Αίτημα-Επιστολή Διαμαρτυρίας Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου για την κατάργηση των Ολιγομελών Τμημάτων

Μαθητής ΕΠΑΛ

Αίτημα-Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε το μαθητικό συμβούλιο του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου,  για την κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων και καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους, μαθητές,γονείς και εκπαιδευτικούς, απαιτώντας την άμεση έγκριση όλων των Τμημάτων Τομέων και Ειδικοτήτων της Β & Γ τάξης (Ημερησίων και Εσπερινού) ΕΠΑΛ.

AITHMA-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

“Για άλλη μια σχολική χρονιά, ως μαθητές του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου βιώνουμε τους «κόφτες» σας για το δικαίωμά μας στην δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση. Αποκαλύφθηκε ότι πίσω από αυτούς τους κόφτες … είναι ο περιορισμός των εκπαιδευτικών δαπανών. Δεν είναι τυχαίο που επικαλείσθε τις δεσμεύσεις με τους θεσμούς, γι’ αυτό εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία μας.

Είμαστε τα «θύματα» της εκάστοτε πολιτικής, που αντιμετωπίζει την Παιδεία ως Κόστος και όχι ως Δικαίωμα. Είμαστε όλοι αυτοί, που ανεξαρτήτως σχολείο και περιοχής, ως ενήλικες, εργαζόμενοι, άνεργοι, γονείς με οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, θα μείνουμε εκτός των σχολείων ενώ μέχρι πριν φοιτούσαμε σ’ αυτά κανονικά. Ως μαθητές προαχθέντες της Β τάξης, θα αποκλειστούμε από την συνέχιση των σπουδών μας για την απόκτηση απολυτηρίου & Πτυχίου ΕΠΑΛ, το οποίο είναι για μας απαραίτητο στους χώρους εργασίας μας. Μας καταδικάζεται στην ανεργία!!

Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι για μας απαγορευτική. Η επιλογή μας για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι μονόδρομος. Οι οικογένειές μας στερούνται την οικονομική δυνατότητα για σπουδές μακριά του τόπου διαμονής μας. Το βιώνουμε εντονότερα εμείς στις απομακρυσμένες ή παραμεθόριες περιοχές, όπου η λειτουργία των ΕΠΑΛ στο νησί της Ρόδου είναι σύμφυτη με τα προβλήματα της Νησιωτικότητας και των Παραμεθόριων Περιοχών. Γιατί αδιαφορείτε γι’ αυτά;

Δυστυχώς, η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης στα Δωδεκάνησα οδηγεί στο κλείσιμο 13 τμημάτων στα ΕΠΑΛ (Ημερήσια & Εσπερινό), και ουσιαστικά στο σταδιακό κλείσιμο των σχολικών μονάδων της περιοχής μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, που αποτελεί τη μοναδική βραδινή σχολική μονάδα δημόσιας και δωρεάν δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών, ενηλίκων, ανέργων και εργαζομένων. Είναι η μοναδική επιλογή για όλους εμάς που εργαζόμαστε, που είμαστε μακροχρόνια άνεργοι, που σε ηλικία μέχρι και 45 ετών προσπαθούμε να αποκτήσουμε επαγγελματικά δικαιώματα … μια διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Ως Μαθητικό Συμβούλιο του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, από τα μέσα Ιούλιου επισκεφθήκαμε τόσο τον Περιφ. Δντη Ακπ/σης Ν. Αιγαίου όσο και τον Δντη Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Δωδ/σου, από τους οποίους αποσπάσαμε προφορικές δεσμεύσεις για την έγκριση των ολιγομελών τμημάτων. Ίδιες δεσμεύσεις δόθηκαν και στην Δνση του σχολείου μας!

Δυστυχώς, όμως στην πράξη διαπιστώσαμε ότι η Περιφ. Δνση και η Δνση Εκπ/σης κατήργησε το τμήμα της Γ Κομμωτικής ενώ από τα υπόλοιπα τέσσερα (4) ολιγομελή τμήματα που στάλθηκαν στο Υπουργείο για έγκριση, καταργήθηκαν με την υπουργική απόφαση τα δύο (2) από αυτά!!!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 15 μαθητές, -τριες (γονείς-εργαζόμενοι), που πέρσι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την φοίτησή τους στην Β τάξη του Εσπ. ΕΠΑΛ Ρόδου, φέτος κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά στη Γ τάξη των ειδικοτήτων Κατασκευών (5), Ψυκτικών (5) και Κομμωτικής (5). Είναι ανεπίτρεπτο και αδικαιολόγητο το εκπαιδευτικό σύστημα της εκάστοτε Κυβέρνησης να μας «πετάει στο δρόμο».Είναι δικαίωμα κάθε μαθητή και μαθήτριας  οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης και απαίτηση κάθε γονέα να ολοκληρώνουμε τις σπουδές μας στις ειδικότητες που επιθυμούμε χωρίς εμπόδια, χωρίς κίνδυνο κατάργησής τους, χωρίς εκπαιδευτικά κενά.

Καλούμε:

α) τα Μαθητικά Συμβούλια των ΕΠΑΛ Δωδ/σου μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για οργάνωση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

β) τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονέων και την τοπική κοινωνία να μας συμπαρασταθούν στις επερχόμενες κινητοποιήσεις μας.

Απαιτούμε

από το Υπουργείο, την Περιφ. Δνση Ν. Αιγαίου και την Δευτεροβάθμια Δνση Δωδεκανήσου

την άμεση έγκριση όλων των Τμημάτων Τομέων και Ειδικοτήτων της Β & Γ τάξης (Ημερησίων και Εσπερινού) ΕΠΑΛ.”

Ο Γραμματέας                                   Ο Πρόεδρος

α/α

Αρβανίτης Δημήτρης                   Ροδίτης Μιχάλης