Δ. Κουτσούμπας: Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που κάνει στάχτη τη ζωή των εργαζόμενων (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Κουτσούμπας στη συγκέντρωση Νέα Μάκρη

Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 27 Αυγούστου η συγκέντρωση που διοργάνωσε στην πλατεία της Νέας Μάκρης η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού» και ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τους Γιάννη Γιαννόπουλο, μέλος της Επιτροπής Πυροπλήκτων Ραφήνας – Μαραθώνας και τον πυροσβέστη Δημήτρη Βλάχο, μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών και του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη με θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:

«Είμαστε σήμερα εδώ στη Νέα Μάκρη, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή που χτύπησε την περιοχή, που κόστισε τη ζωή ανθρώπων, που κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, που ανέδειξε πάνω από όλα το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός, οι κάτοικοι μιας περιοχής μισή ώρα από την Αθήνα.

Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα, δεν συμβιβαζόμαστε εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Δεν συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι σε μια περιοχή μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, όπου πλέον ζουν μόνιμα χιλιάδες οικογένειες, φιλοξενούνται παιδιά σε κατασκηνώσεις, παραθερίζουν συμπολίτες μας -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ζει μία δεύτερη Αθήνα- μπορεί να χάσεις τη ζωή σου από μια αναμφισβήτητα μεγάλη πυρκαγιά.

Είμαστε εδώ, όμως, ταυτόχρονα και για να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας, τη στήριξή μας στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, που έχασαν κόπους μιας ζωής, που πάνω απ’ όλα έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή, όπως το έκαναν από την πρώτη στιγμή.

Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος και απροστάτευτος.

Για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Κι αυτή η αλληλεγγύη για να πιάσει τόπο, για να έχει προοπτική πρέπει να πάει χέρι – χέρι με τον αγώνα, τη διεκδίκηση, για να κλείσουν -όσο είναι δυνατόν- οι πληγές, οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπιστούν πάνω απ’ όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής.

Και από αυτό εδώ το χώρο απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση:

– Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

– Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται. Το καλοκαίρι τελειώνει, έρχεται ο χειμώνας και υπάρχουν οικογένειες που είτε μένουν σε κατασκηνώσεις είτε φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε τους ζητάνε υπέρογκα πόσα για να νοικιάσουν ένα σπίτι στην περιοχή.

– Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

– Να γίνει απορρύπανση της περιοχής, γιατί αυτό που έχει μείνει δεν είναι αθώα στάχτη, είναι δηλητήριο.

– Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

– Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας, Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

– Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενόψει της χρονιάς που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.

– Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

– Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.

– Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

– Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

– Να καθαριστεί και να προστατευθεί το πευκοδάσος του Σχοινιά με ευθύνη του κράτους.

– Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

– Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

όλη η ομιλία εδώ