Yπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, ζητά η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΠΛ. ΞΕΝΑΓΩΝ ΔΩΔ/ΣΟΥ

φωτο:Παράπονα Ρόδου
Από παλιότερη κινητοποίηση ξεναγών στη Ρόδο

Yπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, ζητά η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΠΛ. ΞΕΝΑΓΩΝ ΔΩΔ/ΣΟΥ, σε μια εποχή που τα νούμερα στο κλάδο του Τουρισμού ‘’κτυπούν’’ κόκκινο. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Συνάδελφοι ! Είμαστε ήδη στο β’μισό του Ιουνίου και ακόμα δεν έχει υπογραφεί ΣΣΕ και με δεδομένο ,ότι το τελευταίο διάστημα είχαμε εξελίξεις με την ψήφιση του Πολυνομοσχέδιου 14.06 ,όπου εκφράστηκε η θέση της συγκυβέρνησης και των  tour operators (ΣΕΤΕ) για τις ΣΣΕ  και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο ,σε ότι αφορά την υπογραφή ΣΣΕ ακόμα και μέσω της Διαμεσολάβησης πρέπει άμεσα να πάρουμε μέτρα.

Η ΣΣΕ δεν αφορά μόνο την αύξηση και την κατοχύρωση των αμοιβών, αλλά σχετίζεται και με όλο το θεσμικό πλαίσιο με άρθρα ,πού κατοχυρώνουν το επάγγελμα μας.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες των ιδίων φαινομένων παραβίασης του 710/77 Ν. Περί Ξεναγών στο όνομα πραγματοποίησης TRANSFER ,που τώρα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα είχαμε μεμονωμένα φαινόμενα από μικρούς πράκτορες στη πραγματοποίηση transfer σε Πεταλούδες, Λίνδο, Επτά Πηγές κ. α , όμως η βεντάλια στη πραγματοποίηση τέτοιων εκδρομών από μεγάλους tour operators έχει ανοίξει και δεν αφορά τώρα πια μόνον τη Χάλκη-Πεταλούδες, αλλά συμπληρώνεται και από Τσαμπίκα-Επτα Πηγές και πιθανά το επόμενο διάστημα η γκάμα τους να μεγαλώσει συμπεριλαμβάνοντας και άλλους προορισμούς χωρίς την παρουσία συναδέλφου.Με λίγα λόγια αποχαρακτηρίζονται τόποι ιδιαίτερου κάλλους ( π.χ Πεταλούδες, Επτά Πηγές ) , Μνημεία ιστορικά (Λίνδος, Σύμη) αύριο πιθανά άλλοι χώροι και έτσι δημιουργούν τετελεσμένο.

Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζουμε ,ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας (π.χ εφαρμογές )αντί να είναι εργαλείο δημιουργίας καλύτερων όρων ζωής, όντας στα χέρια των tour operators θα είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει το επόμενο διάστημα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ομίλων η πόρτα για την ανεργία για πολλούς συναδέλφους.

Η δημοσίευση του Ν. 4549 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για Παρακράτηση 5% δείχνει την αναγκαιότητα της ανάδειξης των κλαδικών προβλημάτων, της επιμονής , αλλά και της παρακολούθησης των εξελίξεων , όπως έκανε η Αγωνιστική Συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα με τις λίγες  δυνάμεις τις και με δυο Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή στις 18.04.2014 και στις 18.07.2014 με θέμα: Παρακράτηση Φόρου για Μισθωτούς διπλωματούχους Ξεναγούς , που παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπου ερωτήθηκε ο Υπουργός : ‘’αν ισχύει το τότε καθεστώς παρακράτησης 3%, τονίζοντας ,ότι είναι φυσικά πρόσωπα , χωρίς επιχειρηματική δράση, παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου σε παραπάνω από έναν εργοδότη και αν προτίθεται να αποστείλει διευκρινιστική εγκύκλιο’’. Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τώρα είχαμε αυτή την εξέλιξη. Βέβαια κανένας εφησυχασμός , γιατί η συγκυβέρνηση από την μια παραπλανεί με τα ‘’αντίμετρα’’ και από την άλλη έχει γίνει πρωτομάστορας στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων ( 3ο Μνημόνιο, 4η αξιολόγηση) και πιάνει το νήμα , από κει που το έχουν αφήσει οι προηγούμενοι.

Η Αγωνιστική  Συνεργασία καλεί τους συναδέλφους να βάλουν σαν προτεραιότητα στις ανησυχίες τους για τις γενικότερες εξελίξεις (μείωση αφορολόγητου, κατάργηση  μειωμένου συντελεστή στα νησιά, πλεονάσματα από 3,5% σε πάνω από 5% ,που σηματοδοτούν παραπέρα αφαίμαξη, τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Μακεδονικό και στα ελληνοτουρκικά) την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις σε μια εποχή που τα νούμερα στο κλάδο του Τουρισμού ‘’κτυπούν’’ κόκκινο.”