ΕΛΛΑΔΑ – ΠΔΓΜ – ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Με άτυπο χρονοδιάγραμμα τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, συνεχίζονται οι διεργασίες για την «επίλυση» των εκκρεμοτήτων με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να υλοποιηθούν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που εξελίσσεται σε σημαιοφόρο των σχεδίων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή, να εμφανίζεται αποφασισμένη να περάσει στο «επόμενο στάδιο» τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με την «Αυγή», στα μέσα του μήνα θα αποσταλεί στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας το «Σύμφωνο» που καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση- θα αφορά όλα τα εκκρεμή κεφάλαια. Ωστόσο, με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν, αναζητείται τρόπος ώστε να παρακαμφθούν ή να παραπεμφθούν στο μέλλον κρίσιμα ζητήματα, όπως το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και η απάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων που αυτό περιέχει, μέσω κάποιων αόριστων «εγγυήσεων».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» η πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, συνδέει την υιοθέτηση μιας νέας και μόνιμης ονομασίας για την ΠΔΓΜ που θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (εντός και εκτός της χώρας) μόνο με την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ΕΕ, ενώ θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς να αλλάξει το όνομα στο εσωτερικό της. Αυτό σημαίνει πως το σημερινό συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα παραμείνει σε ισχύ στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας μέχρι να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ.
Ως προς το ΝΑΤΟ, ο Μ. Νίμιτς επισημαίνει ότι την ημερομηνία κατά την οποία θα ενταχθούν τα Σκόπια στη Βορειατλαντική λυκοσυμμαχία θα πρέπει να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διεξάγουν τις διμερείς σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη με βάση τη νέα επίσημη ονομασία που θα καταχωρηθεί αλφαβητικά υπό το αγγλικό γράμμα «Μ».
Επίσης, στην πρόταση δεν υπάρχει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ για να ισχύσει το νέο όνομά της, αλλά η κυβέρνησή της θα κρίνει ποιες θα είναι οι «δεσμευτικές, αξιόπιστες και αμετάκλητες εθνικές διαδικασίες» για την εφαρμογή της «λύσης».
Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάλεσε τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, «να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ». Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Παράλληλα, κυβέρνηση και η ΝΔ συνεχίζουν τον «καυγά» για το όνομα, αξιοποιώντας και τα συλλαλητήρια, με το μεν γραφείο του πρωθυπουργού να κάνει λόγο για ευσεβείς πόθους των διοργανωτών και τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για έκφραση εθνικής υπερηφάνειας. «Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη», ισχυρίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τον εθνικιστικό χαρακτήρα των συλλαλητηρίων για να εξωραΐσει τη δική της κοσμοπολίτικη αντίληψη για τα Βαλκάνια και τις προωθούμενες διευθετήσεις, στο πλαίσιο των σχεδίων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για την περιοχή. Από τη δική της πλευρά, η ΝΔ προσπαθεί να αξιοποιήσει τα συλλαλητήρια για αντιπολιτευτικούς λόγους αλλά και για να χαϊδέψει τα αυτιά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες (…) οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα».
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα αστικά κόμματα ταυτίζουν το «εθνικό συμφέρον» με τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπούν. Ακριβώς γι’ αυτό, όσο και αν «καυγαδίζουν» για το όνομα, στηρίζουν ως «εθνικό στόχο» τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, η οποία περνάει μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
πηγή:902.gr