Δραματική η κατάσταση των μονάδων Υγείας σε Πάτμο, Λέρο, Λειψούς και Αγαθονήσι

ελλείψεις σε γιατρούς στα νησιά θέμα συνάντησης
συνάντηση Τάσσου με Πολάκη
Από τη συνάντηση με τον Πολάκη

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι μονάδες Υγείας και στην Πάτμο, τη Λέρο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με το βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο, τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Λέρου, Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου Γιώργο Τσουκαλά, εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης των νησιών (δήμαρχοι Πάτμου, Λέρου κ.ά.), διοικητών του Νοσοκομείου Λέρου και της 2ης ΥΠΕ.

Ο Γ. Τσουκαλάς απαίτησε την άμεση κάλυψη όλων των κενών με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και ανεπτυγμένο σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών. Υπερβολές χαρακτήρισε τα αιτήματα για πρόσληψη δερματολόγου, ΩΡΛ, οφθαλμίατρου, μικροβιολόγου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, αρνούμενος ουσιαστικά να ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα που περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα της Ένωσης Ιατρών των 4 νησιών, έδωσε γενικές και αόριστες υποσχέσεις για «κάποιες» προσλήψεις γιατρών, για το ζήτημα του αξονικού τομογράφου (όταν πάει στη Λέρο θα είναι ο …πρώτος αξονικός για τις ανάγκες των 4 νησιών), καλώντας τους μάλιστα να είναι ρεαλιστές.

«Υπάρχει ο “ρεαλισμός” του κόστους και ο ρεαλισμός των αναγκών. Δεν μπορεί η Υγεία να είναι εμπόρευμα, να μπαίνουμε στην επικίνδυνη λογική των μειωμένων προσδοκιών. Δεν μπορεί στόχος να είναι ένας γιατρός σ’ ένα νησί. Θα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο; Ποια είναι η πρόληψη στις γυναίκες όταν δεν υπάρχει γυναικολόγος; Δεν μπορεί το κριτήριο για τις προσλήψεις να είναι το κατώτατο, το 1 περιστατικό το χειμώνα και όχι τα 30 την τουριστική περίοδο. Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική του όποιος έχει χρήματα θα απολαμβάνει υπηρεσίες στο ανώτερο επίπεδο και όποιος δεν έχει θα έχει μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση στις δομές Υγείας. Ο ρεαλισμός της ανάγκης επιβάλλει να ικανοποιηθούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση για όλο τον κόσμο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.

Αποκαλυπτικά της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στα 4 νησιά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα της Ένωσης Ιατρών.

Εκκωφαντικές ελλείψεις σε γιατρούς

Στη Λέρο με 8.000 κατοίκους, 1.000 πρόσφυγες – μετανάστες και τους χιλιάδες τουρίστες τους θερινούς μήνες, το νοσοκομείο του νησιού λειτουργεί με καλυμμένο μόλις το 25% των θέσεων σε ιατρικό προσωπικό, με ελλείψεις σε ειδικότητες ΩΡΛ, μικροβιολόγου, νευρολόγου, ουρολόγου, οφθαλμίατρου, δερματολόγου, ενώ οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως γιατρών. Στις δομές για την Ψυχική Υγεία νοσηλεύονται 250 περίπου ασθενείς, ενώ εκεί απευθύνονται περιστατικά από όλα τα Δωδεκάνησα, οι γιατροί που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή είναι 2 μόνιμοι ειδικευμένοι ψυχίατροι, 1 επικουρικός και 2 ειδικευόμενοι, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού (θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 11 ειδικευμένοι και 10 ειδικευόμενοι). Για το Κέντρο Υγείας Λέρου προβλέπονται 5 θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, καμία από αυτές δεν έχει καλυφθεί. Η Ένωση μετά από συζήτηση με την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου προτείνει τη δημιουργία αυτονόμου τμήματος ΤΕΠ, ζητώντας την προκήρυξη τουλάχιστον 3 θέσεων γιατρών με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην Επείγουσα Ιατρική για την κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων.

