ΚΚΕ: Να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα ΕΠΑΛ

ΕΠΑΛ

Για αναβάθμιση των ΕΠΑΛ μιλά η κυβέρνηση την ίδια ώρα που κλείνει-καταργεί μια σειρά ειδικότητες οδηγώντας τους μαθητές λαϊκών οικογενειών ακόμα και στην εγκατάλειψη της ειδικότητας που σπουδάζουν. Είναι πολλές οι περιπτώσεις μαθητών σε όλη τη χώρα που θα αναγκαστούν να μετακινούνται πολλές δεκάδες χιλιόμετρα για να συνεχίσουν την ειδικότητά τους σε άλλο σχολείο.

Επιπτώσεις και στη Ρόδο από την πολιτική  του λεγόμενου “κόστους – οφέλους”

Στη Ρόδο, κλείνουν οι ειδικότητες των κατασκευών και της γραφιστικής αφήνοντας στον αέρα τουλάχιστο 10 μαθητές. Οι μαθητές της ειδικότητας των κατασκευών εφόσον θέλουν να συνεχίσουν θα αναγκαστούν να μεταφερθούν στο απογευματινό ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου, 30 χιλιόμετρα μακριά με ότι αναστάτωση φέρνει αυτό στις σπουδές και στη ζωή τους, αφού δεν υπάρχει εξασφαλισμένη μετακίνηση. Οι μαθητές της ειδικότητας της γραφιστικής δεν έχουν ούτε αυτή την επιλογή και μάλιστα η ειδικότητα αυτή που καταργείται δεν υπάρχει πουθενά αλλού στα Δωδεκάνησα.

Εκπαίδευση με τ’ εμποδίων…

Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι το υπουργείο έχει δώσει εντολή στην ουσία να πεταχτούν εκτός οι μαθητές των τμημάτων που δεν εγκρίνονται,  ενώ μετά τις αντιδράσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η λειτουργία των τμημάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μαθητή που μετακόμισε πέρσι από την Πάτμο στη Ρόδο για να συνεχίσει την ειδικότητά του και φέτος μετακόμισε στην Αθήνα αφού η ειδικότητα καταργήθηκε και στο 1ο ΕΠΑΛ στο οποίο φοιτούσε.

Ανάγκη για οργάνωση και διεκδίκηση

Το μαθητικό συμβούλιο του Εσπερινού ΕΠΑΛ κατήγγειλε με ανακοίνωσή του αυτή την κατάσταση και κάλεσε κινητοποιήσεις σε συντονισμό και με τα υπόλοιπα μαθητικά συμβούλια. Μια πρώτη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης.

Για τους ίδιους λόγους την περσινή χρονιά είχαν οργανωθεί μαζικές κινητοποιήσεις από τους μαθητές των ΕΠΑΛ στη Ρόδο.

Το ΚΚΕ μέσω του βουλευτή του, Γιάννη Δελή, κατέθεσε στις 18 Σεπτέμβρη επίκαιρη ερώτηση στη βουλή απαιτώντας να μην κλείσει καμιά ειδικότητα ενώ παράλληλα θέτει και το πολύ σοβαρό ζήτημα της φοίτησης προσφύγων-μεταναστών μαθητών χωρίς καμία μέριμνα για τμήματα ένταξης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

“Θέμα:  Να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα ΕΠΑΛ.

Τα κυβερνητικά συνθήματα για αναβάθμιση των ΕΠΑΛ «καταρρέουν» για χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, που επέλεξαν τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής των περικοπών και του «εξορθολογισμού». Το βιώνουν οι 300 περίπου μαθητές των λεγόμενων «ολιγομελών» 65 τμημάτων που έκλεισαν στην Κεντρική Μακεδονία, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Τρίπολης που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ταξιδεύουν καθημερινά 80 χιλιόμετρα, για να παρακολουθήσουν την καταργημένη ειδικότητα στην Κόρινθο, ή θα αλλάξουν ειδικότητα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Άστρους, της Αγιάς Λάρισας, της Πάρου που πληροφορήθηκαν το κλείσιμο της ειδικότητας που παρακολουθούν όπως και οι συμμαθητές τους σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίστοιχα διλήμματα.

Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ’ αριθμ. 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και ανοίγει τον δρόμο της εγκατάλειψης του σχολείου.

Παράλληλα, τα ΕΠΑΛ υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων–μεταναστών μαθητών, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι απαραίτητες δομές (τμήματα ένταξης), χωρίς να μειώνεται το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα (ακόμη κι όπου υπάρχουν μαθητές με προβλήματα στη γνώση της ελληνικής γλώσσας) και χωρίς να έχουν προσληφθεί οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί για το σκοπό αυτό. Κι αυτά επαναλαμβάνονται παρά την εμπειρία που υπάρχει, όπως πχ. ότι 20 πρόσφυγες μαθητές σε ΕΠΑΛ του Πειραιά που πέρσι δεν είχαν τμήμα ένταξης και καθηγητή σταμάτησαν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος πρόσφυγες μαθητές μετακινούνται καθημερινά με λεωφορείο από την Κόρινθο όπου διαμένουν για να παρακολουθούν σε κεντρικό ΕΠΑΛ της Αθήνας!!!

Αποκορύφωμα σε αυτή την αναλγησία είναι ότι στις 12/9 εστάλη ανυπόγραφη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας να προχωρήσουν στη μετακίνηση – εκδίωξη των μαθητών από τα τμήματα που δεν εγκρίνονται. Παρά τη δέσμευση που δόθηκε στη συνέχεια ότι θα επανεξεταστεί η έγκριση των τμημάτων, το θέμα «εκκρεμεί» ενώ δεν αναιρείται η κατεύθυνση των διαρκών περικοπών τμημάτων και της μετακίνησης μαθητών – εκπαιδευτικών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να εγκριθεί το σύνολο των λεγόμενων «ολιγομελών» τμημάτων και να σταματήσει η καταστρατήγηση της γεωγραφικής κατανομής των μαθητών και η περιπλάνησή τους.
  • Να αρθούν τα εμπόδια (π.χ. μετακινήσεις χιλιομέτρων) για την απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών και να μην μείνει κανένας μαθητής των ΕΠΑΛ και των εσπερινών ΕΠΑΛ εκτός σχολείου.
  • Να στελεχωθούν άμεσα τάξεις ένταξης στα ΕΠΑΛ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (πχ. μείωση ανώτατου ορίου μαθητών στα τμήματα) για τους πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές.”
Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής