Με κινητοποιήσεις υποδέχονται οι εργαζόμενοι το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ν. Αιγαίου στη Σύρο

κινητοποίηση για το αναπτυξιακό

Έρχεται και στη Σύρο ο κυβερνητικός θίασος για το 15ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, για να προπαγανδίσει το παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης».
Η εργατική τάξη, ο λαός και το ταξικό κίνημα δεν θα γίνουν χειροκροτητές του “έργου της ανάπτυξης” που εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Στηρίζεται σε μισθούς και μεροκάματα-ψίχουλα, πετσοκομμένες συντάξεις και τσακισμένα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Αυτό που αποκρύπτεται, πίσω από τα εύηχα συνθήματα “δίκαιη ανάπτυξη”, “εθνική αναπτυξιακή στρατηγική” μέσα από το διάλογο με τους φορείς της εργοδοσίας, είναι το σκληρό ταξικό πρόσωπο της πολιτικής τους. Η κυβέρνηση έχει υπογράψει συγκεκριμένους αντιλαϊκούς στόχους μέχρι το μακρινό 2060.
Για αυτό και εμείς, ως σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, αρνηθήκαμε από την αρχή την όποια συμμετοχή μας τόσο στις προπαρασκευαστικές όσο και σ’ αυτές καθαυτές τις εργασίες του συνεδρίου. Ξεπεράσαμε τις τρικλοποδιές των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και του τοπικού Εργατικού Κέντρου. Η απεργία στις 30 Μάη αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή ώστε το ταξικό κίνημα σε αντιπαράθεση με το «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» που προβάλουν οι παραπάνω δυνάμεις, να προβάλει αιτήματα που πατάνε πάνω στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων της χώρας, για τη δική μας ανάπτυξη που βάζει στο επίκεντρο της τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Πρόκειται για ένα συνέδριο που, ενώ παρουσιάζεται με μανδύα αριστεροπασπαλισμένο με μπόλικη δήθεν “κοινωνική πολιτική”, στόχο έχει να βάλει μπροστά στο φουλ τις μηχανές για να σπρώξει δυναμικά μπροστά την ανάπτυξη, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό, την Ενέργεια, το Εμπόριο, τις Μεταφορές, τις Τηλεπικοινωνίες. Ένα συνέδριο που μεταφράζεται σε διαχείριση εξαθλίωσης της ζωής μας, αφού ούτε καν διανοούνται ν’ αλλάξουν τα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα, παρά μόνο προς το χειρότερο.
Η όποια «ανάπτυξη» ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών σχέσεων που διαμορφώθηκαν και συμπληρώθηκαν με το σύνολο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων. Ούτε λόγος δεν γίνεται για κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν, για ανάκτηση των απωλειών της λαϊκής οικογένειας τα τελευταία 10 χρόνια. Ο λόγος πασιφανής, όσο πιο φθηνός ο εργαζόμενος τόσο περισσότερα τα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας. Γνωρίζουμε στο πετσί μας πως δεν είναι για όλους. Δεν τρώμε όλοι από το ίδιο πιάτο. Παρότι οι αφίξεις κάθε σεζόν σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, εμείς που δεν είμαστε μεγαλοξενοδόχοι, βλέπουμε τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα μας να μειώνονται, τη ζωή μας να γίνεται λάστιχο.
Τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή που μας τάζουν, όταν:
– Η μετακίνηση, ακτοπλοϊκή ή αεροπορική των νησιωτών, είναι πανάκριβη και όποτε βολεύει το ακτοπλοϊκό μονοπώλιο ή την αεροπορική εταιρεία. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι στο πλαίσιο της φαγωμάρας μεταξύ των εφοπλιστικών εταιρειών, εμποδίστηκε η δρομολόγηση επιπλέον πλοίων στις γραμμές των Κυκλάδων. Άλλωστε εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό κρατικό χρήμα έχουν αποδοθεί στους ακτοπλόους εφοπλιστές ως επιδοτήσεις στις λεγόμενες άγονες γραμμές, ενώ ετοιμάζονται και άλλες με το πρόσχημα του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδύναμου».
– Μας πνίγουν τα χαράτσια και οι λογαριασμοί. Οι απλήρωτες δόσεις στις τράπεζες και τη ΔΕΗ. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εργατικών σπιτιών και καταθέσεων ακόμα και για χρέη 500 ευρώ, που εγκαινιάστηκαν την Πρωτομαγιά. Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ μας έχει φέρει σε ακόμα χειρότερη θέση. Μας αναγκάζει να προσφέρουμε ακόμα λιγότερα στις οικογένειες μας, να κάνουμε εκπτώσεις στη ζωή μας την ίδια ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσονται με νόμους και επιδοτούνται με ζεστό χρήμα.
– Τα νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας συνεχίζουν να λειτουργούν με επικίνδυνες ελλείψεις σε ιατρικό – νοσηλευτικό – διοικητικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, τουλάχιστον στα νησιά που διαθέτουν ικανό πελατολόγιο. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί έχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή, με τους γονείς να καλούνται όλο και συχνότερα να βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τα βασικά. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου αφήνεται σημαντικό μέρος των δαπανών λειτουργίας τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανανέωση του εξοπλισμού) να καλυφθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της λεγόμενης κοινωνικής ευθύνης.
Απευθυνόμαστε στον κάθε εργαζόμενο, άνεργο, ΕΒΕ, μαθητή – φοιτητή και συνταξιούχο που ανησυχεί για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο λόγω του αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου που θέλει να έχει η ελληνική κυβέρνηση στην περιοχή για τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Σε αυτούς που δεν θέλουν το λιμάνι της Ερμούπολης και τις υποδομές του, το Νεώριο, ενταγμένα στους αμερικανο-ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ σχεδιασμούς.
Πρόθυμοι για να παίξουν ρόλο κομπάρσου εκείνο το διήμερο στην “αναπτυξιακή φιέστα” υπάρχουν πολλοί. Είναι τα διάφορα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής),  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες, που στηρίζουν την εργατοκτόνα και λαοκτόνα “αναπτυξιακή” πολιτική! Που επικροτούν το “παραμύθι” περί “δίκαιης” ανάπτυξης και τέλος των μνημονίων, που μας κοροϊδεύουν με το “μεταφορικό ισοδύναμο”, την τουριστική ανάπτυξη κ.ά.
Είτε με τη “δίκαιη ανάπτυξη” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είτε με τη “βιώσιμη ανάπτυξη” της ΝΔ το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο: κέρδη για το κεφάλαιο, ζωή με φτώχεια για τους εργαζόμενους και το λαό.
Μόνο η οργανωμένη και μαζική δράση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, με προσανατολισμό την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε τα χρόνια τις κρίσης, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που δημιουργεί πολέμους και φτώχεια, μπορεί να έχουμε ανάπτυξη στα μέτρα μας.
Στη βάση των παραπάνω διεκδικούμε:
Την επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, μέτρα προστασίας των ανέργων.
Την προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο, να σταματήσουν οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά.
Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις μονάδες Υγείας και την Παιδεία.
Φθηνές μεταφορές από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονες συγκοινωνίες για τον πληθυσμό των νησιών.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ΕΒΕ, τους νέους και τους συνταξιούχους που δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία σε αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 6 Ιούνη στις 6.00 το απόγευμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου.

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κυκλάδων

ΤΔ ΠΕΤ-ΟΤΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