Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενάντια στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΕΕ

Για αλλαγές στο ΤΕΕ θεσμικό πλαίσιο κινητοποίηση μηχανικοί

κινητοποίηση μηχανικοίΕκατοντάδες μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι μηχανικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και πραγματοποίησαν, το πρωί του Σαββάτου, συγκέντρωση έξω απ’ το κτήριο του κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματά τους. Όπως καταγγέλλουν στην ανακοίνωσή τους κυβέρνηση και διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, συγκάλεσαν σήμερα αντιπροσωπεία “με δήθεν πανηγυρικό χαρακτήρα και υψηλούς προσκεκλημένους, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αλλαγή σε μια συνεδρίαση με ένα μοναδικό θέμα, με τη διαδικασία του “κατεπείγοντος”.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Τεχνικών και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών αναφέρουν τα εξής:

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Δεν μας εκπλήσσει η διαδικασία “κεκλεισμένων των θυρών”, με την οποία η πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Τόνια Μοροπούλου, από κοινού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των παρατάξεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ, επιχειρεί να περάσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΤΕΕ, συγκαλώντας τη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας στο χώρο του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας αφορούν ουσιαστικά την αξιοποίηση του ΤΕΕ στην παραπέρα προώθηση της ευρωενωσιακής πολιτικής για την “απελευθέρωση” του επαγγέλματος του μηχανικού, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Μπολόνια.

Πτυχίο διαβατήριο για συνεχείς εξετάσεις

  1. Το ΤΕΕ μετατρέπεται σε Φορέα Πιστοποίησης της άσκησης των τεχνικών δραστηριοτήτων και επί πληρωμή εκπαίδευσης, από το επίπεδο του τεχνίτη οικοδομής μέχρι του μηχανικού με “πτυχίο” ανώτερης κατηγορίας. Το σύνολο των μηχανικών θα πρέπει να πιστοποιηθούν για τη δουλειά που κάνουν, ενίοτε για δεκαετίες, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ για τις πιστοποιήσεις και συγκεντρώνοντας βίαια την αγορά στα μεγάλα τεχνικά γραφεία που θα έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Μετά τη δολοφονική φοροληστεία του αστικού κράτους και τις υψηλότερες ίσως ασφαλιστικές εισφορές στον πλανήτη, όσοι απέμειναν να “ασκούν το επάγγελμα” θα πεταχτούν έξω ως μη πιστοποιημένοι.
  2. Κάτω από την κατηγοριοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της εγγραφής σε ένα ενιαίο “ΤΕΕ” όλων των αποφοίτων 3ετούς, 4ετούς και 5ετούς εκπαίδευσης, κρύβεται η απαξίωση του συνόλου των τίτλων σπουδών σε απλά διαβατήρια για τη “διαβαθμισμένη πρόσβαση” με επί πληρωμή πιστοποιήσεις, μέσω σεμιναρίων εξετάσεων κ.ά. (όπως τεκμηριωμένη εμπειρία και μέχρι τότε παραμονή στη βαθμίδα “δόκιμου μηχανικού” στις επαγγελματικές δραστηριότητες), δηλαδή την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος.
  3. Κάτω από τον ευφημισμό της “ουσιαστικοποίησης των γραπτών εξετάσεων”, κρύβεται το πέταγμα εκτός επαγγέλματος χιλιάδων αποφοίτων και η μετατροπή τους σε φθηνό εργατικό δυναμικό, σε “μη μηχανικούς” για το μεγάλο κεφάλαιο.
  4. Κάτω από χοντροκομμένες “προτάσεις”, όπως της θέσπισης υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης μετά την απόκτηση του πτυχίου, κρύβεται άλλος ένας ταξικός φραγμός και η δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού μηχανικών για “μαθητεία” στους ομίλους.

