Μαζική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ – «Κυβέρνηση – μεγάλο κεφάλαιο – ΕΕ ακούστε το καλά. Κάτω τα ξερά σας από την απεργία. Είναι εργατικό δικαίωμα»

παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

παρέμβαση στο υπουργείο ΕργασίαςΜία μαζική και δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα, στο πλαίσιο των καθημερινών πολύμορφων αγωνιστικών δραστηριοτήτων που έχουν αποφασίσει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία εργαζομένων, ήταν η πρώτη απάντηση της εργατικής τάξης στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες ώρες.

Η κινητοποίηση άρχισε με συγκέντρωση στην Ομόνοια και ολόκληρώθηκε με παρέμβαση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία για ώρα κρυβόταν και δεν εμφανιζόταν, ενώ λίγο νωρίτερα κρέμασαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου με σύνθημα: «Κυβέρνηση – μεγάλο κεφάλαιο – ΕΕ ακούστε το καλά. Κάτω τα ξερά σας από την απεργία. Είναι εργατικό δικαίωμα».

Όταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν να ανοίξουν τα κατεβασμένα ρολά και να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Καθώς το αίτημά τους έμεινε χωρίς απάντηση, άνοιξαν οι ίδιοι τις πόρτες. Φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά»,ανάρτησαν στην είσοδο του κτιρίου την επωνυμία που αρμόζει στα έργα και τις ημέρες του: «Υπουργείο ΔΝΤ – ΕΕ – εργοδοσίας» (δείτε εδώ video).

Στην συνέχεια αντιπροσωπεία των σωματείων ανέβηκε στο γραφείο της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου όπου ήταν μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι «είναι ντροπή, έβαλαν έναν νέο άνθρωπο με αποστολή να ξηλώσει το δικαίωμα στην απεργία» και υπογράμμισαν ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι ένα δικαίωμα για το οποίο γενιές και γενιές εργατών έχουν χύσει το αίμα τους. Επισήμαναν επίσης προς την υπουργό «την παραγγελία που σας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης να την πάρετε πίσω». Κατήγγειλαν ότι ο νόμος που φέρνει η κυβέρνηση είναι πανομοιότυπος με εκείνον που προετοίμαζε η ΝΔ επί υπουργίας Βρούτση, και ότι τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα τον ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ, πρόκειται δηλαδή για «νόμο  Αχτσιόγλου – Βρούτση». Μάλιστα θύμισαν ότι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δικάζονται στις 18 Φλεβάρη για αντίστοιχη κινητοποίηση που είχαν κάνει στο υπουργείο Εργασίας το 2013.

Στο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων να πάρει πίσω τη ρύθμιση για την απεργία, η υπουργός απάντησε ένα ξερό «όχι», ενώ μάλιστα τους κούνησε το δάχτυλο επειδή – λέει – μαζεύτηκαν πολλά κανάλια… Στη συνέχεια, η υπουργός επέλεξε να αποχωρήσει από το γραφείο παρά να απαντήσει στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων.

Αμέσως μετά την παρέμβαση της αντιπροσωπείας των σωματείων και των Ομοσπονδιών στο γραφείο της Ε. Αχτσιόγλου ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ. (δείτε εδώ το video).

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν αρκετή ώρα μπροστά από το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα, ενώ έγραψαν και σύνθημα στην είσοδο του υπουργείου που αναγράφει «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία». Παράλληλα με μεγάφωνα καλούσαν στην απεργία στις 12 Γενάρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις εκείνη την ημέρα.

Η πορεία ξεκίνησε νωρίτερα από την Ομόνοια με κεντρικό σύνθημα: «Την απεργία δεν θα την καταργήσετε ό,τι νόμο κι αν ψηφίσετε».

Η ομιλία του Γ. Τασιούλα στην Ομόνοια

Στη συγκέντρωση στην Ομόνοια νωρίτερα μίλησε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Όπως τόνισε το πολυνομοσχέδιο διαψεύδει τα παραμύθια της κυβέρνησης.

«Ας αφήσουν τα παραμύθια περί δημοκρατίας», τόνισε αναφερόμενος στην προπαγάνδα της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη λήψη απόφασης για απεργία.

Η βασική τους στόχευση, επισήμανε, είναι να βάλουν το χωροφύλακα μέσα στα Συνδικάτα, να ελέγχουν πιο ασφυκτικά τη δράση τους, να θέτουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στις απεργιακές και αγωνιστικές αποφάσεις.

Η απεργία της Παρασκευής πρέπει να είναι αντίστοιχη με τις απαιτήσεις της ίδιας της ζωής, τόνισε και κάλεσε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία της.

Στην πλάτη της κεντρικής εξέδρας αναγραφόταν: «Περνάμε στην αντεπίθεση. Κάτω τα χέρια από την απεργία. Υπογραφή ΕΓΣΣΕ. 751 κατώτερο μισθό. Κλαδικές Συμβάσεις με αυξήσεις. Απαγόρευση των πλειστηριασμών».

Κυρίαρχο σύνθημα στα πανό των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων και των Σωματείων ήταν: «Κάτω τα χέρια από την απεργία», ενώ από τα μεγάφωνα απευθυνόταν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 12 Γενάρη, καθώς και σε όλο το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης αυτών των ημερών.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια μετατράπηκε σε πλατύ κάλεσμα των σωματείων και των Ομοσπονδιών για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12 Γενάρη και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες όλων των επόμενων ημερών.

Σημειώνεται ότι ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

συλλαλητήριο ΠΑΜΕ