Νέα μορφή επιδότησης για τους εφοπλιστές, το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Νέα μορφή επιδότησης για τους εφοπλιστές και κοροϊδία για τους νησιώτες χαρακτηρίζει η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου το Μεταφορικό Ισοδύναμο που προωθεί με νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

“Οι μεγάλες υποσχέσεις και τα «βαρύγδουπα» λόγια των βουλευτών της κυβέρνησης   ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αποδείχθηκαν άλλη μια ακόμα κοροϊδία, απέναντι στους νησιώτες.

Αυτό αποκαλύφθηκε χτες στη Βουλή , όπου η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος αύριο, ενώ δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία ακόμα μορφή επιδότησης των εφοπλιστών.

Στην ουσία του, το νομοσχέδιο υπηρετεί τα βασικά εργαλεία της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση χωρίς κανένα δισταγμό, συνεχίζοντας ακάθεκτη από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αποσκοπεί να πείσει το λαό των νησιών να αποδεχτεί το βαρύ κόστος που υφίσταται από την πολιτική της. Να συμβιβαστεί με την ακρίβεια που φουντώνει εξαιτίας και της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, με τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τον αποκλεισμό που για  μέρες αντιμετωπίζουν ειδικά τη χειμερινή περίοδο τα μικρά νησιά, με τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα και χαράτσια, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, τις μειώσεις των συντάξεων κλπ.

Αφήνει στο απυρόβλητο το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που θησαυρίζει με τις αυξημένες τιμές στα εισιτήρια και τους ναύλους μεταφοράς των εμπορευμάτων και αυτοκινήτων, με τις κρατικές επιδοτήσεις και τα προνόμια που απολαμβάνουν. Οι εφοπλιστές έχουν τα μέσα μεταφοράς, τα καράβια και κριτήριο για την εκτέλεση των δρομολογίων είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Μπορούν λοιπόν ανά πάσα στιγμή να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων για τα ναύλα των εμπορευμάτων πάνω από το ποσό της επιστροφής, τη συχνότητα και τη διάρκεια των δρομολογίων των καραβιών στο δίκτυο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ο στόχος. Μόνο για τη δρομολογιακή περίοδο που «τρέχει» οι εφοπλιστές για τις άγονες γραμμές έχουν ήδη τσεπώσει ως επιδότηση, 120 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη που προβλέπει η κυβέρνηση για το 2018 έχει ανώτερο πλαφόν τα 50 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν καθορίζεται από τις ανάγκες χρηματοδότησης που υπάρχουν, αλλά τη δέσμευση προστασίας των δημοσιονομικών ματωμένων πλεονασμάτων.

Η καινοτομία δήθεν υπέρ των νησιωτών που φέρνει η κυβέρνηση προβλέπει για τον επιβάτη  που θα είναι δικαιούχος του μεταφορικού ισοδύναμου ότι θα πληρώνει κανονικά το εισιτήριο και στη συνέχεια, αφού έχει συμπληρώσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα του TAXIS, θα επιστρέφεται στο λογαριασμό του η διαφορά. Αυτό αφορά μόνο την οικονομική θέση των πλοίων, που σημαίνει ότι για παιδιά και υπέργηρους που χρειάζονται αριθμημένες θέσεις για να ταξιδέψουν «δεν έχει επιστροφή». Ακόμα, το μεταφορικό ισοδύναμο αφορά μόνο όσους δηλώνουν κατοικία τα νησιά.

Στην ουσία αυτό που λέει η κυβέρνηση στους νησιώτες είναι: Από τα 10 που σας παίρνουμε (με την αύξηση του ΦΠΑ, τα ακριβά εισιτήρια κλπ) θα σας επιστρέφουμε 1 και αυτό με όρους και εισοδηματικές προϋποθέσεις, θα αφορά μόνο τις οικονομικές θέσεις των πλοίων, δηλαδή αυτές του καταστρώματος που δεν έχουν αριθμημένες θέσεις, με μια γραφειοκρατική διαδικασία, σε άγνωστο χρόνο και με αυτά  πρέπει να είστε ευχαριστημένοι γιατί αυτή είναι “κοινωνική πολιτική”, “διασφάλιση της ισότητας” και άλλα τέτοια αναμασημένα βαρύγδουπα.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά λαϊκά στρώματα των νησιών να απαντήσουν στην αντιλαϊκή πολιτική και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης δυναμώνοντας τώρα την πάλη τους. Να διεκδικήσουν :

  • Εδώ και τώρα δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και της οικογένειάς τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ.
  • Απρόσκοπτη, τακτική σύνδεση των νησιών με τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας και δια – νησιωτική σύνδεση για όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά  και να καταργηθεί  στα είδη λαϊκή κατανάλωσης.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει με την δράση του στους εργαζόμενους και το λαό,  στη βουλή, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, παντού για την προώθηση αυτών των διεκδικήσεων, την αποκάλυψη την αντιλαϊκής πολιτικής, τους στόχους που υπηρετεί.

Ταυτόχρονα το ΚΚΕ παλεύει και καλεί τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις να συμπορευτούν μαζί του ώστε να δυναμώσει αποφασιστικά  η εργατική – λαϊκή αντεπίθεση και η κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας.

Μόνο με την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, τον κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε η οικονομία να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μόνο έτσι μπορούν να εξασφαλιστούν και σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για όλα τα νησιά.”

Ρόδος 26/06/2018