ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τις ζωές μας»

Μαζικό και δυναμικό πανηπειρωτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα Γιάννενα, όπου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στήθηκε μία ακόμη «αναπτυξιακή» φιέστα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού.

Με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας» και «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να ’ρθουν τα πάνω κάτω» έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία περί «δίκαιης ανάπτυξης» που διαλαλεί η κυβέρνηση και μέσα από το «αναπτυξιακό συνέδριο» στα Γιάννενα. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία της νεολαίας, μαθητών και φοιτητών. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ακολούθησε μαχητική πορεία ως το χώρο όπου διεξάγεται το Συνέδριο. Σε απόσταση από το ξενοδοχείο που μιλούσε ο πρωθυπουργός, η πορεία συνάντησε πρωτοφανείς αστυνομικές δυνάμεις που την εμπόδισαν να συνεχίσει. Η κυβέρνηση είχε πάρει όλα εκείνα τα μέτρα (δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ και κλούβες παραταγμένες) ώστε να μην ακουστεί η φωνή αντίστασης των εργαζομένων, να μην φτάσει η φωνή διεκδίκησης της εργατικής τάξης της Ηπείρου σε όλη την Ελλάδα.

Το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων της Άρτας, της Θεσπρωτίας και της Λευκάδας. Τα εργατικά κέντρα της περιοχής ήρθαν συγκροτημένα στο χώρο της συγκέντρωσης και ενώθηκαν με τους εργαζόμενους των Ιωαννίνων. Εργατικά σωματεία του Ιδιωτικού αλλά και του Δημοσίου Τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, επιτροπές αγώνα αλλά κι η Ένωση Γονέων δημιούργησαν την τεράστια πορεία που κατευθύνθηκε στο χώρο όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός. Προηγήθηκαν χαιρετισμοί και η κεντρική ομιλία.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Τσίγκος, εκπρόσωπος των φοιτητών από την Επιτροπή Αγώνα των πρωτοετών φοιτητών της εστίας, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Οι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ ξεκινήσαμε εδώ και 3 εβδομάδες τα μαθήματα, ενώ έχουμε κάνει αιτήσεις για δωμάτιο στις εστίες, δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα και είτε πληρώνουμε ξενοδοχεία από το υστέρημα των γονιών μας, είτε νοικιάζουμε προσωρινά είτε δεν παρακολουθούμε καθόλου τα μαθήματα γιατί μένουμε στις πόλεις από τις οποίες καταγόμαστε. Η κατάσταση είναι κάθε χρόνο χειρότερη, γιατί όλο και περισσότεροι γονείς μένουν άνεργοι. Τη στιγμή που εκατοντάδες παιδιά διαγωνιζόμαστε για το ποιος είναι ο πιο φτωχός και ποιος τελικά θα καταφέρει να σπουδάσει, τη στιγμή που μας κόβουν τα συγγράμματα και τη μόρφωσή μας, ο πρωθυπουργός έρχεται να μιλήσει για καλή και δίκαιη ανάπτυξη, για το πώς δηλαδή θα αναπτυχθούν τα κέρδη των ομίλων ενώ εμείς θα είμαστε άστεγοι και θα αναγκαζόμαστε να εγκαταλείπουμε τις σπουδές μας. Διεκδικούμε δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές, δωρεάν σίτιση, δωρεάν σπουδές. Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το συνέδριό τους γίνεται μετά το ξεπούλημα της Δωδώνης που γονάτισε τους κτηνοτρόφους. Γίνεται την ώρα που οι αγρότες υπερφολογούνται, που χαρατσώνονται από τον ΕΦΚΑ και μια σειρά μέτρα που δημιουργήθηκαν για να συγκεντρώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια. Φτιάχνουν τα νέα τσιφλίκια του 21ου αιώνα. Αυτοί είναι. Πρέπει να τους δώσουμε απάντηση μαζικά. Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε τα φτωχά στρώματα, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή μας. Σήμερα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και ως χώρα και ως λαός για να έχουμε επάρκεια αγροτικών προϊόντων, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με πραγματικά ικανοποιητικούς μισθούς και οι αγρότες να μην σκέφτονται το αδιέξοδο που έχουν μπροστά τους αυτή τη στιγμή».  (Δείτε εδώ το video).

Eπίσης, χαιρέτησαν ο Βασίλης Βάσιος από το ΕΚ Άρτας και πρόεδρος του Σωματείου Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Άρτας, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Στο συνέδριό τους δεν πρόκειται να δώσουν τα στοιχεία σε πόσα λαϊκά νοικοκυριά κόβεται καθημερινά το ρεύμα, που στην Άρτα δουλεύουν διπλοβάρδιες για να προλάβουν. Ούτε θα πουν πόσα παιδιά από την Άρτα μετανάστευσαν αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό. Δεν πρόκειται να δώσουν πίνακες εργατικών ατυχημάτων, ούτε στοιχεία για τους μισθούς και τις συντάξεις μας στα χρόνια της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας με τους παραλήδες του τόπου μας θα δείξουν ιλουστρασιόν διαγράμματα για την προβλεπόμενη αύξηση των επενδύσεων και των κερδών του επιχειρηματιών. Η “δίκαιη” ανάπτυξή τους είναι να τρώνε αυτοί και να χορταίνουμε εμείς. Εμείς δουλεύουμε για τα κέρδη τους και αυτοί μας δουλεύουν “ψιλό γαζί”. Δεν σκοπεύουμε να τους αφήσουμε αμαχητί να καταστρέφουν τη ζωή μας, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μπούμε στη λίστα των κλακαδόρων τους. Είμαστε εδώ για να σβήσουμε τα χειροκροτήματα των απολογητών της αντεργατικής λαίλαπας με τα συνθήματά μας. Η παρουσία μας και μόνο τους χαλά τη σούπα του “σφάξε με αγά να αγιάσω”».

Την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Ιωαννίνων και πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. (Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά και δείτε βίντεο).

Απάντηση των εργαζομένων στις αναπτυξιακές φιέστες της κυβέρνησης δόθηκε και το πρωί της Τρίτης, όπου εργαζόμενοι της περιοχής συμμετείχαν σε δίωρη στάση εργασίας -που είχε κηρυχθεί με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου- και σε διαμαρτυρία – απάντηση στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει το ΕΚ Ιωαννίνων και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο.

Ο υπουργός, με εντυπωσιακή παρουσία αστυνομίας και ασφάλειας μέσα στο χώρο του νοσοκομείου που έλεγχε τους πάντες, πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΚΙ, τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζόμενων του ΠΓΝΙ -η οποία δεν είχε προκηρύξει στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζόμενων στη διαμαρτυρία- και τη Διοίκηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου. Στη συνάντηση προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο μιλώντας για αυξήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία, την ώρα που ο προϋπολογισμός αναφέρει καθαρά μείωση 350 εκ. στη χρηματοδότηση και πλασματική αύξηση από μεταφορά κονδυλίων από τον ΕΟΠΥΥ. Μίλησε για κάλυψη των χιλιάδων κενών σε προσωπικό, την ώρα που έγιναν μόλις 5 προσλήψεις μονίμου προσωπικού και όλο το υπόλοιπο προσωπικό είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προγράμματα κ.λπ. Ακόμα και για τις εκατοντάδες απολύσεις εργολαβικών εργαζόμενων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εμείς δεν απολύουμε, μόνο προσλαμβάνουμε».