Χωρίς παιδίατρο η Πάτμος

Στην Πάτμο, με 3.500 μόνιμους κατοίκους, η οποία κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες και εκατοντάδες εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες. Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου οι ελλείψεις είναι χρόνιες. Υπηρετούν 4 γιατροί ειδικευμένοι (2 παθολόγοι, 1 γενικός ιατρός και 1 οδοντίατρος). Η Ένωση ζητά άμεσα την προκήρυξη 2 θέσεων Γενικής Ιατρικής, 3 θέσεις επιπλέον μόνίιου νοσηλευτικού προσωπικού (υπηρετούν 3 μόνιμες νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μια με σύμβαση ως τέλος του 2018 και 2 που υπηρετούν στο ΚΥ Πάτμου με μετακίνηση λόγω «συνυπηρέτησης» για 2 έτη), 1 θέση πληρώματος ασθενοφόρου, 1 θέση ακτινοδιαγνώστη, 1 θέση Μικροβιολογίας, προκήρυξη θέσης αγροτικού γιατρού (υπηρεσίας υπαίθρου) για το Ιατρείο Ακριών (δεν υπάρχει καν γιατρός), γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (σήμερα δεν υπηρετεί αγροτικός ιατρός στο ΚΥ, ενώ οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι 2, 1 θέση κοινωνικής λειτουργού (δεν υπάρχει στο νησί), ανανέωση επ’ αόριστον των συμβάσεων, επικουρικού προσωπικού (νοσηλεύτριας και βοηθού μικροβιολόγου), άμεση επαναπροκήρυξη της θέσης του παιδίατρου (υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία πρόληψης όμως η γιατρός που πήρε τη θέση δεν αποφασίζει εάν θα έρθει ή όχι ). Το νησί δεν έχει παιδίατρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μόνο ένας γιατρός για 750 κάτοικους στους Λειψούς

Στους Λειψούς με 750 κατοίκους, οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι, υπηρετεί 1 γιατρός, ο οποίος κι αυτός εκτελεί στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας την υπηρεσία υπαίθρου. Η Ένωση Γιατρών ζητά την προκήρυξη άμεσα 2 θέσεων Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θέση βοηθού μικροβιολόγου και λειτουργία του μικροβιολογικού μηχανήματος που σκουριάζει εδώ και 10 χρόνια. Απαιτείται ακόμη πρόσληψη για το πλήρωμα ασθενοφόρου και ζητούν να γίνονται επισκέψεις κάθε εβδομάδα από παιδίατρο (να έχουν επιτέλους και τα παιδιά των Λειψών το δικό τους ιατρό).

Γύμνια και στο Αγαθονήσι

Οι 150 κάτοικοι του Αγαθονησίου που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, με μεγάλες ροές μεταναστών, εξυπηρετούνται από ένα γιατρό και έναν τραπεζοκόμο που υπηρετούν στο Περιφερειακό Ιατρείο. Ζητούν ακόμη ένα γενικό γιατρό ή παθολόγο, ένα γιατρό υπηρεσίας υπαίθρου και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ελλείψεις και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθούν οι ελλείψεις υλικών, φαρμάκων, κυρίως σε οδοντιατρικά υλικά, αντιδραστήρια κ.α. Οι γιατροί ζητούν την κατασκευή μονάδας παραγωγής οξυγόνου στο Νοσοκομείο της Λέρου και στο ΚΥ Πάτμου. Κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 130.000 ευρώ σε φιάλες οξυγόνου στο Νοσοκομείο Λέρου. Η Ένωση Ιατρών ζητά τη λειτουργία αξονικού τομογράφου, τη δυνατότητα λειτουργίας μαστογράφου που θα εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά.

Επικίνδυνες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ

Η υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, η μη ύπαρξη κατάλληλων μέσων για διακομιδές ασθενών είναι η καθημερινή πραγματικότητα των νησιών. Συχνά το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση, με πτητικό μέσο, σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνει με πλωτά μέσα, προφανώς ακατάλληλα, από τα ΚΥ σε νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες αντιμετώπισης του αρρώστου. Δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό εξειδικευμένο στο ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα οι γιατροί των ΚΥ να διακομίζουν εθελοντικά τα περιστατικά, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους. Έτσι παραδίδουν τον ασθενή, αφού έχουν ταξιδεύσει στο Αιγαίο, επιστρέφουν και συνεχίζουν την εφημερία τους ταλαιπωρημένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το διάστημα της απουσίας τους πρέπει να το καλύψει άλλος γιατρός (εάν υπάρχει) που έχει βγει ήδη από εφημερία.

Απαιτείται κεντρικός, σύγχρονος σχεδιασμός με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (διασώστες, γιατροί) που θα υπηρετούν σε αποκεντρωμένες μονάδες, διάσπαρτες στο Αιγαίο, με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών που θα συνδέει τις μονάδες Υγείας.

Παράλληλα η Ένωση Ιατρών καλεί το υπουργείο να πάρει θέση για τη διατήρηση των κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών και να αποδοθεί το κίνητρο στέγασης, το οποίο παράνομα και εντελώς αυθαίρετα δεν αποδίδεται στους δικαιούχους, εδώ και μια δεκαετία, ίσως και περισσότερο.