Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο της 4ης αξιολόγησης

βουλη

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από χτες το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», του οποίου οι ρυθμίσεις – προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης» σηματοδοτούν νέο γύρο άγριας επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, συνολικά του λαού, για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου προωθείται με τη διαδικασία του «επείγοντος», «κάτι που δεν μας εκπλήσσει», όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στις Επιτροπές, δεδομένου – σημείωσε – ότι πρόκειται για τη γνωστή διαδικασία που επιστρατεύει η κυβέρνηση κάθε φορά που θέλει να περάσει νομοσχέδια τα οποία περιέχουν μνημονιακές υποχρεώσεις και αξιολογήσεις, και «καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκαλύψει την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων και της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης μετά την “έξοδο” – όπως τη θεωρεί – από τα μνημόνια».

«Ενδοοικογενειακοί» καβγάδες

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα άλλα αστικά κόμματα εξαπέλυσαν «σκληρή κριτική» στη κυβέρνηση, από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Την κατηγόρησαν για «ανικανότητα» και καθυστερήσεις όσον αφορά την προώθηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, κάνοντάς της αβάντα και στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει.

Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, κατέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κάνει λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας όταν «η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει», σημειώνοντας ότι το κυβερνητικό «αναπτυξιακό» σχέδιο «αποτελεί μια γενικόλογη έκθεση ιδεών με ενσωματωμένες ιδεοληπτικές εμμονές, χωρίς ποσοτικοποιημένους στόχους και συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες πολιτικές», «αδυνατεί να επιτύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης» κ.ο.κ.

Ενδεικτική και η κριτική που άσκησε για τα μέτρα επιδότησης των εργοδοτών που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος, σημειώνοντας πως «θετικά βλέπουμε»αυτήν τη ρύθμιση, αλλά η κυβέρνηση «το κάνει λειψά», φέρνοντας «ένα κακέκτυπο» της πρότασης του Κινήματος Αλλαγής.

Από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ο Β. Καρακώστας δεν παρέλειψε να εκφράσει τον καημό της ναζιστικής οργάνωσης για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, διερωτώμενος πώς προβλέπει η κυβέρνηση ανάπτυξη και «αύξηση των εξαγωγών, όταν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της υψηλότερης φορολογίας στην ΕΕ;».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, προσπαθώντας να ενισχύσει το αφήγημα της κυβέρνησης, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν καινούργια μέτρα ούτε επιτροπεία, «αλλά μια ενισχυμένη παρακολούθηση».

Προσπαθώντας δε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες ότι στην καπιταλιστική ανάκαμψη χωράνε εξίσου τα μέτρα για την ενίσχυση του κεφαλαίου και οι «ανάσες» στη λαϊκή οικογένεια, είπε ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης και μετά το 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων θα δημιουργείται επιπλέον «δημοσιονομικός χώρος», θα εξοικονομούνται ποσά που θα δίνονται για «κοινωνική πολιτική και επενδύσεις», ενώ για το 2019 είπε ότι ο «δημοσιονομικός χώρος» θα αξιοποιηθεί για τη μείωση της φορολογίας, π.χ. «να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ».

Καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για τη «δίκαιη» ανάπτυξη

Στον αντίποδα των παραπάνω, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος,σημείωσε ότι όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο αναδεικνύουν τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα της ανάπτυξης που έχει ως προϋπόθεση την διεύρυνση της επίθεσης απέναντι στους εργαζομένους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οσον αφορά τα μέτρα που περιέχει χαρακτηριστικά το Μεσοπρόθεσμο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση χωρίς ενδοιασμό συμπεριλαμβάνει μια νέα επίθεση απέναντι στα λαϊκά εισοδήματα, που θα φέρει νέα συσσωρευτική απώλεια για τα λαϊκά στρώματα.

Τα όσα συγκεκριμένα ανέλυσε στην ομιλία του είναι αποκαλυπτικά:

