ΚΚΕ: Να καταργηθούν συντάξεις και προνόμια βουλευτών και αιρετών

βουλη

συντάξεις βουλευτώνΣε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το ζήτημα των αναδρομικών των βουλευτών: «Κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής, μέλος του ΚΚΕ, δεν αναζητά αναδρομικά, πολύ περισσότερο το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προτείνει την πλήρη κατάργηση των συντάξεων και προνομίων, τόσο των βουλευτών όσο και των άλλων αιρετών. Ολα τ’ άλλα αποτελούν υποκρισία από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που απ’ τη μία εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική κι απ’ την άλλη προσπαθούν να δείξουν ότι δήθεν νοιάζονται για τα προβλήματα του λαού».

Το θέμα των αναδρομικών των βουλευτών προέκυψε από την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την προσφυγή 100 βουλευτών, που ζητούσαν την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά, και που τελικά δικαιώθηκαν δικαστικά.

Ρεσιτάλ υποκρισίας των αστικών κομμάτων με τα αναδρομικά των βουλευτών

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δηλώσει με ανακοίνωση πως η αξίωση των πρώην βουλευτών είναι «ντροπιαστική», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως όσοι δεν αποσύρουν τις δικαστικές προσφυγές θα τεθούν εκτός κόμματος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί να αποσυρθούν οι προσφυγές, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει προς τους συνταξιούχους βουλευτές πως «υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες». Οσο κι αν προσπαθούν να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού, δεν μπορούν να κρύψουν το πόσο αντιλαϊκή είναι η πολιτική που υλοποιούν ή προτείνουν.

Το ποσό που διεκδικούν οι πρώην βουλευτές ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές – που ξεπερνούν τις 160 – των βουλευτών που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οικογενειών τους, αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει.

Το θέμα πυροδότησε και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) «πρώην βουλευτές, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο». Το υπουργείο Εργασίας απάντησε ότι «η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε “σήμα” διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές» και ότι «ο N.4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη “βιομηχανία” προσφυγών που έστησαν χωρίς αιδώ “γαλάζιοι” και “πράσινοι” πρώην βουλευτές». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα» την ερμηνεία ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών. Η αναδρομικότητα του αιτήματος των βουλευτών φθάνει έως το 2009, γιατί το 2008 η τότε Βουλή αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις μισθολογικές «ωριμάνσεις» των ανώτατων δικαστών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, η δικαστική απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή.