Να τοποθετηθούν στον τόπο διαμονής τους οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία

διορισμοι εκπαιδευτικων

Να τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία στον τόπο διαμονής τους ζητάει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει:

«Στις προσλήψεις αναπληρωτών Α΄ φάσης, που έγιναν στις 5, 6 Σεπτεμβρίου 2017, καταγγέλλεται από εκπαιδευτικούς φορείς του Νομού Μαγνησίας ότι τουλάχιστον δυο εκπαιδευτικοί από το Βόλο, με αναπηρία πάνω από 67% και πιο συγκεκριμένα τυφλοί, με το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών τοποθετήθηκαν μακριά από τις εστίες τους, από τον τόπο διαμονής τους, με αποτέλεσμα να έχουν να αντιμετωπίσουν αξεπέραστες δυσκολίες στη διαβίωσή τους.

Είναι γνωστό ότι οι τυφλοί συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη να ζουν και να εργάζονται σε οικείο περιβάλλον, ώστε να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να κινούνται μόνοι τους, αφού πρώτα και με πολλές δυσκολίες και προσπάθειες μαθαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο και τον τόπο γενικότερα που κατοικούν. Αυτή την ανάγκη έχουν και οι αναπληρωτές τυφλοί εκπαιδευτικοί, που είναι αδύνατο να μπορέσουν να ακολουθήσουν την πορεία των αναπληρωτών συναδέλφων τους, που αλλάζουν τόπο και διασχίζουν τη χώρα κάθε χρόνο. Οι τυφλοί εκπαιδευτικοί θέλουν χρόνο εκμάθησης και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, κάτι που στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς είναι δύσκολο, πόσο μάλλον αν αυτό επαναλαμβάνεται είτε κάθε χρόνο είτε συχνά.

Η κατά προτεραιότητα ή κατ’ εξαίρεση τοποθέτηση των τυφλών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους είναι για τους ίδιους τελείως απαραίτητη, για να μπορούν να ζουν και να εργάζονται απρόσκοπτα, διαφορετικά καταδικάζονται σε τεράστιες και πολλές φορές ανυπέρβλητες δυσκολίες, στην ουσία τους αφαιρείται ακόμα και το δικαίωμα στην εργασία!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

– Τι μέτρα θα πάρει για να μετακινηθούν τώρα και να εργαστούν οι συγκεκριμένοι (και όσοι άλλοι υπάρχουν) τυφλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στον τόπο διαμονής τους;

– Τι μέτρα θα πάρει ώστε στο μέλλον να εξασφαλίζεται η κατά προτεραιότητα τοποθέτηση όλων των ανάπηρων εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε κάποια άλλη διαδικασία;».