  • Το διάστημα 2019 – 2022 προβλέπονται μέτρα ύψους 18,5 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα τα οποία ήδη έχουν μειωθεί πάνω από 25 και 30% σε πολλές περιπτώσεις. Η μείωση θα προέλθει κατά 12,5 δισ. από τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και κατά 6 δισ. ευρώ από μείωση του αφορολόγητου που θα πλήξει εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αλλά και αγροτών.
  • Σε σχέση με το περσινό Μεσοπρόθεσμο, προβλέπονται επιπλέον μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019 – 2021, ποσό που αφορά τις μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις.
  • Τα «αντίμετρα» στο φετινό Μεσοπρόθεσμο είναι μειωμένα κατά 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το περσινό, όταν η κυβέρνηση έκανε λόγο για «πλήρη εξισορρόπηση». Τώρα τα λεγόμενα «αντίμετρα» προσδιορίζονται στα 14 δισ. ευρώ, την ώρα που τα λαϊκά στρώματα θα χάσουν τουλάχιστον 18,5 δισ.
  • Και τα «αντίμετρα» που δίνονται όμως είναι απάτη, αφού από τα 14 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο πλαίσιό τους τα 3,2 δισ. δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Δηλαδή κάνετε ταξικότατη αναδιανομή χωρίς ιστορικό προηγούμενο», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Τα παίρνετε από τους φτωχούς, από τους συνταξιούχους και μισθωτούς, για να δώσετε 3,2 δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους».
  • Από τα 3,2 δισ. ευρώ τα 1,2 δισ. θα προέλθουν από τους «αναπτυξιακούς» νόμους (300 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο), ενώ ακόμα 1 δισ. είναι η επιδότηση των θέσεων εργασίας, δηλαδή των δωρεάν εργαζομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από τα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης», και άλλο 1 δισ. θα είναι από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα.

«Επί της ουσίας, το Μεσοπρόθεσμο αναδεικνύει τη νέα ληστεία στα λαϊκά εισοδήματα για να μπορούν να επιτευχθούν τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα μέτρα που περιέχει το πολυνομοσχέδιο, όπως η κατακρεούργηση των συντάξεων αλλά και των παροχών στο Ταμείο των δημοσιογράφων ΕΔΟΕΑΠ, καθώς και η περαιτέρω επιδείνωση στην υπόθεση προστασίας της πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη.

Από την άλλη, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, υπάρχουν μια σειρά διατάξεις που στηρίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως τα φοροκίνητρα που δίνονται για την απασχόληση. Δηλαδή, αν οι επιχειρήσεις προσλάβουν εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, «θα εξαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης το 150% των εργοδοτικών εισφορών για 5 χρόνια. Αυτό που έλεγε ο ΣΕΒ μείωση το κάνετε με άλλο τρόπο, του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα προβλέπεται απαλλαγή από ΦΠΑ για τις νεοϊδρυμένες επιχειρήσεις, κατάργηση των όποιων ασφαλιστικών δικλίδων που αφορούν είτε την προστασία του περιβάλλοντος, είτε τα ζητήματα ασφάλισης σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των μεταποιητικών και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων, μείωση για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% φέτος και κατά 75% του χρόνου των χρεώσεων που πάνε στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, την ώρα που οι λογαριασμοί των λαϊκών νοικοκυριών για το οικιακό ρεύμα και άλλα διάφορα τέλη ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα πληρώνουν για το ρεύμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι βγάζει μάτι και η ρύθμιση για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ. Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι για τις 5 τηλεοπτικές άδειες οι καναλάρχες θα πληρώσουν 70 εκατ. ευρώ στην 5ετία έως το 2022. Ωστόσο, στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει ότι θα τους εξασφαλιστούν 103 εκατ. ευρώ μέσα από τη μείωση της φορολογίας για τις διαφημίσεις. «Δηλαδή τους δίνετε και 30 εκατ. ευρώ στην τσέπη επιπλέον», σχολίασε.

«Αυτός είναι ο χαρακτήρας των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, αλλά και στο πολυνομοσχέδιο που κλείνει την 4η “αξιολόγηση”, χαρακτήρας που επί της ουσίας καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα.

Γι’ αυτό ακριβώς ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη, αλλά αντίθετα να οργανώσει πολύ πιο αποφασιστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά την πάλη του, όχι μόνο να βάλει εμπόδια, αλλά να ανατρέψει συνολικά αυτήν την πολιτική που τον οδηγεί σε ακόμη χειρότερες μέρες, που θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Αλλη διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο εφιάλτη σε βάρος του λαού και συνεχίζει τον άθλιο αντιλαϊκό κατήφορο για την πάση θυσία στήριξη επενδυτών, αγορών και μιας χούφτας πλουτοκρατών. Ανέφερε ότι εγκαινιάζει νέο πακέτο μέτρων 18 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, με τερατώδη ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, και την κατηγόρησε ότι δεν διστάζει να εξοντώσει το λαό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την επέκταση του ΕΝΦΙΑ, την κατακρεούργηση κύριων και επικουρικών συντάξεων, την πώληση των «κόκκινων» δανείων και την αρπαγή των ρευστών διαθέσιμων. Μόνο ο οργανωμένος λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, με σκληρό ταξικό αγώνα, με ισχυρά συνδικάτα, κατέληξε