Εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

100 χρόνια ΚΚΕ

100 χρόνια ΚΚΕΟ καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός είναι το παρελθόν, το ΚΚΕ παλεύει για τον νέο κόσμο

«Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία…». Το σύνθημα αυτό αντήχησε από την εργατούπολη του Πειραιά απόψε στη μεγάλη εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Εκεί στο Δημοτικό Θέατρο, λίγα μέτρα από το ιστορικό κτίριο, όπου τον Νοέμβρη του 1918 φιλοξένησε το 1ο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ και μετέπειτα ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσίασε τη Διακήρυξη της ΚΕ που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε παρουσιάστηκε ένα συγκλονιστικό χρονικό της 100χρονης ηρωικής πορείας του Κόμματος με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, άνθρωποι της Τέχνης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

Ήταν ένα μεγάλο συναπάντημα. Της νέας γενιάς που εμπνέεται από τα μεγάλα ιδανικά της πάλης για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Της ηρωικής γενιάς που έγραψε την Ιστορία του εργατικού κινήματος και του τόπου με τους αγώνες της, της γενιάς που έδωσε τη μάχη για να κρατηθεί όρθιο το Κόμμα, για να διατηρηθεί η ιστορική του συνέχεια.

Το Δημοτικό Θέατρο γέμισε ασφυκτικά, τόσο η πλατεία όσο και τα θεωρεία. Επίσης, κατακλύστηκαν ο εξώστης αλλά και η πλατεία έξω από το θέατρο, όπου από οθόνες αναμεταδιδόταν η εκδήλωση.

‘Ολοι μαζί, μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ, με το μαχητικό τους «παρών» έδωσαν μια ισχυρή δέσμευση. Δέσμευση για ένταση της προσπάθειας ισχυροποίησης του Κόμματος, καταρχάς στους τόπους δουλειάς. Για την αλλαγή των συσχετισμών, για την ανασύνταξη του κινήματος, την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, για να περάσει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση.

Μετά την ομιλία του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ , ακολούθησε χρονικό της αγωνιστικής δράσης του Κόμματος μέσα από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντιπροσωπευτικά τραγούδια, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό με ντοκουμέντα της εποχής.