Για πρώτη φορά Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες

ΟΣΥΑΠΕ

ΟΣΥΑΠΕΘετική εξέλιξη και αποτέλεσμα των συνεχών αγωνιστικών παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων στις Περιφέρειες (ΟΣΥΑΠΕ), είναι η υπογραφή και δημοσίευση για πρώτη φορά Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για εργασιακά ζητήματα των υπαλλήλων των Περιφερειών.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Προέδρου της ΟΣΥΑΠΕ, Βέτας Πανουτσάκου, στη συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία στις 4 Ιουνίου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και εκπρόσωπο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας συζητήθηκαν τα παρακάτω:

“Από την σημερινή διαδικασία διαπραγμάτευσης επίσης σας ενημερώνω για τα εξής, επαναλαμβάνοντας την απάντηση τους ότι θα προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για τα ζητήματα μετακίνησης-μετάθεσης-τοποθέτησης και η έκδοση ΚΥΑ για τα ΜΑΠ και τα μέτρα Προληπτικής Ιατρικής:

  1. Η διαδικασία έγινε παρόντων των Σκουρλέτη και εκπροσώπου της ΕΝΠΕ.
  2. Η πρόθεση του ΥΠΕΣ όπως εκφράστηκε είναι να υπογραφεί η επέκτασή της για τους συναδέλφους ΙΔΑΧ μέσα στον Ιούνιο.
  3. Στη συνάντηση βάζοντας και το ζήτημα των προσλήψεων ειπώθηκε ότι θα βάλουν «μπροστά» για προσλήψεις 3 κατηγοριών: κτηνιάτρων, μηχανικών, κοινωνικών λειτουργών. 4. Για τους μηχανικούς σχεδιάζουν επίσης μια εκούσια μικρής έκτασης είπαν, κινητικότητα από Δήμους σε Περιφέρειες.
  4. Μας ζητήθηκε επίσης να συντάξουμε κείμενο προκειμένου να παρέμβουν στο Γενικό Λογιστήριο, που έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο για την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος από μερικούς Επιτρόπους σε συναδέλφους ΕΔΥ, που είναι ταυτόχρονα και προϊστάμενοι, αλλά εκτελούν και όλα τα καθήκοντα του ΕΔΥ.
  5. Ο εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ δήλωσε στη συνάντηση ότι στηρίζει τα αιτήματά μας, μιας και βέβαια δεν συνυπογράφανε την ΕΣΣΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΥΑΠΕ αναφέρει:

“Ως Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Περιφέρειες υπογράψαμε σήμερα για 1η φορά Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για εργασιακά ζητήματα. Κρίνουμε θετικό το βήμα αυτό που κάναμε, αντανακλά τις αγωνιστικές μας δικεκδικήσεις, που έδωσαν καρπούς και σε αυτό το πεδίο. Ως γνωστόν το πλαίσιο του ν. 2738/1999, που προσδιορίζει τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στη Δημόσια Διοίκηση είναι άκρως περιοριστικό και δεν δίνει το δικαίωμα σε εμάς και σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να διαπραγματευόμαστε και να υπογράφουμε Συμβάσεις για τους μισθούς μας, για τις σοβαρές απώλειες που έχουμε ή για άλλα ζητήματα, που συνδέονται με τις αποδοχές μας, και που παραμένουν στη πρώτη γραμμή των αιτημάτων μας . Η ΕΣΣΕ, που υπογράψαμε περιλαμβάνει θέματα χρόνου εργασίας, θέματα αδειών, ζητήματα που αφορούν την επιμόρφωση, καθώς και την άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και διευκολύνσεων. Δεν περιλαμβάνει ζητήματα, που αφορούν την τοποθέτηση, την μετακίνηση-μετάθεση και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας αν και κάναμε συγκεκριμένες, αναλυτικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις.

      Γι αυτά, τα οποία και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά ευελπιστούμε ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τον υπουργό Εσωτερικών και θα περιληφθούν τα μεν πρώτα σε νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο διάστημα, μιας και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να τροποποιηθούν τα σχετικά άρθρα του Καλλικράτη, τα δε ΜΑΠ ότι θα συμπεριληφθούν στην υπό διαμόρφωση ΚΥΑ, μετά την ολοκλήρωση του έργου της σχετικής Επιτροπής του ΥΠΕΣ .

      Σημειώνουμε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι εκτός από περιοριστικό και αναχρονιστικό αφού διαχωρίζει ακόμα και τις διαδικασίες υπογραφής ΣΣΕ για τους συναδέλφους ΙΔΑΧ, απαιτώντας ξεχωριστή διαδικασία και υπογραφή, και η οποία βέβαια θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζουμε να διεκδικούμε λύσεις στα αιτήματά μας. Με συλλογικές διαδικασίες και δράσεις απαιτούμε να ζούμε και να εργαζόμαστε με δικαιώματα, καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ          ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ΕΣΣΕ :ΕΔΩ