Η προώθηση της “απελευθέρωσης” του επαγγέλματος τσακίζει μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, με μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους ομίλους που θα συγκεντρώσουν την αγορά και θα βρουν φθηνό εργατικό δυναμικό. Γι’ αυτό και προωθείται απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις, τώρα απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στηρίζεται απ’ όλες τις παρατάξεις τους, μέσα και έξω απ’ το ΤΕΕ.

Ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας

Το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ δεν είναι ουδέτερο. Η μεθόδευση της αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας του ΤΕΕ αφορά το ρόλο του στην επόμενη μέρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό το “αναβαθμισμένο” ΤΕΕ:

  1. Χρειάζεται ακόμα περισσότερο αποδυναμωμένα τα συλλογικά όργανά του. Για αυτό προτείνεται η απευθείας εκλογή του προέδρου του ΤΕΕ και των περιφερειακών Τμημάτων, ώστε αυτός να είναι πλήρως ελεγχόμενος -χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις- από το εκάστοτε λόμπι μονοπωλιακών ομίλων. Γι’ αυτό προωθείται η υποβάθμιση του αποφασιστικού ρόλου των αντιπροσωπειών, με την κατάτμησή τους σε θεματικές ενότητες.
  2. Ταυτόχρονα μεθοδεύεται η μετατροπή του ΤΕΕ σε Ανώνυμη Εταιρεία με τη θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης Α.Ε. από το ΤΕΕ και τα ΠΤ, με σκοπό μεταξύ άλλων τη διεκδίκηση κοινοτικών κονδυλίων.

Οι αντιδραστικές αλλαγές για τη ζωή των εργαζόμενων μηχανικών και για τη στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία του ΤΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΤΕΕ, παρά τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις, εξηγούν τη μορφή που επέλεξαν για να τις προωθήσουν.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να περάσουν την αντιδραστική αλλαγή στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δεκέμβρη, συγκαλούν αντιπροσωπεία για την 3η του Φλεβάρη στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με δήθεν πανηγυρικό χαρακτήρα και υψηλούς προσκεκλημένους, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αλλαγή σε μια συνεδρίαση με ένα μοναδικό θέμα, με τη διαδικασία του “κατεπείγοντος”. Επιχειρούν ξανά να περάσουν τις αλλαγές με τυμπανοκρουσίες, αλλά σε “αποστειρωμένο” περιβάλλον, μακριά από την ενοχλητική παρουσία και παρέμβαση των εργαζόμενων μηχανικών, με προστασία την αστυνομική φρουρά του κοινοβουλίου.

Η επόμενη μέρα της αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης “δεν χωρά” την πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών. Οι χιλιάδες μισθωτοί άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι που δέχονται την επίθεση διαρκείας στα εργασιακά – ασφαλιστικά – επαγγελματικά τους δικαιώματα προορίζονται να αποτελέσουν ένα επιστημονικό προλεταριάτο χαμηλής ειδίκευσης, που θα εξασφαλίζει στους ομίλους φθηνή εργατική δύναμη και έχουν το ΤΕΕ απέναντί τους. Το ΤΕΕ αποτελεί -σε τελευταία ανάλυση- μηχανισμό του αστικού κράτους και, άρα, προώθησης της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων. Άλλωστε, αυτή η πορεία επιβάλλεται από τον ίδιο το χαρακτήρα του: Ως μέλη του συνυπάρχουν μηχανικοί με διαμετρικά αντίθετα κοινωνικά συμφέροντα και ο καταστατικός του ρόλος είναι αυτός του “τεχνικού συμβούλου” του κράτους. Η εκάστοτε ηγεσία του ΤΕΕ εκφράζει σαφώς τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και όχι μια “συνισταμένη” των θέσεων όλων των μηχανικών.

Το κίνημα να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης που φέρνει η σημερινή πρόταση αναθεώρησης.

Απάντηση μπορεί να δώσει μονάχα η ανασύνταξη του κινήματος των εργαζόμενων μηχανικών, που να σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ».