Το δικό τους Γολγοθά τραβούν τα λαϊκά στρώματα του νησιού της Σύμης που πληρώνει βαρύ τίμημα για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού. Συνεργείο της ιστοσελίδας μας ταξίδεψε στη Σύμη μαζί με την Περιφερειακή Σύμβουλο και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Μαρία Χατζηγιάννη, για να καταγράψει τα προβλήματα και να συζητήσει με τους κατοίκους που δοκιμάζονται.
Οι καταστροφές είναι πραγματικά τεράστιες! Σχολείο,νηπιαγωγείο, σπίτια, καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αθλητικές υποδομές, δρόμοι, οι υποδομές του ηλεκτρικου ρεύματος, της ύδρευσης, του τηλεπικοινωνιακού δικτύου είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές είτε καταστράφηκαν. Τόνοι από λάσπη και μπάζα έχουν σκεπάσει τα πάντα.
Θύματα δεν υπήρξαν μόνο από καθαρή τύχη. Οι κάτοικοι εκφράζουν τώρα την αγωνία τους για το πως θα πληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια και τα καταστήματά τους.
“Είναι στο χέρι σας να διεκδικήσετε αποζημιώσεις”, “δεν είναι δική σας η ευθύνη”, ”έπρεπε να είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, έστω μια συντήρηση. Εμείς θα το αναδείξουμε αλλά κι εσείς πρέπει να μην τα παρατήσετε και να μην απογοητευτείτε, να μην το αφήσετε να ξεχαστεί”, είπε στους κατοίκους της Σύμης, η Μαρία Χατζηγιάννη.
Οι κάτοικοι μόλις δυο μέρες μετά την καταστροφή, ήδη αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. Κάποιοι πληρώνουν οι ίδιοι συνεργεία για να βγάλουν τις λάσπες από τις επιχειρήσεις τους. Έχουν αγωνία αν θα μπορέσουν να γίνουν λειτουργικές έγκαιρα για την επόμενη σαιζόν, ώστε να μην ακυρώσουν τις κρατήσεις των επισκεπτών του νησιού. Δηλώνουν επιπλέον αδυναμία ν’ ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και θεωρούν παράλογο μόνο το πάγωμα.
“Ήρθαν κάτι πολιτικοί να βγάλουν φωτογραφίες και έφυγαν”, λένε οι κάτοικοι, φοβούμενοι ότι θα ξεχαστούν σύντομα από την επίσημη κρατική και τοπική διοίκηση.
Στη Σύμη βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος μαζί με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε μεταβεί και ο αναπληρωτής Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Η καταγραφή των ζημιών γίνεται αυτή τη στιγμή από έγγραφα τα οποία θα συμπληρώσουν οι ίδιοι οι πληγέντες, μαζί με φωτογραφίες που θα υποβάλουν στο Δήμο. Άγνωστο πόσο θα περιμένουν ώστε να εκτιμηθεί επίσημα το μέγεθος των ζημιών τους και αν θα πάρουν αποζημιώσεις.
Με δεδομένη την πρακτική της Κυβέρνησης και απέναντι σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, ή σεισμούς όπως πρόσφατα στη Κω, οι κάτοικοι ακούν μόνο εξαγγελίες και ενέργειες, αφημένοι στη μοίρα τους.
Το βέβαιο είναι ότι είναι στα χέρια των κατοίκων να μην επιτρέψουν καμία στάση αδιαφορίας, ή οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος εκ μέρους κεντρικής και τοπικής διοίκησης, που θα τους οδηγήσει να πληρώσουν οι ίδιοι τις ζημιές που υπέστησαν, ή να πνιγούν ξανά στη λάσπη από την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.