«Κανονικότητα» είναι τουλάχιστον η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα (VIDEO)

Παφίλης

«Για το ΚΚΕ κανονικότητα, τουλάχιστον στο μικρότερο επίπεδο, σημαίνει επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, κλπ.»  και  «αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα τον απολαμβάνουν, θα τον έχουν στα χέρια τους, θα τον διαχειρίζονται και δεν θα τους τον κλέβουν μια χούφτα πλουτοκράτες, αρπακτικά, παράσιτα, τους οποίους υπηρετείτε με συνέπεια» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

«Αυτή είναι η κανονικότητα και γι’ αυτήν πρέπει να παλέψουν οι εργαζόμενοι», τόνισε ο Θ. Παφίλης, αποδομώντας το κυβερνητικό επιχείρημα. Υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση, αλλά και για τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, κανονικότητα σημαίνει «ο γέγονε γέγονε και θα μάθετε εργαζόμενοι να ζείτε στις συνθήκες γαλέρας και κόλασης».

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του χρέους, τη «μεγάλη και ιστορική επιτυχία», τόνισε ότι ο εργαζόμενος λαός όχι μόνο δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη διευθέτηση, αλλά είναι αυτός που θα το πληρώσει. Για τη χρονική μετάθεση των 10 ετών, σημείωσε ότι έγινε για ασφάλεια σε όσους θα δανείσουν σήμερα στο ελληνικό κράτος ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, γιατί σε αυτήν τη δεκαετία δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις.

«Βαπτίσατε την εποπτεία, την τρόικα και τους ελέγχους σε “σχέδιο συνεργασίας και υποστήριξης”», είπε σχετικά με τα περί «ανεξαρτησίας», υπογραμμίζοντας ότι «έχετε συμφωνήσει όλο το αντεργατικό πλαίσιο και θα σας δώσουν τη δυνατότητα να σφάζετε εσείς απευθείας τους εργαζόμενους και όχι οι εταίροι». Εξηγώντας ότι «η συμφωνία λέει καθαρά ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για τη θωράκιση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα».

Τόνισε, επίσης, ότι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έρχονται νέα μέτρα, με τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά θετικά μέτρα για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως απελευθέρωση επενδύσεων από όσους ελέγχους υπήρχαν, επιθετική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση φορολογικού συντελεστή από 29% σε 26%, αναπτυξιακά πακέτα, κ.ά.

Σχετικά με την επαναφορά των ΣΣΕ, επεσήμανε ότι ο κατώτερος μισθός δεν καθορίζεται από ελεύθερες διαπραγματεύσεις, αλλά από απόφαση της κυβέρνησης, που όπως λέει ο νόμος που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και δεν κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθορίζεται με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δηλαδή τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.

Για την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, σημείωσε ότι είναι κόλπο, γιατί δεν θα ισχύει αν δεν εκπροσωπούνται πάνω από 51% των εργοδοτικών οργανώσεων. Για τις εργολαβίες, σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις δεν θα αλλάξουν την κατάσταση και προκάλεσε την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει υποχρεωτικότητα εφαρμογής των ΣΣΕ σε όλες τις εργολαβίες και τη λεγόμενη μαθητεία. «Πώς ανέχεστε τα δουλεμπορικά γραφεία; Αριστερός και δουλεμπόριο; Πώς τα ανέχεστε; Νταβατζήδες της εργατικής τάξης; Καταργήστε τα, γιατί δεν το κάνετε;», είπε, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία που λέει ότι υποστηρίζει τον κόσμο της εργασίας.

Για τα «μέτρα» για την αδήλωτη εργασία, σημείωσε ότι πάλι βγαίνουν κερδισμένοι οι εργοδότες, ενώ για αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι θα είναι κίνητρο για τους εργαζόμενους να κάνουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, τόνισε ότι «είναι και ειρωνικό σε όσους ζούμε σε αυτήν την κοινωνία», γιατί «από τη στιγμή που θα καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας, χαιρέτα μου τον πλάτανο, δεν ξαναπιάνει δουλειά, όχι μόνο σε αυτήν την επιχείρηση, αλλά μπαίνει στην “μπλακ λιστ” σε ολόκληρο τον κλάδο, γιατί ξέρετε πως λειτουργούν».

«Το ΚΚΕ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες. Γιατί δεν τις κάνετε δεκτές; Γιατί παίζετε με τις συντάξεις; Πείτε τώρα ότι δεν τις μειώνετε», προκάλεσε την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «κοροϊδεύετε τον κόσμο» και ο λαός «δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταπιεί το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τις όψιμες αγωνίες της ΝΔ».

Με προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ επιχείρησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της αποψινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, να προσπεράσει την τεκμηριωμένη κριτική του Κόμματος επί του νομοσχεδίου, αλλά και να αποπροσανατολίσει σχετικά με την απόρριψη των τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, για την αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας και για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, η Έφη Αχτσιόγλου έφτασε στο σημείο να διαστρεβλώσει λεγόμενα του Θ. Παφίλη, σημειώνοντας προκλητικά ότι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, λέγοντας ότι όποιος καταγγέλλει στο σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, την άλλη μέρα δεν βρίσκει δουλειά».

«Η κυρία υπουργός ή δεν ακούει, ή δεν προσέχει το τι λέμε, ή ακούει κάποιους που τη συμβουλεύουν, ή συνειδητά κάνει προβοκάτσια, ας το επιλέξει η ίδια», απάντησε ο Θανάσης Παφίλης, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που ο ίδιος τόνισε ήταν ότι, στο επιχείρημα ότι με βάση την καινούργια ρύθμιση δίνεται κίνητρο στους εργαζόμενους να καταγγείλουν τους εργοδότες στην Επιθεώρηση Εργασίας, αυτό από μόνο του δεν φτάνει, γιατί αυτό που γνωρίζουν όλοι είναι η τρομοκρατία που ασκείται στους χώρους δουλειάς και ότι, όταν πάει κάποιος και καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας απολύεται και μάλιστα πολλές φορές μπαίνει σε «μπλακ λιστ» και δεν μπορεί να βρει δουλειά. Αυτό, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, «όποιος το αμφισβητεί, μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας. Και μάλιστα η προβοκάτσια που είναι; Τι λέει η κυρία υπουργός; Ότι το κόμμα της εργατικής τάξης καλεί τους εργαζόμενους να μην πάνε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Καλά, σοβαρολογείτε; Γι’ αυτό λέω, που ζείτε; Δεν ξέρετε τη μάχη που δίνουν οι δικοί μας συνδικαλιστές για να πάει η Επιθεώρηση Εργασίας, όταν είναι στημένη και ειδοποιημένη η εργοδοσία πολλές φορές, όταν πάνε στα δικαστήρια; Δεν ξέρετε πόσοι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες, όχι μόνο κομμουνιστές, έχουν απολυθεί ακριβώς επειδή καταφύγανε σ’ αυτά; Δεν τα ξέρετε αυτά; Αντί, δηλαδή, να καταγγείλετε τους εργοδότες που ασκούν τρομοκρατία, λέτε ότι εμείς “καλούμε”, που σκιζόμαστε κυριολεκτικά και το πληρώνουν όσους ανακαλύπτουν, τους διώχνουν την άλλη μέρα, μέσα στα εργοστάσια; Δεν τα ξέρετε αυτά; Αυτό δεν είναι υπουργός εργασίας. Με συγχωρείτε, είναι υπουργός Εργοδοσίας και πολύ περισσότερο να διαστρεβλώνετε αυτά που λέμε», κατέληξε.