ΕΛΤΑ, προδιαγεγραμμένο το “έγκλημα”

ΕΛΤΑ ΠΑΜΕ

ΕΛΤΑ ΠΑΜΕΑξίζει οι εργαζόμενοι να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, για το πως φτάσαμε σήμερα να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, όπως αυτή του κλεισίματος του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Παραδείσι, ποιοί είναι συνυπεύθυνοι για τον οδοστρωτήρα που περνά πάνω από τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας. Ποιοί έβαλαν πλάτη καλλιεργώντας τον εφησυχασμό, καλύπτοντας τον αντεργατικό-αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και του  αστικού κράτους και τώρα πιεζόμενοι από την αφόρητη κατάσταση που δημιουργεί η ίδια η πολιτική που υποστήριξαν και υποστηρίζουν μέχρι σήμερα, το παίζουν τάχα “επαναστάτες.”

Αξίζει να δούμε ποιές δυνάμεις, σταθερά και σ’ οποιεσδήποτε συνθήκες, προσπαθούσαν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα αντιλαϊκά σχέδια, να οργανώσουν την αντίσταση, να δώσουν τη γνώση και το κουράγιο στο λαό ν’αντισταθεί.

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, όταν εξυφαίνετο από τα επιτελεία της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και όλο το λαό.

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΚΡ

ΡΟΔΟΣ 28/02/2014

“Συναδέλφισσες –οι ! Οι ανατροπές στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο σύνολο της Ευρωζώνης είναι ανεξάρτητα από τα μνημόνια και την καπιταλιστική κρίση , που μέσα από τις αναδιαρθρώσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας στις χώρες της ΕΕ έχουν σαν στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων κάνοντας πιο φτηνούς τους εργατοϋπάλληλους σε όλη την ΕΕ  ,ξεπουλώντας την δημόσια περιούσια και ιδιωτικοποιώντας Παιδεία-Υγεία-Κοινωνικές δομές κ.α.

Είναι το οξυγόνο του κεφαλαίου προκειμένου να ξαναμπεί σε νέα φάση κερδοφορίας με εγγυημένο ποσοστό κέρδους.

Πρέπει να αποκαλυφθεί στους εργαζόμενους π.χ ποια κόμματα(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΛΑΟΣ )ψήφισαν  τον Γενάρη του 2013 την ‘’Εκθεση του σοσιαλοδημοκράτη Σέρκας’’ που έχει σαν στόχο την πλήρη ελαστικοποίηση  των εργασιακών σχέσεων και την παραπέρα μείωση των μισθών με ολοκληρωτική ανατροπή συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.

Τώρα, επειδή έπεσε πολύ κλάμα για το κλείσιμο της ΣΥΝ.ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ , έχει μια αξία να θυμίσουμε την προειδοποίηση του ΠΑΜΕ προς τον Πρόεδρο του Σωματείου στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του 2012 όταν βαρούσε καμπανάκι για την εξέλιξη στις συνεταιριστικές Τράπεζες σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και στρατηγικής της ΕΕ ,την ώρα που η πλειοψηφία του ΕΚΡ  μαζί με την ΟΤΟΕ λειτουργούσε σαν Τραπεζίτης και καλλιεργούσε αυταπάτες για ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας. Ολες αυτές οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ευλογήθηκαν από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ και μαρτυρούν την ανάγκη του κεφαλαίου για την δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων με μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια στο όνομα της Ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που ασπάζεται η πλειοψηφία του ΕΚΡ. Το πρώτο πράγμα που θα κάνουν αυτοί οι όμιλοι είναι να φορτώσουν το κόστος της συγχώνευσης στους εργαζόμενους.

Ούτε η εξέλιξη στη ΔΕΥΑΡ είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα της ανάγκης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να κάνει το νερό πανάκριβο εμπόρευμα  και να απορροφηθεί από την ΕΥΔΑΠ μετατρέποντας την σε ανώνυμη εταιρεία με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Την ίδια κατεύθυνση υπηρετεί και ο Καλλικράτης και οι υπερασπιστές του, που συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια και σαν εκλεγμένοι στη Τ.Δ και στο ΕΚΡ. Αλλά τα ίδια παπαγαλίζει και η Ομοσπονδία  ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ –A.Π (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ) που συμφωνεί με κατευθύνσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και προτείνει την λειτουργία   των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά  κριτήρια. Απο την μια υπέγραφε σύμβαση για μείωση μισθών(4/4/2012)  και μετά προωθούσε τον δικαστικό αγώνα κατά του ‘’ενιαίου μισθολογίου’’. Στο ‘‘αρθρο 4 της ΣΣΕ αναφέρεται:’’Η κλαδική σύμβαση εργασίας ισχύει με τους περιορισμούς που θέτουν οι νόμοι , οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που αφορούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής που ψήφισε η ελληνική βουλή’’.Αντίστοιχη στάση κράτησαν  και  στα ΕΛΤΑ οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΟΣΤ με την υπογραφή  ΣΣΕ με παραπέρα μείωση αποδοχών , συμφωνώντας επίσης στη συρρίκνωση του προσωπικού, το κλείσιμο γραφείων(ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ), τις μεταθέσεις δεκάδων συναδέλφων. Στρώνουν δηλ, το χαλί στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις στον χώρο των ΕΛΤΑ.

Συμπέρασμα:Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός που αποδέχεται την λογική του εφικτού ούτε θέλει,ούτε μπορεί να συγκρουστεί με τις αντεργατικές πολιτικές .”

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ρ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ Γ.Σ ΤΗΣ ΓΣΣΕ ΡΟΔΟΣ . 19 ΝΟΕ. 2013

“Η ΔΕΑΣ καλεί τα Σωματεία του νησιού που είναι στην δύναμη του Ε.Κ.Ρ να κάνουν στόχους πάλης και καθημερινής διεκδίκησης τα παρακάτω αιτήματα με ταυτόχρονη  στόχευση την μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση των Μονοπωλίων με κοινωνικοποίηση των Μέσων Παραγωγής , Λαϊκή Εξουσία και Λαίκή Οικονομία:

ΕΛΤΑ

  • Απένταξη των ΕΛΤΑ από το ΤΑΙΠΕΔ που ξεπουλά στους ιδιώτες μέχρι και το 100% του οργανισμού. Στελέχωση των γραφείων συναλλαγής και διανομής στο νησί, για να έχουν πρόσβαση τα λαϊκά στρώματα του λαού μας, οι συνταξιούχοι, οι ανήμποροι, οι επαγγελματίες, στις υπηρεσίες ταχυδρομείου που έχουν ανάγκη. Η παροχή των συντάξεων, η συναλλαγή των επαγγελματιών με την καθημερινή διακίνηση μικρών ποσών, η εξυπηρέτησή τους με τις αντικαταβολές. Μέτωπο πάλης η διακίνηση και επίδοση των δεμάτων, η επίσκεψη του ταχυδρόμου στις απομακρυσμένες περιοχές για την επίδοση και διακίνηση της αλληλογραφίας, να μην γίνουν πανάκριβο εμπόρευμα και αμφιβόλου ποιότητας παροχές από τους ιδιώτες. Διασφάλιση των οργανικών θέσεων εργασίας.

Τους παραπάνω στόχους καλεί η ΔΕΑΣ να παλέψουν τα Σωματεία του νησιού με στόχο την διαμόρφωση των προϋποθέσεων για το χτίσιμο της πλατιάς λαϊκής συμμαχίας με τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, των μισθωτών επιστημόνων, της νεολαίας των λαϊκών οικογενειών που θα κινείται σε κατεύθυνση την εξουσία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.”

Τα παραπάνω είναι μερικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις της ΔΕΑΣ.

Τα συμπεράσματα δικά σας!