Περιμένοντας την απόφαση…

προσφυγόπουλο περιμένοντας την απόφαση ασύλου

προσφυγόπουλο περιμένοντας άσυλο

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση στα νησιά μας λόγω του εγκλωβισμού των προσφύγων και των πολεμικών συγκρούσεων που συνεχίζονται στις χώρες προέλευσής τους.

Στον εγκλωβισμό των προσφύγων έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες.

Μετά τη συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας το Μάρτιο του 2016 ακόμα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίστηκαν στα νησιά, παρά τις τυμπανοκρουσίες τότε της Ε.Ε και όλων των πολιτικών δυνάμεων πλην Κ.Κ.Ε.

  • Οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου πάνε με ρυθμούς χελώνας, ειδικά στη Ρόδο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οικογενειών που περιμένουν την απόφαση τους σε δευτεροβάθμιο  επίπεδο, πάνω από ένα χρόνο. Οι πρόσφυγες ζουν καθημερινά την αγωνία  αν θα είναι θετική ή αρνητική η απόφαση. Το μαρτύριό τους παρατείνεται λόγω της αργοπορίας έκδοσης των αποφάσεων γιατί υπάρχει ελλιπής στελέχωση στα γραφεία ασύλου. Είναι επιτακτική ανάγκη να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις στα γραφεία ασύλου για να μπορέσει να ελεγχθεί ο πρωτόγνωρος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αριθμός υποθέσεων ασύλου. Στα άλλα νησιά έχουν βγει αρνητικές αποφάσεις και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και έχουν ξεκινήσει οι απελάσεις. Ανάμεσα στους απελαθέντες είναι και οικογένειες Σύριων, παρ’ όλο που ο πόλεμος εκεί συνεχίζεται, παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, είναι κυριολεκτικά αδύνατη η επιβίωσή τους στη πατρίδα τους. Τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μαζί με τη ΝΔ και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν το 2016 την απαράδεκτη σχετική τροπολογία, ώστε  με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, διά πυρός και σιδήρου, να υλοποιηθεί η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να τσαλαπατήσουν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο .Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό στις κάρτες ασύλου τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και να παραμένουν στα νησιά.
  • Ένας άλλος παράγοντας εγκλωβισμού τους  είναι ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έχουν κλείσει τα σύνορα τους  και δε δέχονται άλλους πρόσφυγες στα εδάφη τους. Παράλληλα, το κλίμα ξενοφοβίας που καλλιεργείται μεθοδικά, είναι σε έξαρση στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας δημιουργίας όλης αυτής της εκρηκτικής κατάστασης είναι ο ίδιος ο πόλεμος. Υπάρχει μια φλεγόμενη κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή με παλιούς πολέμους (Αφγανιστάν) και νέους (Συρία) αλλά και νέες εστίες που ξεσπούν ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή τη κατάσταση έχουν συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις , που συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, (αεροπορικές βάσεις Σούδα, Άραξο) αλλά και η Ε.Ε με τα στρατεύματα που έχει στείλει. Επίσης με μια σειρά αποφάσεις και συμφωνίες (Σέγκεν, Δουβλίνο κλπ.) έχουν κάνει την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα των ροών, ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων και πολυεθνικών για φτηνούς εργάτες.

Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, όπως και στη Ρόδο στα Σφαγεία. Άμεσα και με ευθύνη του κράτους πρέπει να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρίσκονται προσωρινά στα νησιά. Να καταργηθούν τα «hot spot». Να μη δημιουργηθούν άλλα με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία ΜΚΟ. Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Εμείς οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους ξένους εργαζόμενους. Αντίθετα έχουμε συμφέρον να παλέψουμε μαζί για μια ζωή αξιοπρεπή για μας και τα παιδιά μας.

Να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων. Να απομονωθούν αυτοί που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους.

Εικόνες από τη καθημερινή ζωή των προσφύγων στα “Σφαγεία” και ο Ντίνος Μαντικός με τ’ αγαπημένα του προσφυγόπουλα.