Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σήμερα…

πεινασμένα και εξαθλωμένα παιδιά

πεινασμένα και εξαθλωμένα παιδιάΠαγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σήμερα και εκατομμύρια παιδιά στο κόσμο είναι θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Στη χώρα μας μισό εκατομμύριο παιδιά , ζουν σε φτωχές οικογένειες

  • Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF,  με θέμα «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2017» που μετράει συγκριτικά τα στατιστικά στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat) σχετικά με τη διακύμανση της παιδικής φτώχειας από το 2009 έως το 2015, δείχνει ότι αυτή εκτινάχτηκε στα πρώτα πέντε χρόνια της κρίσης, με αποτέλεσμα να μετράμε το 2015 μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα που ζουν σε φτωχές οικογένειες, με τάση περαιτέρω αύξησης τα επόμενα χρόνια. Η παιδική αποστέρηση στην Ελλάδα φτάνει σε ποσοστό 45% και η ακραία αποστέρηση σε ποσοστό 22,2%.
Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος της παιδικής αποστέρησης είναι 17% και της ακραίας αποστέρησης 8,1%, ενώ τα ποσοστά που σημειώνει η Ιταλία (που έρχεται δεύτερη στην ΕΕ μετά την Ελλάδα σε αυτούς τους δείκτες) είναι 24,6% στην παιδική αποστέρηση και 11,5% στην ακραία αποστέρηση, δηλαδή σχεδόν μισά από τα ποσοστά της Ελλάδας.
  • Στην Ελλάδα 200.000 παιδιά με αναπηρίες μένουν έξω από οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία, κλεισμένα σπίτια τους, πολλαπλασιάζοντας την αναπηρία τους, στερούμενα το δικαίωμα στην αποκατάσταση και την εξέλιξη.

Τα παιδιά θύματα του trafficking

  • Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν έναν περίπου χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περίοδο 2013 – 2014 καταγράφηκαν στην ΕΕ 15.846 θύματα εμπορίας, από τα οποία 10.044 είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αριθμός που αντιστοιχεί στο 67% του συνόλου των θυμάτων trafficking. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αναλογούν στο 95% των θυμάτων αυτών, δηλαδή αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.Το 76%, δηλαδή πάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες, ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά.

Τα παιδιά θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων

  • Αυτή τη στιγμή στην Υεμένη  ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της  στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή, έχει επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση του λαού της. Εξ αιτίας του πολέμου στην Υεμένηκάθε 10 λεπτά πεθαίνει τουλάχιστον ένα παιδί από ιάσιμες ασθένειες ενώ κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα τουλάχιστον 2.000.000 παιδιά, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF. Η UNICEF κάνει πρόβλεψη ότι, η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη θα είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως. Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά απαίτησε από τη Σ. Αραβία να άρει πλήρως (και όχι μερικώς) το καταστροφικό αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο εμπάργκο που επέβαλε στο λαό της Υεμένης.

Τα παιδιά, αποτελούν τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο

  • Κάθε λεπτό του 2016, 20 άνθρωποι αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 65,6 εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες στα τέλη του 2016. Το 51% αυτών που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους ήταν παιδιά. Δηλαδή 33 εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά  πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με, ή χωρίς την οικογένειά τους. Είναι τραγικό ότι 75.000 αιτήματα ασύλου έχουν υποβληθεί από παιδιά που ταξίδευαν μόνα τους ή ήταν χωρισμένα από την οικογένειά τους. Σύμφωνα με την έκθεση ακόμα και αυτός ο αριθμός πιθανότατα δεν απεικονίζει με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση. Τα 65,6 εκατομμύρια σημαίνουν ότι κατά μέσο όρο 1 στουν 113 ανθρώπους στη γη βρίσκεται εκτοπισμένος.
  • Το 2009 πέθαναν από την πείνα 8.100.000 παιδιά κάτω των 5 ετών (22.000 κάθε μέρα).(Human Development Report, 2010, σελ. 35, UNISEF, Press Release, 17/9/2010)

Οι υπαίτιοι…

Το διάστημα 2000 – 2014 ο παγκόσμιος πλούτος υπερδιπλασιάστηκε (από 117 σε 263 τρισ. δολάρια). Ωστόσο, τον πλούτο αυτό δεν τον καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν. Ετσι, το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι εκατομμυριούχοι (δηλαδή οι αστικές τάξεις όλων των χωρών) έχουν στην κατοχή τους το 44% του παγκόσμιου πλούτου.

Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούν «φυσικά φαινόμενα». Είναι το αποτέλεσμα ενός σάπιου συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ο εγκληματικός καπιταλισμός, που ζει και αναπτύσσεται πάνω στη δική μας  εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στη δυστυχία και το θάνατο. Γιατί όλος αυτός ο πλούτος δεν παράγεται για να καλύψει τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών, όλων των ανθρώπων, αλλά για να γίνονται συνεχώς και περισσότερα τα ματοβαμμένα κέρδη των καπιταλιστών.