ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ούτε να ακούσουν για δωρεάν πρόσβαση στο Φάρμακο για όλους

φάρμακο

Λαμπρούλης για φάρμακαΑρνήθηκαν να συμπεριληφθούν οι προτάσεις του ΚΚΕ ακόμα και στις θεματικές ενότητες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάρμακο

Σε πλήρη σύμπνοια, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν στις θεματικές ενότητες της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής με θέμα «Χάραξη Μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για το Φάρμακο» οι προτάσεις του ΚΚΕ, τις οποίες κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, μέλος της Επιτροπής, που προβλέπουν: Πλήρη αποζημίωση όλων των φαρμάκων και των εμβολίων από το κράτος, να παρέχονται δωρεάν και σε επάρκεια σε όλους ανεξαιρέτως, ασφαλισμένους, μη ασφαλισμένους, κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής από τους ασθενείς.

Οι προτάσεις είχαν κατατεθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 23 Οκτώβρη. Στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θ. Δρίτσας αποφάνθηκε ότι οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να αποτελούν «αντικείμενο της θεματικής αυτής της Επιτροπής». Αντίστοιχα, ο βουλευτής της ΝΔ Β. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «αν αρχίσει ο καθένας να λέει τι πιστεύει περί όχι ασφαλιστικών εισφορών και τζάμπα το ένα και τζάμπα το άλλο, δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε κάπου. Δικαίωμα του καθενός να πιστεύει αυτά που πιστεύει»…

Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου γινόταν συζήτηση και για διαδικαστικά θέματα που αφορούν στο πλαίσιο συζήτησης που θα τεθεί από την Επιτροπή προς τους φορείς ασθενών (Συλλόγους, Ενώσεις κ.λπ.), που θα κληθούν να θέσουν τα αιτήματά τους, ο Γ. Λαμπρούλης είχε απαιτήσει να τεθούν προς τους φορείς οι θέσεις των κομμάτων, όπως και του ΚΚΕ, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ούτως ή άλλως δεν είναι δεσμευτικό με την έννοια του πορίσματος. Ο καθένας, μετά στο πόρισμά του, το κάθε κόμμα ενδεχομένως να καταθέσει τις απόψεις του ή τα συμπεράσματά του, αλλά να απευθύνεται και προς τους φορείς. Εμείς αυτό βάζουμε ως αίτημα, για προβληματισμό προς τους φορείς και ας απαντούν ή ας μην απαντούν».

Το αίτημα να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της συζήτησης και οι προτάσεις του ΚΚΕ επανήλθε στην τελευταία συνεδρίαση, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνήθηκε ακόμα και να το θέσει σε ψηφοφορία. Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτή η Επιτροπή, που συστήθηκε μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), δεν αφορά την επίλυση προβλημάτων, αλλά έχει τον χαρακτήρα του «πλυντηρίου» της αντιλαϊκής πολιτικής και στο Φάρμακο, που αποτελεί ένα χρυσοφόρο πεδίο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αντιλαϊκή πολιτική βάζει ζωές σε κίνδυνο

Την ίδια στιγμή που στη «χάραξη στρατηγικής πολιτικής για το Φάρμακο» δεν χωράνε οι προτάσεις του ΚΚΕ για δωρεάν και με επάρκεια φάρμακα προς όλους, η αντιλαϊκή πολιτική για τα συμφέροντα του κεφαλαίου βάζει σε κίνδυνο ζωές.

Η συζήτηση που ακολούθησε στο δεύτερο μέρος της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής με εκπροσώπους ασθενών ήταν παραπάνω από χαρακτηριστική.

Ενδεικτικά, ο Δ. Κοντοπίδης, επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης, που θεωρείται σπάνια ασθένεια των πνευμόνων, πέρα από το «σαφάρι» – όπως είπε χαρακτηριστικά – που κάνουν οι ασθενείς κάθε μήνα για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους, πρόβλημα υπάρχει και με το απαραίτητο γι’ αυτούς εργαλείο που είναι η αναπνευστική συσκευή για την αναπνευστική αποκατάσταση. «Το κόστος μιας φορητής συσκευής είναι γύρω στα 3.500 ευρώ ή 200 ευρώ ενοικίαση το μήνα. Δεν είναι όμως μόνο το κόστος, είναι ότι δεν αποζημιώνεται», ανέφερε.

Αντίστοιχα, η Μ. Τριανταφύλλου, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, επισήμανε ότι οι διαβητικοί ταλαιπωρούνται τόσο στην πρόσβαση στο ποιοτικό φάρμακο όσο και από «τις κατά καιρούς ελλείψεις που παρατηρούνται, με αποτέλεσμα να τρέχουμε από το ένα φαρμακείο στο άλλο για να μπορούμε να το βρούμε. Να ακυρώνονται οι συνταγές και κάποιες φορές να αλλάζει η θεραπευτική αγωγή, όχι γιατί είναι αναποτελεσματική, αλλά γιατί υπάρχει έλλειψη». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόληψη και πως αυτό «έχει εναποτεθεί κυρίως σε διάφορες ΜΚΟ»,προσθέτοντας ότι η σωστή πρόληψη θα «έχει μείωση του ακρωτηριασμού του διαβητικού ποδιού κατά 80%».

πηγή:”Ριζοσπάστης”