Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για το συσσίτιο με σκουλήκια σε στρατόπεδο

στρατός φαντάροι
στρατός φαντάροιΣτο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, στο Μεσολόγγι, το προηγούμενο διάστημα οι φαντάροι αντιμετώπιζαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Για τον λόγο αυτόν, οι φαντάροι βγήκαν στην αναφορά αρκετές φορές. Διαμαρτυρήθηκαν για σοβαρά προβλήματα και ιδιαίτερα για την ποιότητα του φαγητού.Η Διοίκηση στην πράξη αδιαφόρησε για την άσχημη κατάσταση που αναδείκνυαν οι φαντάροι μέσα από τις αναφορές τους.

Την Πέμπτη 7/12 στο μεσημεριανό συσσίτιο υπήρχαν σκουλήκια στην κοτόσουπα. Οι φαντάροι αποχώρησαν από το εστιατόριο με διαμαρτυρίες, γεμάτοι αγανάκτηση από αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Το γεγονός της ύπαρξης σκουληκιών, μετά από συζήτηση με τους φαντάρους, επιβεβαίωσαν και παρόντες αξιωματικοί. Ορισμένοι φαντάροι που έφαγαν το συγκεκριμένο γεύμα, τις επόμενες ώρες έτρεχαν στο ιατρείο της μονάδας με προβλήματα. Γι’ αυτό, το βράδυ οι φαντάροι, διαμαρτυρόμενοι σοβαρά, αρνήθηκαν να σιτιστούν. Το ΚΨΜ ήταν επίσης κλειστό, για την προετοιμασία του για την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/12. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φαντάροι να μην έχουν τρόπο να σιτιστούν, παρά μόνο παραγγέλνοντας και πληρώνοντας από την τσέπη τους, από καταστήματα της περιοχής.

Ερώτηση για το συσσίτιο με σκουλήκια σε στρατόπεδο του Μεσολογγίου κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης ΠαφίληςΝίκος ΜωραΐτηςΝίκος Καραθανασόπουλος και Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Σύμφωνα με καταγγελίες φαντάρων, στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου, που λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, στις 06/12/2017 χορηγήθηκε μεσημεριανό συσσίτιο που περιλάμβανε κοτόσουπα, στην οποία υπήρχαν σκουλήκια!

Αμεση ήταν η αντίδραση των φαντάρων γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία και ομαδικά εγκατέλειψαν το εστιατόριο.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν και παρόντες αξιωματικοί της μονάδας.

Η διοίκηση γνώριζε τα προβλήματα στο συσσίτιο, αφού μόλις πριν από λίγες μέρες φαντάροι είχαν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την κακή ποιότητά του.

Ωστόσο, η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εξακολούθησε να υπάρχει με αποκορύφωμα την ύπαρξη συσσιτίου με σκουλήκια.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, αφού συχνά γίνονται καταγγελίες από στρατιώτες και άλλων μονάδων της χώρας για την κακή ποιότητα των συσσιτίων.

Η κυβέρνηση δαπανά αρκετά δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικές δαπάνες. Δεν διστάζει όμως να κάνει διαρκώς περικοπές στα κονδύλια σχετικά με την ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση της στρατευμένης νεολαίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι συχνά τα φαινόμενα της απαράδεκτης και λειψής ποσότητας και ποιότητας των συσσιτίων, που τα στρατόπεδα χορηγούν στους στρατευμένους νέους.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε από τις 04/09/2017 καταθέσει Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, όπου, ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, ρωτούσε και τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα και ποιότητα σίτισης. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Ερώτηση ούτε καν απαντήθηκε, δείχνει την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα διαβίωσης των φαντάρων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

— Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της κατάστασης του συσσιτίου στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου;

— Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενναία αύξηση των κονδυλίων με σκοπό τη βελτίωση συνολικότερα της ποιότητας και της ποσότητας των συσσιτίων που παρέχονται στα στρατόπεδα;».