Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν – Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου τρίτο ερευνητικό σκάφος

Η θέση του «Billim 2» το μεσημέρι του Σαββάτου (πηγή: MarineTraffic.com)

Στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim 2» σε υλοποίηση της Navtex που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικόύ χαρακτήρα, προχωρώντας στην έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλίσει μεγαλύτερο κομμάτι από την ενεργειακή πίτα για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης.

Για την ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το «Bilim 2» παρά τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, απέπλευσε κανονικά και πραγματοποιεί ωεκανογραφικές έρευνες, όχι, όμως, σεισμογραφικές.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού.

Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο θα βρίσκεται για τρεις μέρες στα νότια του Καστελόριζου, αλλά και μεταξύ των Καστελόριζο – Ρόδος – Κάρπαθος, όπως προκύπτει από τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας της Τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας. Οι έρευνες  προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη.

Η τουρκική Navtex
Η τουρκική Navtex
Απειλές και παραινέσεις από τον Ερντογάν με στόχο τα παζάρια

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, με συνέντευξή του στο «Reuters», αναπτύσσει τη βεντάλια των τουρκικών προκλήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με στόχο να ξεκινήσει ένας νέος γύρος παζαριών.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες της Δύσης, ο Τούρκος Πρόεδρος, δηλώνει ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε», κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και το δίκαιο, και ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη.

«Υπάρχουν περιοχές γύρω από την Κύπρο, οι οποίες έχουν καθοριστεί, όπου η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, και υπάρχουν και περιοχές όπου η Νότια Κύπρος μπορεί να κάνει έρευνες. Αλλά τι λέει το διεθνές δίκαιο σε αυτό το θέμα; Όποιο προϊόν βγει εδώ, είτε ψάρια είναι είτε πετρέλαιο, αυτά διαμοιράζονται με ίσο ποσοστό στον πληθυσμό», επεσήμανε.

«Αυτοί τι κάνουν; Θέλουν να στερήσουν τη Βόρεια Κύπρο από αυτά. Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Όποια δικαιώματα υπάρχουν θα ληφθούν με ποσοστά του πληθυσμού. Όποια είναι τα δικαιώματα της Νότιας Κύπρου θα τα πάρει. Αλλά χώρες οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση προσπαθούν να έχουν δικαίωμα λόγου σε αυτές τις θάλασσες. Το πρόβλημα πηγάζει από εδώ», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε ότι η Τουρκία θα «αναγκαστεί» να αφήσει Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα εδάφη της να φύγουν για την Ευρώπη, αν η Δύση δεν δώσει στήριξη στην Άγκυρα και δεν υποστηρίξει τα πλάνα της για τη δημιουργία της λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία: «Αν δεν μπορείτε να το αποδεχτείτε αυτό, θα ανοίξουμε τις πύλες. Αφήστε τους να πάνε όπου θέλουν να πάνε», είπε αναφερόμενος στους πρόσφυγες.

Aναδημοσίευση από τον 902.gr