Για τη “Δίκαιη Ανάπτυξη” συλλήψεις, αυτόφωρα και τρομοκρατία

κινητοποίηση στα δικαστήρια
κινητοποίηση στα δικαστήρια
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια

Ένας μήνας πέρασε από τότε που ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, μας ενημέρωνε για τις αναπτυξιακές δράσεις της κυβέρνησής του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στα Γιάννενα,  κι ακόμα συλλαμβάνονται εργαζόμενοι, γιατί διαμαρτύρονται που είναι απλήρωτοι για μήνες και διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Έτσι είναι όμως! Η “Δίκαιη Ανάπτυξη” απαιτεί εργατικά δικαιώματα συντρίμμια, συλλήψεις, αυτόφωρα και τρομοκρατία, για να δώσει καρπούς στους καπιταλιστές.

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, η αστυνομία στα Γιάννενα προχώρησε σε δύο συλλήψεις εργαζομένων στον «Καρυπίδη», με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ με τον ίδιο τρόπο προσπάθησε να συλλάβει άλλους έξι, μεταξύ αυτών και την πρόεδρο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ύστερα από μηνύσεις που έκανε η εργοδοσία της «Market In» (στην οποία μεταβιβάστηκε η επιχείρηση «Καρυπίδης»).

Οι μηνύσεις της εργοδοσίας και η άμεση «ανταπόκριση» της αστυνομίας ήρθαν μετά από γλέντι αλληλεγγύης των εργαζομένων το Σάββατο έξω από το κατάστημα του «Market In» στα Γιάννενα, το οποίο αποτέλεσε μέρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον «Καρυπίδη», στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και για την πρόσληψή τους από τον νέο εργοδότη.

Οι δύο συλληφθέντες, απλήρωτοι επί μήνες όπως και οι συνάδελφοί τους, είναι μια εργαζόμενη μητέρα με 3 παιδιά και ένας εργαζόμενος με χρόνια εργασίας στην πλάτη. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), «Κυριακή πρωί, μέσα στα σπίτια τους, στους εργαζόμενους δεν ανακοινώθηκε καν ότι πρόκειται για συλλήψεις αλλά ότι πρόκειται για συστάσεις και προσήλθαν με τα αυτοκίνητά τους στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου τους ανακοινώθηκε ότι συλλαμβάνονται και προσήχθησαν με την διαδικασία του αυτόφωρου στον Εισαγγελέα, ο οποίος όρισε δικάσιμο!», για χτες στις 12 το μεσημέρι.

Από την πρώτη στιγμή, πλήθος συνδικάτα κατήγγειλαν τις συλλήψεις και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους. Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα δικαστήρια στα Γιάννενα, όπου τελικά η υπόθεση πήρε αναβολή για αύριο, όταν θα δικαστούν και οι οκτώ εργαζόμενοι που διώκονται από την εργοδοσία.

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Απάντηση με 24ωρη απεργία στα «Market In»

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων έχει κηρύξει για αύριο Τετάρτη 24ωρη απεργία στα «Market Ιn», στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια με τη συμμετοχή και άλλων συνδικάτων.

Σε ανακοίνωσή του καταδικάζει «το απαράδεκτο γεγονός των συλλήψεων εργαζομένων της πρώην “Καρυπίδης” που διεκδικούν το αυτονόητο: Nα επιστρέψουν στις δουλειές τους. (…) Οι συλλήψεις των εργαζομένων της πρώην “Καρυπίδης”, το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας όρισε μετά από ένα μήνα από την αίτηση του Εργατικού Κέντρου τριμερή συνάντηση, οι προηγούμενες συλλήψεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου και των υπολοίπων εργατικών στελεχών με την πρωτοφανή καταστολή (με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης) μπροστά από το κατάστημα, αναδεικνύουν ποιος είναι ο ρόλος του αστικού κράτους.

Το καθεστώς βίας και αστυνομοκρατίας, με τη βοήθεια της αστικής “δικαιοσύνης”, που γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί στην πόλη μας, πρέπει να βρει σθεναρή απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους με τα συνδικάτα τους να πάρουν θέση, να καταδικάσουν την καταστολή απέναντι σε εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά.

Η απάντηση της πόλης πρέπει να είναι τέτοια που να δείχνει στην κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία το κύμα αντίδρασης που ετοιμάζεται αν τολμήσουν να φέρουν οποιαδήποτε αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. (…) Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη εργαζόμενου! Να δικαιωθεί ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων στον “Καρυπίδη”, να δοθούν τα δεδουλευμένα τους και να κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία».

ΠΑΜΕ: Η κυβέρνηση δείχνει ποιους υπηρετεί και ποιους έχει απέναντι

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «απέδειξε για μια ακόμα φορά ποιον υπηρετεί και ποιον έχει απέναντι και κυνηγά. (…) Δεν πέρασε άλλωστε καιρός που η προσπάθεια για παράνομες μεταφορές αφαίρεσης εξοπλισμού και εμπορευμάτων της “Μarket Ιn” από το κατάστημα του “Καρυπίδη” στην Περαία Θεσσαλονίκης είχε ως συνοδεία και προστασία τις αστυνομικές μονάδες, άνδρες της ασφάλειας, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ. Οι ίδιες δυνάμεις καταστολής πριν ένα μήνα χτύπησαν αντίστοιχη κινητοποίηση εργαζομένων του “Καρυπίδη” στα Γιάννενα.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλους τους κλάδους στα Γιάννενα αλλά και στο εμπόριο να καταγγείλουν τα πρωτοφανή φαινόμενα ανθρωποκυνηγητού των εργαζομένων, την καταστολή των κινητοποιήσεων, τις συλλήψεις τους. Είναι δείγμα και πρόπλασμα για το πώς αντιλαμβάνονται αφεντικά και πολιτικό προσωπικό τους εργατικούς αγώνες και τις εργατικές διεκδικήσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, μπροστά στο νέο νόμο για το χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φέρει».

Πλήθος αντιδράσεων από συνδικάτα και φορείς

Την καταστολή και την προσπάθεια τρομοκράτησης των πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης», καθώς και την υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματά τους, εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς από τα Γιάννενα και όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώσεις με τις οποίες απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις έχουν εκδώσει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Οικοδόμων Ιωαννίνων «Η Ενωση», Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Ιωαννίνων, Επισιτισμού – Τουρισμού Ιωαννίνων, Εργαζομένων «Praktiker» (παράρτημα Ιωαννίνων), Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη», Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερρών – Σουφλίου, Εργαζομένων «Selecta Hellas», Οικοδόμων Καβάλας, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων της ΟΓΕ, καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων