Ανακοίνωση εξέδωδε το ΠΑΜΕ για την απαράδεκτη τροπολογία στο νόμο Βρούτση την οποία ψήφισαν είτε ανέχτηκαν (ψηφίζοντας παρών) στη βουλή όλα μαζί τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, και η οποία το μόνο που αλλάζει στο νόμο έκτρωμα είναι οι ημερομηνίες εκκίνησης των απαράδεκτων διαδικασιών που προβλέπει πριν την υπουργική απόφαση για τον κατώτερο μισθό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Αχτσιόγλου όπως Βρούτσης
Οι Μάσκες Έπεσαν
Η κυβέρνηση εφάρμοσε νωρίτερα τον πλέον εμβληματικό μνημονιακό νόμο για τον κατώτερο μισθό, με την τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή η υπουργός εργασίας, την οποία ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΙΝΑΛ – Ν.Δ, Ένωση Κεντρώων. Το νόμο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καταψηφίσει όταν ήταν αντιπολίτευση.
Η τροπολογία αυτή είναι επανάληψη του άρθρου 103 του νόμου Βρούτση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Η μόνη αλλαγή είναι στις ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας διαμόρφωσης του μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού. Αντί να αρχίσει τον Ιανουάριο, προβλέπει να αρχίσει η διαδικασία τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση έκανε ιδιοκτησία της το νόμο δολοφόνο του Βρούτση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο κατώτερος μισθός θ΄ αποφασιστεί τελικά από την υπουργό εργασίας τον Ιανουάριο και θα είναι αυτός που θα υποδείξουν οι εργοδότες, η Ε.Ε., το ΔΝΤ ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τον τελικό καθορισμό του κατώτερου μισθού.
Λένε ψέματα. Δεν επαναφέρουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις
Η κυβέρνηση απέρριψε για μια άλλη φορά την τροπολογία που απαιτούν τα 530 συνδικάτα και την κατέθεσε το ΚΚΕ.
Τροπολογία που προβλέπει κατώτερο μισθό 751 ευρώ, κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 που μειώνει τον κατώτερο μισθό κατά 22% και 32% αντίστοιχα τους νέους. Προβλέπει επίσης κατάργηση του άρθρου 103 του Βρούτση και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως ίσχυε πριν το 2010.
Καλούμε τα συνδικάτα, την εργατική τάξη να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Να οργανώσουν την πάλη τους για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751€ χωρίς καμιά ηλικιακή διάκριση, για την πλήρη επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.