-Πού τα ήξερε όλα αυτά ο Λένιν; -Γιατί άφησαν τους κακούς να ξαναγυρίσουν;

Η ανταπόκριση του κόσμου στην Έκθεση γραμματοσήμων και ντοκουμέντων που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στον Πειραιά ξεπερνάει τις προσδοκίες των διοργανωτών –σύμφωνα με το ρεπορτάζ– αλλά και την ανοχή της αστυνομίας, που επιχείρησε τις προάλλες σωματικό έλεγχο έξω από το χώρο της έκθεσης στον υπεύθυνό της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των επισκεπτών της.

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είναι οι αντιδράσεις των μικρών επισκεπτών της έκθεσης, που δε δέχονται παθητικά τις πληροφορίες που παίρνουν κι αποτελούν το πιο δύσκολο κοινό, βομβαρδίζοντας με σχετικές ερωτήσεις τους ξεναγούς.

-Από πού προέρχεται η λέξη Κόμμα;
-Όταν οι εργάτες πέταξαν από την πλάτη τους τους κακούς, δηλαδή αυτούς που τους εκμεταλλεύονταν, μετά δεν υπήρχαν καθόλου πλούσιοι σε αυτή την απέραντη χώρα;
-Πού τα ήξερε όλα αυτά ο Λένιν;
-Μα γιατί άφησαν τους κακούς να ξαναγυρίσουν;

Κι άντε βρες απάντηση τώρα…

Ενδιαφέρον έχουν κι οι γνώμες λίγο μεγαλύτερων παιδιών που καταγράφει το ρεπορτάζ του 902.

«Ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σχολεία τόσο παλιά; Δεν το πιστεύω. Και όλα τα παιδιά μπορούσαν να πάνε χωρίς να πληρώνουν οι γονείς τους στο γιατρό; Κατάλαβα τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι ελεύθεροι, χωρίς τους πλούσιους και ενωμένοι», είπε η Γεωργιάννα που πάει ΣΤ’ Δημοτικού, ενώ ο Μάριος, και αυτός στη ΣΤ’ Δημοτικού, συμπλήρωσε: «Σε σχέση με σήμερα καταλάβαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά σε αυτήν τη χώρα ζούσαν πολύ καλύτερα από μας».

Ο Τζουλιάνο, μαθητής Α’ Λυκείου, είπε: «Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι αυτοί οι άνθρωποι από εκεί που ήταν πάμφτωχοι και αγράμματοι κατάφεραν, το 1930, να μην υπάρχει αγράμματος και πεινασμένος και να είναι οι πρώτοι που έφτασαν στο Διάστημα».

Μια απόδειξη ότι η Έκθεση έχει να προσφέρει πολλά σε κάθε είδους επισκέπτη, μυημένο ή αμύητο…

Πηγή: Katiousa.gr