Χρ. Κατσώτης: Να καταβληθεί το επίδομα ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου (VIDEO)

Χρήστος Κατσώτης

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε εποχικούς υπαλλήλους της Ρόδου, απαντήθηκε από την αναπληρώτρια Υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου. Η αγωνία του κόσμου που δεινοπαθεί με τρεις και εξήντα (360 ευρώ είναι το επίδομα)το μήνα να τα βγάλει πέρα και ούτε κι αυτά παίρνει, συνεχίζεται…

Ο Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας την αναγκαιότητα της άμεσης καταβολής των επιδομάτων ανεργίας είπε:  “Δεν μπορεί, κυρία Υπουργέ, να είμαστε στον Φεβρουάριο και να μην έχει αποδοθεί το επίδομα ανεργίας. Με αυτό ζούνε. Στη Ρόδο δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει έναν ή δύο εργαζόμενους στους τουρισμό. Αυτοί πώς θα ζήσουν; Αυτοί οι 2.550 που ακόμα εκκρεμούν –όπως λέτε- δεν είναι λίγοι. Είναι πάρα πολλοί. Ξέρετε πόσο είναι αυτό το επίδομα ανεργίας που έχουν πάρει και οι άλλοι. Έχει μειωθεί κατακόρυφα στα 360 ευρώ. Δεν έχετε κάνει καμμία νύξη ή καμμία σκέψη για το αν θα το αυξήσετε ή όχι, αν θα αυξήσετε τη διάρκειά του ή όχι.

Αντίθετα, βλέπουμε εδώ μια πολιτική η οποία στηρίζει προγράμματα επιδότησης της εργασίας και της ασφάλισης. Πού; Στον τουρισμό! Προγράμματα επιδότησης της ασφάλισης και της εργασίας στον τουρισμό! Δηλαδή, αν εδώ που πάει καλά ο τουρισμός –όπως λέτε- εσείς δίνετε αφειδώς δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, τι πρέπει να γίνει σε άλλους κλάδους; Για να κάνουν τι; Να έχουν απλήρωτη εργασία! Είστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο σιτάρι. Δηλαδή, εδώ οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας και δίνετε αφειδώς δισεκατομμύρια ευρώ στη λογική της ενεργού στήριξης της απασχόλησης.

Εμείς αυτά τα καταγγέλλουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να πάρετε άμεσα μέτρα, προκειμένου να τελειώσει σύντομα αυτή η ιστορία με την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας σε όλους όσοι το δικαιούνται.”

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που προκάλεσε η άνοδος του τουρισμού, ενώ παραδέχθηκε ότι ο ΟΑΕΔ είναι υποστελεχωμένος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στη Ρόδο κατατέθηκαν 13.337 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και οι αιτήσεις που εκκρεμούν, που είναι περίπου δυόμισι χιλιάδες, εντός της εβδομάδας θα διεκπεραιωθούν και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν καταβληθεί όλα τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι έχουν σταματήσει να δουλεύουν από το Σεπτέμβρη και έως τώρα δεν τους έχει καταβληθεί ούτε αυτό το πενιχρό επίδομα. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι μισθοί τους «είναι στα όρια της φτώχειας, 586 ευρώ μεικτά, αυτά δίνουν οι εργοδότες στον Τουρισμό», σε μια περίοδο που υπάρχουν εκατομμύρια τουρίστες. Πρόσθεσε, ότι οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν καν την κουτσουρεμένη κλαδική σύμβαση που υπάρχει, «η κυβέρνηση πρέπει να απολογείται στους εργαζόμενους γιατί δεν επαναφέρει τις συμβάσεις, την υποχρεωτικότητα, την ευνοϊκότερη ρύθμιση».