Μια νέα δομή για την εμπέδωση της ΕυρωΝΑΤΟϊκής «ασφάλειας» και «σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου στήνει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο του ρόλου της στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Οι εργασίες της «3ης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα», που ολοκληρώθηκαν σήμερα, καταδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψουν τη Διάσκεψη σε όχημα παρέμβασης στις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από την Αλβανία, Κύπρο, Λιβύη, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Κροατία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Ιράκ, Λίβανο, Αλγερία, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τυνησία και Μαρόκο, Οργανισμούς συνεργασίας αραβικών χωρών (Αραβικός Σύνδεσμος και Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου), καθώς και παρατηρητές από χώρες εκτός της περιοχής, όπως Βιετνάμ, Κολομβία και Ινδονησία.
Ο Νίκος Κοτζιάς, προεδρεύων των εργασιών της Διάσκεψης, δίνοντας το στίγμα της Διάσκεψης στο τέλος των εργασιών δήλωσε ότι «φέτος κάναμε μια προετοιμασία με ένα κείμενο που μελετήθηκε τους τελευταίους μήνες από όλες τις πλευρές και θέλουμε να θεσμοποιήσουμε παραπέρα αυτή τη συνάντηση της Ρόδου. Όχι, δεν είμαστε δογματικοί, αλλά μαθαίνουμε από τη μορφή που είχε η ΔΑΣΕ μετά το Ελσίνκι ή ο ΟΑΣΕ σήμερα. Δηλαδή μια δομή, ένα φόρουμ με αρχές, που προάγει τις διπλωματικές σχέσεις και τη διπλωματία, καθώς και το διάλογο».
Προανήγγειλε ότι στην επόμενη Διάσκεψη της Ρόδου θα γίνει η «θεσμική αποκρυστάλλωση» της νέας Δομής Ρόδου, όπως επίσης ότι θα εξεταστούν το Μεταναστευτικό, η ψηφιακή τεχνολογία και μια προσπάθεια για κοινές υποδομές ώστε να δώσουν κάποια αυτονομία σ’ αυτά τα ζητήματα στις μετέχουσες στη Διάσκεψη χώρες.