Στο «ζύγι» της κερδοφορίας της τράπεζας ALPHA BANK χαμένος ο νησιωτικός λαός και οι ανάγκες του

Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου ΚΚΕ

ALPHA BANKΤην απόφαση της τράπεζας ALPHA BANK να κλείσει τα μοναδικά υποκαταστήματα τραπεζών που βρίσκονται στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς, καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η απόφαση της τράπεζας ALPHA BANK να κλείσει τα μοναδικά υποκαταστήματα τραπεζών που βρίσκονται στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς και να προτείνει την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών από άλλα νησιά, αποκαλύπτει με ωμό τρόπο ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο της «αναδιάρθρωσης» των τραπεζών στη λογική του «κόστους-οφέλους».  Στη ζυγαριά της κερδοφορίας τους, ούτε η «νησιωτικότητα» στέκεται εμπόδιο ούτε οι ελλείψεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ούτε τα εξανεμισμένα εισοδήματα  και των νησιωτών από τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται από το αστικό κράτος τους μέχρι σήμερα.

Είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, το μοναδικό και απόλυτο κριτήριο που σφραγίζει κάθε αντιλαϊκή πολιτική και θυσιάζει τις ανάγκες όλου του λαού και των νησιωτών.

Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για «νησιωτικότητα» και «κανονικότητα» είναι «σκόνη» και «καπνός». Όλα αυτά τα χρόνια φρόντισε να θωρακίσει τη διάσωση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και μαζί τους φυσικά και των τραπεζών που αποτελούν τη καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος.

Γι’ αυτό δεν αποτελεί αιφνιδιασμό αυτή η ενέργεια της τράπεζας. Είναι οδυνηρή η εμπειρία του κόσμου όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα συμφέροντα των τραπεζών. Ούτε μπορεί να κρυφτεί με κινήσεις «αναθέματος» συνολικά η σαπίλα του συστήματος, που είναι αδύνατον να λειτουργήσει χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι νησιώτες δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη  σε όσους ευθύνονται για τη χάραξη και τη στήριξη αυτής της πολιτικής. Η πείρα δείχνει πως ό,τι κερδήθηκε και ό,τι θα κερδηθεί είναι και θα είναι αποτέλεσμα σκληρής πάλης του λαού με το κεφάλαιο και την εξουσία του.”

 

Ρόδος 17/8/2018