Είναι αδύνατον να υπάρχει τοπική ευημερία, φιλολαϊκές τοπικές νησίδες, άμβλυνση των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική, τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ για χρέη προς τους Δήμους. “Γι’ αυτό στο χέρι του ίδιου του λαού είναι η διεκδίκηση άλλων δομών διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που να λειτουργούν στη βάση της ικανοποίησης συνολικά των αναγκών του.”
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:
Με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε η κυβέρνηση την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1», για να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αποφασίζουν για διαγραφή χρεών λαϊκών νοικοκυριών,
Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία ζητήθηκε να μπορούν τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν είτε για την ολική είτε για τη μερική διαγραφή κάθε είδους χρεών στα άτομα που είναι μακροχρόνια άνεργοι, σ’ αυτούς που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό εισόδημα, στα άτομα με αναπηρία, στους πολύτεκνους, στους τρίτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και να προστατεύονται απ’ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης βασίζεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία του λαού αδυνατεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα βάρη που συνολικά έχουν φορτωθεί στις πλάτες της και κρίνεται σκόπιμο να δίνεται η δυνατότητα με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια να διαγράφονται χρέη, πρόστιμα και προσαυξήσεις προς τους Δήμους, βεβαιωθέντα ή μη.
Οι οφειλές των νοικοκυριών προς τους Δήμους διογκώθηκαν τη περίοδο της κρίσης, και αφορούν σε ανταποδοτικά τέλη, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, κατάληψης πεζοδρομίων, τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις από τη στάθμευση αυτοκινήτων, ΤΑΠ. κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλα ποσά οφειλών αφορούν σε απαλλοτριώσεις ελεύθερων χώρων και πλατειών που επιβαρύνουν τα παρακείμενα σπίτια κ.ά. Στο Δήμο Ρόδου τα ποσά αυτά ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία παίρνουν προσαυξήσεις συνεχώς, ενώ η πλειοψηφία των κατηγοριών που αναφέρονται και στη τροπολογία αδυνατεί ακόμα και με δόσεις ν’ ανταπεξέλθει στην εξόφλησή τους.
Η απόρριψη της τροπολογίας από την κυβέρνηση, όπως και το γεγονός της απόρριψης μέσα σε μια βδομάδα άλλων τριων τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη μη μείωση των συντάξεων, την επαναφορά των συντάξεων χηρείας και του μειωμένου ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου, δεν πρέπει να αφήνουν καμιά αυταπάτη στους εργαζόμενους για την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εξακολουθεί να τους τσακίζει αν δεν ξεσηκωθούν.
Καμιά αυταπάτη για το χαρακτήρα και το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, για το τι επιφυλάσσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ενώ συμφώνησαν στο 90% αυτών που προβλέπει το νομοσχέδιο, δηλαδή στα βασικά και ουσιαστικά που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, στην ανταποδοτικότητα και στην επιχειρηματικότητα ως κύριες πηγές εσόδων, στις Συμπράξεις με ιδιωτικούς ομίλους, στις παραχωρήσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εκποίηση της δημοτικής περιουσίας, σκιαμαχούσαν για το εκλογικό σύστημα.
Η αποστολή, ο χαρακτήρας, η εξέλιξη του ίδιου του θεσμού της Τοπικής Διοίκησης, δεν αλλάζει αν δεν αλλάξει το ίδιο το κράτος, αν δεν αλλάξει η ίδια η εξουσία, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων είναι απόρροια της κεντρικής πολιτικής γραμμής. Είναι αδύνατον να υπάρχει τοπική ευημερία, φιλολαϊκές τοπικές νησίδες, άμβλυνση των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική. Γι’ αυτό στο χέρι του ίδιου του λαού είναι η διεκδίκηση άλλων δομών διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που να λειτουργούν στη βάση της ικανοποίησης συνολικά των αναγκών του.
Ρόδος 13/07/2018