Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χτύπησε με χημικά τη μεγάλη διαδήλωση των συνταξιούχων, που διαδήλωναν μαζικά ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, διεκδικώντας ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Στο δίκαιο αίτημα που είχαν ο συνταξιούχοι, να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, οι δυνάμεις καταστολής πήραν εντολή να απαντήσουν με τη ρίψη χημικών, με σαφή στόχο να διαλυθεί η μαζική συγκέντρωση. Αυτό που κατάφερε όμως η κυβέρνηση, ήταν να εξοργίσει τους συνταξιούχους, που εκτός από το «ψαλίδι» στις συντάξεις τους, είδαν και το «μαστίγιο» της καταστολής να στρέφεται εναντίον τους. Ετσι, παρά την αποπνιχτική ατμόσφαιρα, παρέμειναν συγκεντρωμένοι στη Βασ. Σοφίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» και «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει».
Τους έδειρε αλλά δεν είχε δώσει εντολή!
Στη συνέχεια η κυβέρνηση ακολούθησε πάλι τη συνήθη τακτική της θρασύτατης κοροϊδίας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ν’ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την “περιορισμένη” χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων στις 3 Οκτωβρίου 2016, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αφήνει να διαρρέει ότι είναι «δυσαρεστημένος» με τον υπουργό . Μάλιστα δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Αυτήν την ανακοίνωση εξέδωσε χτες το αρμόδιο υπουργείο και ταυτόχρονα διατάχθηκε «έρευνα» από τον υπουργό, Ν. Τόσκα, σε ό,τι αφορά την ανελέητη καταστολή σε βάρος των συνταξιούχων από τα ΜΑΤ.
Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Την Παρασκευή 8 Γενάρη 2016, μια άλλη μεγάλη πορεία εργαζομένων και συνταξιούχων βρισκόταν σε εξέλιξη με αιχμή το Ασφαλιστικό και χτυπήθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λίγο πιο κάτω, στο ύψος της Βουλής, ενώ κατευθυνόταν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τότε, όπως και τώρα, η κατακραυγή για το χτύπημα των συνταξιούχων, που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, ήταν καθολική, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να εκφράσει ξανά τη δυσαρέσκειά του και ο υπουργός Ν. Τόσκας να διατάξει (ξανά) ΕΔΕ. Δεν πέρασε ένας χρόνος και η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τους ίδιους πρωταγωνιστές από την πλευρά της κυβέρνησης. Επομένως, η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωριστεί από τον αρμόδιο υπουργό σε ό,τι αφορά τη βίαιη αντιμετώπιση του κινήματος, έχει τόση αξία όση και οι «δεσμεύσεις» του υπουργείου ότι η αστυνομία δεν θα ξανακάνει χρήση δακρυγόνων σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων…