Ζωγραφική έκθεση της Μαρίας Κτιστοπούλου, με τίτλο «Χώμα και Νερό»

Μαρία Κτιστοπούλου

«Χώμα και νερό» από τη Μαρία Κτιστοπούλου

Ατομική έκθεση  στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

“Στην «Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης» που βρίσκεται στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, γνωστή και ως «Παλαιό Συσσίτιο», ένα από  τα τέσσερα κτήρια – εκθεσιακούς χώρους που απαρτίζουν το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου η ατομική ζωγραφική έκθεση της Μαρίας Κτιστοπούλου, με τίτλο «Χώμα και Νερό».

Στον υποβλητικό αυτό και ιδιαίτερης γοητείας χώρο, με την εντυπωσιακά μεγάλη επισκεψιμότητα από το διεθνές κοινό, τον χώρο που ως συγκρότημα περιλαμβάνει διμερές κτίσμα, την χαρακτηριστική επίσης  βοτσαλωτή αυλή με το πηγάδι και την ατμόσφαιρα που ξυπνά μνήμες παλιές, η γνωστή και καταξιωμένη ζωγράφος Μαρία Κτιστοπούλου, θα εκθέσει έναν σημαντικό αριθμό μικρότερων και μεγαλύτερων εικαστικών έργων της, που σχετίζονται με την πρωτογένεια της ύλης και την σπουδαιότητα της φύσης, όπως αντανακλώνται στην ζωή και στην ύπαρξη της ανθρώπινης παρουσίας. Μέσα από τα έργα της καλλιτέχνιδας, γίνεται μάλιστα ειδική μνεία στην αλληγορία της ψυχοπνευματικής κατάστασης και των ποικίλων αμφιθυμιών ή εσωτερικών διαθέσεων του Ανθρώπου, ο οποίος άλλοτε ως αναφορά παρουσιάζεται, καθώς τις περισσότερες φορές η ρευστότητα, οι εναλλαγές και τα φαινόμενα της φύσης τον ανακαλούν, είτε ανάγονται στην επιδιωκόμενη ηρεμία, αλλά και στις συναισθηματικές του επίσης φορτίσεις.

«Τα χαρακτηριστικά τοπία της, εμπνευσμένα από την Ελλάδα, μέσα από τη γη, τα καρποφόρα δέντρα και τις θάλασσές της, συγκινούν με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά τον θεατή, αποκαλύπτοντάς του την απεραντοσύνη και την ποικιλία της φύσης, αλλά και της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας, μιας και εμμέσως η ζωγραφική της, αυτήν ακριβώς την ιδιοσυγκρασία μας αντικατοπτρίζει», γράφει στον κατάλογο της έκθεσης ο Δρ Νικόλαος  Τσ. Φρόνας, Πρόεδρος του Δ. Σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Στα έργα της παρουσιαζόμενης ενότητας «Χώμα και Νερό», όπως γράφει στον Κατάλογο η Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, η νοσταλγία συνδιαλέγεται με την ευφρόσυνη κατάσταση ποικίλων όψεων της πραγματικότητας. Οι μνήμες συνδέονται με το παρόν και οι αισθήσεις καθώς αφυπνίζονται, είναι εκείνες που μεταφέρουν τελικά τον δυναμισμό της εξπρεσσιονίζουσας χειρονομίας, εκτός από τα χρώματα και σε ένα μεταμοντέρνο σχεδιαστικό ρεαλισμό, ο οποίος έλκει και ταυτοχρόνως γοητεύει τον θεατή, προκειμένου σταδιακά να τον οδηγήσει στην περίσκεψη και στην αναπόληση, όπως επίσης στην συγκίνηση και στον βαθύτερο στοχασμό, γύρω από το αίνιγμα και το ερώτημα, γύρω από την περιπέτεια και το αποκαλυπτικό θαύμα της ζωής, με τις αλληγορικά εναρμονισμένες της, αλλά σχεδόν πάντα απροσδόκητές της αντιπαραθέσεις.

Η Μαρία Κτιστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητές τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Μαρτίνο Γαβαθά και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Τιμήθηκε με τρεις κρατικές υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. Αποφοίτησε με άριστα το 1990. Επίσης, σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Α.Τ.Ι.)

Έργα της περιλαμβάνονται στην : Εθνική Πινακοθήκη, Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινας, Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade) στη  Βαρειά Μυτιλήνης, Δημοτική Πινακοθήκη Ερμούπολης Σύρου, Πινακοθήκη Κομοτηνής, Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, Συλλογή Βλάσση Φρυσίρα  και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διοργάνωσε 18 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ερμούπολη, Βρυξέλλες, Παρίσι και αλλού.

Έλαβε μέρος σε περισσότερες από διακόσιες (200) ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνείς Μπιενάλε.

To 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ, βιβλίο – ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ σχετικά με το έργο της.

Παράλληλα με τη ζωγραφική, εργάστηκε ως creative art director στο διεθνές διαφημιστικό δίκτυο Lowe Alector (1988-1999).

Διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο για καταχώρηση της διαφημιστικής καμπάνιας για τη SOYA, στο τέταρτο φεστιβάλ ελληνικής διαφήμισης στην Αθήνα.

Δίδαξε Ελεύθερο Σχέδιο και Χρώμα στη σχολή ΑΚΤΟ Αrt & Design (1988-1994).
Ασχολήθηκε με την προετοιμασία υποψηφίων για τις ανώτατες σχολές καλών Τεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήρι προετοιμασίας του Σωτήρη Αδριανού (2000-2006).

Συμμετείχε στην έκθεση ART EN CAPITAL salon des independants στο GRAND PALAIS Παρισι.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 20.00

«Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης» (Παλαιό Συσσίτιο)

Σωκράτους 179, Μεσαιωνική Πόλη, Ρόδος τηλ:2241036646

Ώρες λειτουργίας : Τρίτη-Σάββατο 15.00 – 22.00

Κυριακή και  Δευτέρα: κλειστά