Π. Πικάσο: «Η προσχώρησή μου στο Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η λογική συνέπεια όλης μου της ζωής, όλου μου του έργου…»

Στις 25 του Οκτώβρη 1881 γεννήθηκε ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της περίφημης «Γκουέρνικα» και πολλών άλλων έργων, όπως το περιστέρι της ειρήνης και το σκίτσο του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη. «Ο καλλιτέχνης είναι μια πολιτική ύπαρξη, έλεγε, η ζωγραφική δεν είναι καμωμένη για να διακοσμεί σπίτια, είναι ένα αμυντικό και επιθετικό όπλο ενάντια στον εχθρό».

Στις 25 του Οκτώβρη 1881 γεννήθηκε ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της περίφημης «Γκουέρνικα» και πολλών άλλων έργων, όπως το περιστέρι της ειρήνης και το σκίτσο του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη. Έφυγε από τη ζωή στις 8 του Απρίλη 1973.

Ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός, ο Πικάσο είναι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

«Η προσχώρησή μου στο Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η λογική συνέπεια όλης μου της ζωής, όλου μου του έργου…»

Πάμπλο Πικάσο (1881-1973)

Ο Πάμπλο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα. Θα πραγματοποιήσει την πρώτη του έκθεση σε ηλικία 13 ετών, με τη βοήθεια του πατέρα του. Ακολουθούν οι σπουδές, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης και τη Βασιλική Ακαδημία του Σαν Φερνάντο στη Μαδρίτη.

Σις 28 του Απρίλη 1937 η ναζιστική αεροπορία ισοπεδώνει την Γκουέρνικα και συγκλονισμένος ζωγραφίζει τον παγκοσμίως γνωστό πίνακα.

«Τι νομίζετε πως είναι ο καλλιτέχνης; Ένας τρελός που αν είναι ζωγράφος έχει μονάχα μάτια, αν είναι μουσικός μονάχα αυτιά, αν είναι ποιητής μονάχα μια λύρα για όλες τις χορδές της καρδιάς ή αν είναι πυγμάχος μονάχα μυώνες;

Το αντίθετο. Είναι ταυτόχρονα ένα κοινωνικό πλάσμα, πάντα έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα ή ευχάριστα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο και να ανταποκρίνεται ολοκληρωτικά στην επιταγή τους.

Πώς θα μπορούσε να μην ενδιαφέρεται για ό,τι συμβαίνει στους άλλους και στο όνομα ποιας χρυσελεφάντινης αδιαφορίας θα ξέκοβε από την γεμάτη παλμό ζωή τους; Όχι, η ζωγραφική δεν είναι καμωμένη για να διακοσμεί σπίτια. Είναι ένα αμυντικό και επιθετικό όπλο ενάντια στον εχθρό». Πάμπλο Πικάσο