Πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία

πεζοπορία Προφήτη Ηλία

πεζοπορία Προφήτη Ηλία

 ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

 “Απόλυτα επιτυχής και με απρόσμενη μεγάλη συμμετοχή πεζοπόρων αποδείχθηκε η Πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία που διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ρόδου, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, με την σημαντική συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Απολλώνων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες», του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου «Απόλλων» Απολλώνων, της τοπικής Εκκλησιαστικής Επιτροπής, της Δ/νσης και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Απολλώνων, καθώς επίσης και με την αρωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 09:30 π.μ., από τον εμβληματικό, για την περιοχή, χώρο του «ΕΛΑΦΟΣ & ΕΛΑΦΙΝΑ» ενώ ακολουθήθηκε η σπάνιας δασικής ομορφιάς διαδρομή, «ΕΦΤΑΠΟΡΤΗ» – «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» – Εξωκλήσι των «ΑΣΩΜΑΤΩΝ» Απολλώνων (7 χλμ. περίπου), όπου και κατέληξε σε μουσικοχορευτικό απόγευμα.

Σημαντικότατη ήταν η εθελοντική συνεισφορά του ξεναγού, κ. Ξυλουρά Νίκου, ο οποίος με εμπεριστατωμένες αναφορές σχολίασε εκτενώς, θέματα που σχετίζονται με την σύγχρονη ιστορία της περιοχής του Προφήτη Ηλία και των σημαντικών οικημάτων της περιόδου της Ιταλοκρατίας που την χαρακτηρίζουν, ενώ ανέλαβε την ανάγνωση περιληπτικού κειμένου συμπερασμάτων της αρχαιολόγου, κας Ελένης Παπαβασιλείου, σχετικών με την ανασκαφική έρευνα που διηύθυνε το 1990-1991 (4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) στην θέση «ΕΦΤΑΠΟΡΤΗ» (τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική – 6ος αι. μ.Χ.). Λαογραφικές νύξεις επίσης κοινοποίησε στους συμμετέχοντες πεζοπόρους ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες», κ. Κυριαζάκος Εμμ..

Την πεζοπορία συνόδευσαν για την απόλυτη ασφάλεια των συμμετεχόντων, όπως ευγενικά προσφέρονται σε όλες ανεξαιρέτως τις δράσεις μας, μέλη του «Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Περιφερειακό Τμήμα Ρόδου, της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Ο.Α.Κ.,  της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ.) Σαλάκου και της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών (Ε.Ο.Π.Κ.) C.B. Δωδεκανήσου.”