ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Επικίνδυνες αποφάσεις για πολεμικές προετοιμασίες παντού

ΝΑΤΟ Σύνοδος κορυφής

ΝΑΤΟ Σύνοδος κορυφήςΜε επικίνδυνες αποφάσεις για τους λαούς, ετοιμασίες πολεμικής αντιπαράθεσης παντού για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και οδών μεταφοράς εμπορευμάτων και αύξηση των ΝΑΤΟϊκών δαπανών από τα κράτη-μέλη ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας. Και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αναδεικνύεται στην πιο συνεπή φιλοΝΑΤΟϊκή δύναμη.

«Είχαμε μια πολύ καλή Σύνοδο» σε όλα τα θέματα, καταπολέμηση τρομοκρατίας, κατανομή βαρών κλπ., δήλωνε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου για αύξηση ετοιμοτήτων, νέες διαθέσιμες δυνάμεις, νέες διοικήσεις σε ΗΠΑ και Γερμανία, για βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας, την πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ, όπως εκφράζεται με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και αργότερα την έναρξη ανάλογης διαδικασίας για τη Γεωργία, την ενίσχυση της παρουσίας τους στο νότιο μέτωπο κ.ά.

Ο ίδιος είπε ότι ο Τραμπ ήταν «πολύ σοβαρός σε όσα έλεγε για τα χρήματα και αυτό είχε αποτέλεσμα», εφόσον από όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες και θα ανέβουν και άλλο. Ενώ στο περιθώριο της Συνόδου, ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι έλεγαν για την «κατανομή βαρών», ότι για να καλύψουν μια σειρά στόχους, π.χ. όλες τις θάλασσες γύρω από την Ευρώπη (Βαλτική, Ατλαντικό, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα), επιβάλλεται να αυξήσουν τις συνεισφορές σε μετρητά, προσωπικό και μέσα, όπως και σε παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών ικανοτήτων (νέα όπλα και μέσα). Ότι γι’ αυτό αποφάσισαν μέχρι το 2024 όλοι να πιάσουν το 2% και από αυτό το ποσό το 20% να πηγαίνει για ανάπτυξη νέων ικανοτήτων, «για πόλεμο, διεκπεραίωση δυνάμεων και υποστήριξή τους στο πεδίο της μάχης», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι οι πιέσεις Τραμπ για μεγαλύτερες συνεισφορές από πλευράς των Ευρωπαίων είχαν αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, επέμειναν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο απέναντι στη Ρωσία για αντιπαράθεση, ακόμα και πολεμική, σε όλες τις ζώνες (Βορρά, Νότο, Ανατολή, Δύση) και όλα τα πεδία αντιπαράθεσης (γη, θάλασσα, αέρα και κυβερνοχώρο), παραπέμποντας στις αντίστοιχες προετοιμασίες της Ρωσίας, φέροντας για παράδειγμα τα σενάρια που δοκίμασε στη μεγάλη στρατιωτική άσκησή της «ΖΑΠΑΝΤ» («Δύση»).

Βέβαια, τα παζάρια και οι αντιθέσεις με αφορμή την «κατανομή των βαρών», όσο και τη στάση απέναντι στη Ρωσία, συνεχίστηκαν και τη δεύτερη μέρα της Συνόδου. Κατά πληροφορίες, το πρωί ο πρόεδρος Τραμπ επανήλθε στο χτεσινό αίτημά του -όπως το εξέφρασε στη Σύνοδο- οι στρατιωτικές δαπάνες κάθε κράτους-μέλους να αυξηθούν άμεσα, «αλλιώς εμείς φεύγουμε», όπως φέρεται να είπε στους ομολόγους του, επιτιθέμενος ταυτόχρονα στη γερμανική κυβέρνηση για τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο ίδιος αργότερα δήλωνε επισήμως ότι εξέφρασε από προχτές στους ομολόγους του τη «δυσαρέσκειά» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν από 70 έως 90% των δαπανών του ΝΑΤΟ, «ανάλογα πώς το υπολογίζει κανείς», ότι «η Ευρώπη κερδίζει πολύ περισσότερα από το ΝΑΤΟ, απ’ ό,τι οι ΗΠΑ».

Επίσης εμφανίστηκε δυσαρεστημένος και από το ότι -όπως είπε- η ΕΕ φέρεται «άδικα» στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εμπόριο και απείλησε για αυξημένους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ. Έβαλε θέμα και για το ρωσο-γερμανικό αγωγό «Nord Stream», λέγοντας ότι «δεν του αρέσει καθόλου», καθότι, όπως το περιέγραψε, κερδίζει η Ρωσία την ώρα που πληρώνουν τόσα λεφτά για την άμυνα απέναντί της.

Πάντως, δήλωσε ευχαριστημένος που κατόπιν των πιέσεών του, όπως εκδηλώνονταν ήδη από πέρυσι, οι άλλες χώρες πλήρωσαν το 2017 επιπλέον 33 δισ. δολάρια σε σχέση με πρόπερσι -ενδεικτικό κι αυτό της όξυνσης των ανταγωνισμών- και ότι φέτος ανέλαβαν «δέσμευση» ότι θα πιάσουν «σύντομα» τον ορισμένο, από το 2014, ΝΑΤΟϊκό στόχο 2% του εθνικού ΑΕΠ κάθε χώρας να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες και «μετά να δούμε παραπέρα αυξήσεις με προοπτική να πιάσουμε το 4%», όπως ζήτησε από προχτές. Υπό αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, σημείωσε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε αυτό που συζητιέται εδώ και μήνες, δηλαδή αλλαγές στην κατανομή βαρών. Ξεκαθάρισα -όπως και άλλοι το ξεκαθάρισαν- ότι βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο, ότι αυτό είναι προς το δικό μας συμφέρον και ότι αυτό θα μας κάνει πιο ισχυρούς συνολικά».

Για την απειλή με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ: «Μπορώ μόνο να συνοψίσω το αποτέλεσμα: Τη σαφή δέσμευση όλων στο ΝΑΤΟ και τη σαφή βούληση όλων να συμβάλουν ενόψει των αλλαγών στην κατάσταση ασφαλείας».

Φιέστα για την παράδοση της πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ

Φιέστα επίδοσης στην ΠΓΔΜ της πρόσκλησης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ έγινε με το πέρας της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας.

Την πρόσκληση υπέγραψε ο ίδιος ο Γ. Στόλτενμπεργκ και την ενεχείρισε στον Ζ. Ζάεφ, λέγοντας κατόπιν ότι η σχετική απόφαση επισημοποιήθηκε στη Σύνοδο από τους ηγέτες των χωρών-μελών προχτές.

Όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, η Συμφωνία των Πρεσπών απομάκρυνε τα εμπόδια στην πορεία αυτή. Πρόσθεσε ότι η Συμφωνία είναι προς το συμφέρον της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ είπε ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα ενισχύσει τη «σταθερότητα και ασφάλεια», θα είναι «το θετικό παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια». «Το επόμενο θα είναι να διοργανώσουμε δημοψήφισμα, όπου θα κληθούν οι πολίτες να πουν “ναι” στο μέλλον μας. Η “Μακεδονία” μπαίνει στο ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Αργότερα, σε δηλώσεις του ο Ζάεφ ουσιαστικά εγκαινίασε και την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, καλώντας τους πολίτες της γείτονος «να πουν “ναι” στο “μέλλον”», ενώ το Σάββατο ετοιμάζει εορταστικές εκδηλώσεις σε 14 μεγάλες πόλεις για την έναρξη της πορείας προς το ΝΑΤΟ. Εξέφρασε δε αισιοδοξία ότι η Συμφωνία θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία και στην ελληνική Βουλή. Δείχνοντας μάλιστα ότι η Συμφωνία λειτουργεί ως μπούσουλας για ευρύτερες ευρωατλαντικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια, καθώς και ότι στο στόχαστρο μπαίνει τώρα η Σερβία, εξέφρασε την ελπίδα η Συμφωνία να ενθαρρύνει Βελιγράδι και Πρίστινα για να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα.

Για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Κληθείς από δημοσιογράφους ο Γ. Στόλτενμπεργκ να σχολιάσει και την απέλαση Ρώσων διπλωματών από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με κατηγορίες ότι επεμβαίνουν στο Σκοπιανό υποδαυλίζοντας διαμαρτυρίες ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «κάθε παρέμβαση – επέμβαση από άλλη χώρα είναι απαράδεκτη», ενώ καλωσόρισε τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων, λέγοντας «είναι μια μοναδική ευκαιρία και καλούμε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να την αδράξουν».

Ο πρόεδρος Τραμπ κλήθηκε να σχολιάσει τις ρωσικές αντιδράσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο «Ρία – Νοβόστι» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Αντρέι Κλίμοφ, η Ρωσία θα απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κλίμοφ τόνισε ότι η Ρωσία ποτέ δεν αντιμετώπισε την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι αρκετό», υπογράμμισε.

Ο συνεργάτης του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, Ιγκόρ Πσενιχνίκοφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ITAR – TASS, εκτίμησε ότι η Ελλάδα απέλασε τους Ρώσους διπλωμάτες κάτω από την πίεση ΕΕ και ΗΠΑ. «Πρόκειται για δώρο που ο Τσίπρας έκανε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι κακές σχέσεις με τη Ρωσία αποτελούν προϋπόθεση για τις καλές σχέσεις του Τσίπρα με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Είναι προφανές».

πηγή:902.gr