Η πορεία του Πολυτεχνείου στη Ρόδο

πορεία του Πολυτεχνείου

πορεία του Πολυτεχνείου“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 44 χρόνια μετά διδάσκει, εμπνέει… ότι, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ, ΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ!

Ο οργανωμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας για τη ζωή που έχουμε ανάγκη, κόντρα σε κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ και μεγαλοεπιχειρηματίες είναι η δύναμη που έχουμε για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση-τη δουλειά και τη ζωή.” Με αυτά τα λόγια η εκπρόσωπος Ματίνα Ζήσιμου, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ και πήραν μέρος στη συγκέντρωση και τη πορεία για το Πολυτεχνείο.

Αναφερόμενη στα διαχρονικά μηνύματα του Πολυτεχνείου είπε:” Η εξέγερση του Νοέμβρη ήταν από τις κορυφαίες στιγμές της αντιδικτατορικής πάλης, της πάλης κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί συνειδητή προεργασία, η πολύχρονη αντίσταση, η πολύχρονη παράνομη δουλειά, πολλές θυσίες από αγωνιστές που δε δείλιασαν μπροστά σε δυσκολίες και βασανιστήρια, τότε που φαινόταν ότι “τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει”. Και τότε και σήμερα ισχύει ότι ο αγώνας έχει απαιτήσεις, ανηφοριές και χρειάζεται να καλλιεργείται η αντοχή στις δυσκολίες. ….Τότε στα χρόνια της δικτατορίας, που η χούντα είχε διορίσει το ΚΣ της ΕΦΕΕ, συγκροτήθηκε στα πανεπιστήμια η αντι-ΕΦΕΕ, αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ. Σήμερα που κυβερνήσεις και διοικήσεις θέλουν συλλόγους συνεργάτες των υπουργείων και των επιχειρηματικών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η απάντηση για συλλόγους μαζικούς, μαχητικά όργανα που διεκδικούν τις ανάγκες των φοιτητών ενάντια σε κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ και μονοπώλια.”

Στην ομιλία της η εκπρόσωπος του ΜΑΣ αναφέρθηκε στα προβλήματα των φοιτητών “Πετσοκόβουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα στέγασης, πετούν φοιτητές έξω από την εστία, διακόπτεται η σίτιση, απορρίπτουν χιλιάδες μετεγγραφές επειδή  όπως λένε “δεν έχουν λεφτά” την ώρα που δίνουν για μια ακόμα φορά άφθονο χρήμα στις εργολαβίες που λύνουν και δένουν στις σχολές. Αφήνουνε τους εστιακούς φοιτητές να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε δωμάτια γεμάτα μούχλα και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καν ζεστό νερό”.

Σήμερα δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ-μεγαλοεπιχειρηματίες, απαιτούμε απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Πετάμε έξω από τις σχολές μας όσους αναπολούν τη χούντα, την εξυμνούν, όπως οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κρύβουν ότι ήταν ένα καθεστώς τρόμου, με φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια για το λαό. Ήταν και είναι εχθροί του λαού και των παιδιών του. Γι αυτό και με λύσσα καταγγέλλουν τους αγώνες μας σήμερα για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας σταματήσουν ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα.

Καμία συμμετοχή-καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους ενάντια στους λαούς. Καμία αλλαγή συνόρων.

Να σταματήσει οποιαδήποτε συνεργασία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ.

“Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, αποτελεί πολύτιμη πηγή πείρας για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες.”

Εκ μέρους της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ μίλησε ο Τάκης Πότσος. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ.