θέση της στις δηλώσεις και τις παραινέσεις, καθώς όπως όλα δείχνουν, η Άγκυρα επιλέγει τώρα τους χαμηλούς τόνους, αποσαφηνίζοντας όμως την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα στρατηγικά της συμφέροντα, αλλά και την ετοιμότητά της να εμπλακεί σε κάθε παζάρεμα, από το οποίο μπορεί να αντλήσει οφέλη για τους επιχειρηματικούς ομίλους που υπερασπίζεται.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, «ποντάρει» και πάλι στην αποκλιμάκωση και την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ, μπορούν να διασφαλίσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στα Ίμια, μια τουρκική ακταιωρός πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του λιμενικού σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις τουρκικής ακταιωρού. Το βράδυ ωστόσο, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής, προσέγγισε το Αγαθονήσι σε απόσταση ενός μιλίου από την ακτή. Παρέμεινε στην περιοχή για περίπου μία ώρα και αποχώρησε.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης – φυλακίου από τον τουρκικό στρατό, ακριβώς απέναντι από τα Ίμια. Φωτογραφίες δείχνουν τις εργασίες κατασκευής της βάσης στο νησί Çavuş που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού, πολύ κοντά στις επίμαχες βραχονησίδες.

Ο Π. Καμμένος ενημέρωσε τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στα Ίμια ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτεμπεργκ και τους ομολόγους του στη λυκοσυμμαχία, για την τουρκική στάση κατά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Όπως ανακοινώθηκε, στις διμερείς συναντήσεις που είχε με τους ΝΑΤΟικούς ομολόγους του, ο υπουργός Άμυνας επέδειξε οπτικοακουστικό υλικό, «το οποίο, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό» και δήλωσε ότι «αναμένω τις αντιδράσεις των συμμάχων».

Η κυβέρνηση εμμένει στην λογική του εφησυχασμού

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο», η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το κλίμα της αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΑ, σημείωσε ότι «οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία -την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί- θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς, αλλά και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών».

Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος από τη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο θέμα.

Αποφυγή εντάσεων ζητάει ο Τούρκος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε ΜΜΕ πριν αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, επέλεξε να πει ότι «η θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ εμάς και της Ελλάδας. Από την αρχή το λέμε αυτό. Επομένως, στο Αιγαίο αυτά που έχουν να μοιραστούν οι δύο χώρες είναι περισσότερα από αυτά που έχουν να χωρίσουν. Πιστεύουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την ευημερία και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τα προβλήματα που εμφανίζονται πότε-πότε στο Αιγαίο δεν είναι καινούρια, είναι επαναλαμβανόμενα». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι στον Έλληνα ομόλογό του είπε, ότι «μπορούμε να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα με διάλογο» και ότι «θα είναι καλύτερα να μείνουμε μακριά από την ένταση».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ανέφερε: «Υπάρχουν αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις στη θάλασσα και τον αέρα. Μια ένταση ή κίνδυνος διαμάχης δεν είναι μονομερής. Αν υπάρχει παραβίαση και η άλλη πλευρά παραβιάζει. Για να μη γίνονται αυτές οι παραβιάσεις δεν πρέπει να είναι προσεκτική μόνο η Τουρκία. Με τον ίδιο τρόπο και οι πρωταγωνιστές στην Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πρέπει να μείνουν μακριά από τα πεδία διαμάχης. Έγιναν κάποιες παραβιάσεις στην ένταση που ξεκίνησε με τα Ίμια τις τελευταίες μέρες και δόθηκε απάντηση». Μεταξύ άλλων, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι από εδώ και μπρος θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με στόχο την επίλυση, λέγοντας μάλιστα ότι το Μάη, στο περιθώριο συνάντησης του ΝΑΤΟ, θα γίνει και συνάντηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. «Ο διάλογος είναι πάντα πιο ωφέλιμος. Εάν δεν συζητήσετε, δεν συνομιλήσετε τότε υπεισέρχονται λάθος πληροφορίες από λάθος διαύλους», είπε ακόμα.

Ξανά στο ρόλο του «κακού» ο σύμβουλος του Ρ. Τ. Ερντογάν

Στο μεταξύ, με το γνωστό του τόνο επανήλθε στο προσκήνιο και ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης της Ελλάδας με την Τουρκία, ο Μπουλούτ χαρακτήρισε την Ελλάδα «μια μύγα που πάει να τα βάλει με το γίγαντα» και προειδοποίησε ότι οι συνέπειες σε βάρος της Ελλάδας θα είναι «τρομερές». Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο TRT, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βάλουν την Ελλάδα να συγκρουστεί με την Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Συρία, να μην έχουν αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε και ότι η απάντηση της Τουρκίας θα είναι η πιο σκληρή».

«Γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να ονειρεύονται να προκαλέσουν προβλήματα», είπε, επιλέγοντας να «θυμίσει» ότι «100 χρόνια πριν οι Έλληνες σκότωσαν τα μωρά μας και έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς στα τζαμιά».

Κινητικότητα του Αμερικανού Πρέσβη

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, θα βρίσκεται στην Άγκυρα το διήμερο 15 και 16 Φλεβάρη. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, με ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε την επίσκεψη, διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που έφεραν τον Τζ. Πάιατ να συμμετέχει στη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο στην Άγκυρα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρέξ. Τίλερσον με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας, η επίσκεψη Πάιατ στην Άγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ και αρκετοί από τους πρέσβεις – ομολόγους για σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης μίας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, στο πλαίσιο της οποίας είναι πολύ σημαντικός ο συντονισμός των Αμερικανών πρεσβευτών από το Μπακού ως το Βελιγράδι.

πηγή 902.gr