ΚΚΕ: Να λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Σαντορίνη

Πηγή: Eurokinissi
Την άμεση λειτουργία του Τμήματος Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας εγκαινιάστηκε, ενταγμένο στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), με πολλές υποσχέσεις για μια “νέα εποχή έξω από το Εθνικό Σύστημα Υγείας” από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με ολοκαίνουργια μηχανήματα και σύγχρονο κτίριο κατασκευασμένο από τον ελληνικό λαό και, κυρίως, στηριγμένο από τη θηραϊκή κοινωνία.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, δεν λειτουργούν ολόκληρα τμήματα, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού.

Αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Νεφρού υπάρχουν 5 κρεβάτια, τα οποία όμως είναι κλειστά. Δεν υπάρχουν νοσηλευτές, ενώ έληξε και η σύμβαση που υπήρχε με ένα γιατρό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κενό πρόκειται να καλύψει με απόσπαση γιατρός από το Νοσοκομείο της Ρόδου μέχρι τις 10 Γενάρη. Αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί προσωρινή και πρόχειρη λύση, που δεν καλύπτει τις ανάγκες των 18 νεφροπαθών του νησιού. Είναι εμπαιγμός προς τους νεφροπαθείς, οι οποίοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απόλυτα αναγκαίες για τη ζωή τους αιμοκαθάρσεις, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικό νεφρολογικό κέντρο.

Για την κατάσταση αυτή έχει ευθύνες η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ που, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την πολιτική της υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Υγείας και συρρικνώνει τις κρατικές δαπάνες για τις δημόσιες δομές, δημιουργώντας πολλά προβλήματα και, το κυριότερο, μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα η Μονάδα του Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Σαντορίνης, πλήρως στελεχωμένη με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νεφροπαθών του νησιού».