Απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ συγκαλύπτει την ταξική ανισότητα στην Εκπαίδευση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε χτες πως είναι αντισυνταγματική η εδώ και δεκαετίες θέσπιση κάποιων «ευνοϊκών κριτηρίων» πρόσβασης των Αφροαμερικανών μαθητών στα πανεπιστήμια και τα κολέγια της χώρας στο πλαίσιο της λεγόμενης «πολιτικής θετικής δράσης» (affirmative action). Βεβαίως και αυτό το μέτρο από διάφορες κυβερνήσεις δεν μπορεί να κρύψει την ουσία της ταξικής ανισότητας, που αφορά εξίσου τους Αφροαμερικανούς αλλά και παιδιά οποιασδήποτε καταγωγής που προέρχονται από την εργατική τάξη και άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα.

Οσο για τη συγκεκριμένη απόφαση, που λήφθηκε με 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά, κάνει υποκριτικά λόγο περί παραβίασης της «αρχής της ίσης προστασίας». «Πολλά πανεπιστήμια εδώ και πολύ καιρό εσφαλμένα θεωρούν πως ο ακρογωνιαίος λίθος για την ταυτότητα ενός ατόμου δεν είναι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε, οι δεξιότητες που απέκτησε και τα μαθήματα που έμαθε αλλά το χρώμα του δέρματος. Η συνταγματική ιστορία αυτού του Εθνους δεν ανέχεται αυτή την επιλογή», ανέφερε η απόφαση.

Το θέμα ανακίνησε ο συντηρητικός Εντουαρντ Μπλουμ, που εδώ και χρόνια επιτίθεται κατά της πολιτικής «affirmative action», κάνοντας λόγο περί «άνισης μεταχείρισης σε βάρος λευκών και ασιατικής καταγωγής Αμερικανών από μαύρους και Λατίνους ομοεθνείς τους στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Βόρειας Καρολίνας».

Το θέμα αξιοποίησε και ο Πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν, που χαρακτήρισε το Ανώτατο Δικαστήριο «μη φυσιολογικό» και «ακροδεξιό», προσπαθώντας και αυτός να συσκοτίσει την ουσιαστική ταξική ανισότητα για τα παιδιά των κατώτερων κοινωνικών τάξεων.