Για την κατάσταση στον ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ
ανεργία
Απο την κινητοποίηση επιχειηρησιακών και κλαδικών Σωματείων στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εκπρόσωποι τριών επιχειρησιακών Σωματείων από ξενοδοχεία της Ρόδου ειχαν πάρει μέρος

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΕΔ και φέτος,  καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, και απαιτεί από την κυβέρνηση να δώσει λύση τώρα, ώστε να πληρωθούν όλοι οι άνεργοι πριν τα Χριστούγεννα, κάτι που με τη σημερινή κατάσταση είναι αδύνατο.

Την ίδια στιγμή όλο το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι στο Τουρισμό έγιναν καύσιμο στην ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης στη περιοχή μας για να κτυπήσει το Νότιο Αιγαίο τριπλή πρωτιά. Πρώτο σε εισπράξεις, επισκέψεις και διανυκτερεύσεις. Αυτό είναι το πρόσωπο, η ταυτότητα, το περιεχόμενο της “δίκαιης ανάπτυξης”. Ο πλούτος που δημιουργήθηκε από τον ξέφρενο ρυθμό δουλειάς των εργαζομένων είναι στα ταμεία των τουριστικών ομίλων του τουρισμού. Στα σπίτια του εργατόκοσμου η φτώχεια και η ανέχεια. Κι όμως αυτός είναι ο δημιουργός του τεράστιου πλούτου, που πρέπει να τον διεκδικήσει.

Η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ αναφέρει:

Ίδια και απαράλλαχτη παραμένει και φέτος η κατάσταση στον ΟΑΕΔ που αυτήν περίοδο καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους καθημερινά οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι κυρίως του Τουρισμού. Αυτή τη στιγμή οι άνεργοι που προσέρχονται παίρνουν αριθμό προτεραιότητας για να καταθέσουν τα χαρτιά τους 20 μέρες μετά. Αυτό για την πλειοψηφία των ανέργων πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν επίδομα πριν τα Χριστούγεννα.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις επιχειρησιακών και κλαδικών Σωματείων από όλη τη χώρα έχει πάρει ορισμένα μέτρα «ασπιρίνες στον καρκίνο» που σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να αλλάξουν την κατάσταση.

Την Τρίτη 14 Νοέμβρη κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έκανε εκ νέου παρέμβαση για το ζήτημα απαιτώντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για να λυθεί.

Καλούμε τα Σωματεία του κλάδου να οργανώσουν την πάλη για αυτό το ζήτημα. Εδώ και τώρα να δώσει λύση η κυβέρνηση.”

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε κεντρικά το ΠΑΜΕ, μετά τη συνεδρίση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ αναφέρει:

Για μία ακόμα χρονιά παρουσιάζεται το απαράδεκτο φαινόμενο να υπάρχουν καθυστερήσεις στην κατάθεση των δικαιολογητικών για το εποχικό επίδομα ανεργίας, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι αυξημένη η απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον, παρά τις τεράστιες καθημερινές τους προσπάθειες, δεν επαρκούν σε αριθμό.

Υπάρχουν περιοχές όπως τα νησιά των Δωδεκανήσων που η καθυστέρηση για μία ακόμα φορά είναι εξοργιστική καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι δε θα προλάβουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού το χαρτάκι της λίστας αναμονής φτάνει τον ένα μήνα.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε η διαδικασία να κυλήσει άμεσα και γοργά. Να σταματήσει η ανάθεση της ευθύνης σε φορείς που δεν έχουν καμία σχέση με την κατάθεση δικαιολογητικών.

Θυμίζουμε ότι στο νησί της Ρόδου τα υποκαταστήματα Ρόδου και Αρχαγγέλου εξυπηρετούν συνολικά 19.000 αιτήσεις αυτή την περίοδο. Στο υποκατάστημα της Ρόδου, επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον είναι μόνο 6 υπάλληλοι εκ των οποίων ο ένας έρχεται ορισμένες μόνο μέρες την εβδομάδα από την Αθήνα. Στην Κω υπάρχει ένας μόνο μόνιμος υπάλληλος. Μετά την κατακραυγή στέλνουν επιπλέον 3 άτομα ορισμένες μέρες την εβδομάδα.