Δεν πληρώνονται το Επικουρικό εδώ και 3 μήνες, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας

Επικουρικό Εθνικής ΔΕΚΟ

Επικουρικό Εθνικής ΔΕΚΟΕδώ και 3 μήνες η διοίκηση της ΕΤΕ αυθαίρετα και παράνομα, καταπατώντας βάναυσα τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη διμερή  συμφωνία ΕΤΕ-εργαζομένων σταμάτησε να καταβάλει σε 16.000 οικογένειες συνταξιούχων της ΕΤΕ  την επικουρική τους σύνταξη μέσω του (ταμείου) ΛΕΠΕΤΕ, μειώνοντας δραματικά το εισόδημά τους. 

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών, ενώ σήμερα μέλη του συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής στην Αθήνα, μπήκαν μέσα, όπου και παραμένουν φωνάζοντας συνθήματα. Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων  συναντάται αυτή την ώρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ότι: “Με το πρόσχημα ότι ο λογαριασμός παρουσιάζει ελλείμματα, η τράπεζα αρνείται να τα καλύπτει, επειδή πρέπει να «εξυγιανθεί», όπως απαιτούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και επιχειρεί νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Η προσπάθεια αυτή κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, έχει την πλήρη κάλυψη και στήριξή της, που με τα μέτρα που έχει ψηφίσει δίνει στην ΕΤΕ το δικαίωμα να ενεργεί έτσι. Θέλουν να απαλλαχτούν από την ευθύνη για αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές όπως η υγεία και η πρόνοια, από τα «βαρίδια» δηλαδή που «απειλούν» την κερδοφορία της.

Για την ιστορία ο ΛΕΠΕΤΕ λειτουργεί από το 1949 και παρέχει στους συνταξιούχους της ΕΤΕ επικουρική σύνταξη και δε λαμβάνουν επικουρική από κανένα άλλο φορέα. Στον λογαριασμό αυτόν πιστώνονταν όσο ήμασταν εργαζόμενοι σε μηνιαία βάση οι αναλογούσες εισφορές μας και τη διαχείριση και εκμετάλλευσή τους, την είχε η ΕΤΕ.

Αφού για χρόνια πολλά έκανε την πολιτική της με τα αποθεματικά του ταμείου επενδύοντάς τα κατά το δοκούν, κερδίζοντας δισεκατομμύρια για τους μετόχους της,  από το τέλος της δεκαετίας του ’90  ο λογαριασμός έγινε ελλειμματικός- γεγονός για το οποίο οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονται καθόλου- εξ αιτίας:
1. Της τοποθέτησης των αποθεματικών του Ταμείου στο χρηματιστηριακό τζόγο και σε άλλα τοξικά προϊόντα συμφερόντων της ΕΤΕ με αποτέλεσμα την απομείωσή τους.

  1. Των χιλιάδων εργαζόμενων στην ΕΤΕ την τελευταία 20ετία με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ενοικιαζόμενοι ειδικοί συνεργάτες κλπ), οι οποίοι δεν εντάσσονταν στον ΛΕΠΕΤΕ
  2. Των αντιασφαλιστικών νόμων Ρέππα και Πετραλιά που ενέταξαν την κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ), και τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν μετά την 1/1/2005 στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, ενέργεια που στέρησε τον ΛΕΠΕΤΕ από σημαντικά έσοδα.
  3. Tων μαζικών απολύσεων με τη μορφή των εθελούσιων εξόδων της τελευταίας δεκαετίας οι οποίες εξυπηρετούσαν μόνο την κερδοφορία της Τράπεζας, στερώντας και πάλι τον ΛΕΠΕΤΕ από τις εισφορές των απολυμένων, αλλά και στην ανάγκη εκταμίευσης μεγάλων ποσών για την κάλυψη των συντάξεων αυτών, καθώς και την απώλεια από τη συμμετοχή του ΛΕΠΕΤΕ στο PSI και την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ με λήψη μάλιστα και δανείου από τη EUROBANK .

Αποδείχνοντας την συμπαιγνία κυβέρνησης- τράπεζας, η πρώτη δια στόματος Δραγασάκη κάλεσε τους συνταξιούχους και εργαζόμενους μέλη του Ταμείου, να αποδεχτούν σαν «ρεαλιστικό στόχο» τη δραστική μείωση της επικουρικής σύνταξης, είτε μέσα στον ΛΕΠΕΤΕ είτε με την ένταξή μας στο ΕΤΕΑΕΠ.  Η ρύθμιση αυτή θα αποφέρει μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας της ΕΤΕ.

Απορρίπτουμε τον εκβιασμό και απαιτούμε κυβέρνηση και τράπεζα να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους ασφαλισμένους, καλύπτοντας την καταβολή των συντάξεων μέσω του ΛΕΠΕΤΕ.”