Τη διαλυτική στάση της ΔΑΠ και των ΕΑΑΚ καταγγελλει το ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΕΠΑΕΣ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το νέο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, τις προσπάθειες των δυνάμεων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και των ΕΑΑΚ να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους φοιτητές.

Όπως σημειώνει, αφού οι φοιτητές -στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές- αντιστάθηκαν στα καλέσματα για αποχή και διάλυση του Συλλόγου, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και ΕΑΑΚ, με ένα στόμα – μια φωνή, επιχείρησαν με πολύ βρώμικο τρόπο να πουν ότι οι εκλογές στο Σύλλογό ήταν «άκυρες και παράνομες»!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Στις 16 Μαΐου έγιναν εκλογές στο Σύλλογό μας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε απαρτίζεται από τους εξής: Ασλάνη Εύα – πρόεδρος ( 2ο έτος), Βερούκης Ηλίας – αντιπρόεδρος (2ο έτος), Ζήσιμου Ματίνα – γραμματέας (3ο έτος), Σταυρή Ειρήνη – ταμίας (1ο έτος) και  Τσαβαρή Ειρήνη – μέλος (1ο έτος).

Θέλουμε καταρχάς, να σφίξουμε το χέρι στους συναδέλφους, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του τμήματός μας που με τη συμμετοχή τους στις εκλογές συνέβαλαν να γίνει ένα πρώτο βήμα ώστε ο Σύλλογός μας να αγκαλιάζει πραγματικά τις ανάγκες, τα όνειρα και τις ανησυχίες μας. Να είναι ο μαζικός φορέας των φοιτητών που θα έχει στο επίκεντρο τις αξίες για τη ζωή των φοιτητών στο παρόν αλλά και στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε, είναι ειδικά σε αυτές τις συνθήκες πολύ σημαντικό πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους φοιτητές. Αυτό ακριβώς είναι “καρφί στο μάτι”, όσων έχουν κάτσει στο σβέρκο των φοιτητών όλα αυτά τα χρόνια και έχουν οδηγήσει το Σύλλογο στην απαξίωση και την αδράνεια.

Ένα σημαντικό τμήμα των μελών του Συλλόγου μας γύρισε την πλάτη στην προσπάθεια να διαλυθεί ο Σύλλογος. Το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε είναι ελπιδοφόρο, είναι ένα πρώτο στέρεο βήμα σε μια προσπάθεια να αλλάξει η μέχρι τώρα απαράδεκτη κατάσταση. Όμως αυτή η μάχη δεν τέλειωσε την ημέρα των εκλογών!

Κάθε φοιτητής και φοιτήτρια θα πρέπει να κάνει δική του υπόθεση την υπεράσπιση του Φοιτητικού Συλλόγου. Είναι δική μας ευθύνη η ενίσχυση του αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, των σπουδών και της ζωής που έχουμε ανάγκη.

Για αυτό πρέπει όλοι μας να πάρουμε θέση, αυτός είναι ο αγώνας για σύλλογο που οι φοιτητές με τη γνώμη και τη δράση τους θα έχουν στα χέρια τους ένα όπλο, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά σταθερή και μόνιμη με δικαιώματα.

Το νέο ΔΣ και όλος ο Σύλλογος ανοίγουμε τη συζήτηση στα αμφιθέατρα, παίρνουμε πρωτοβουλίες στο Πανεπιστήμιο για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για σύλλογο ζωντανό.

Πριν τις εκλογές δηλώναμε ανοιχτά ότι κάθε ψήφο θα την καταθέσουμε στον αγώνα για να χαράξουμε άλλο δρόμο για την ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

Σήμερα είμαστε εδώ, ενάντια στα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, ως εκλεγμένοι στο νέο αγωνιστικό ΔΣ του συλλόγου μας και δηλώνουμε ότι παλεύουμε:

  • Για ζωντανό – μαχητικό Φοιτητικό Σύλλογο με τους φοιτητές στην πρώτη γραμμή με τη γνώμη τους, τη δράση τους, τα όνειρά τους.
  • Για ολοκληρωμένη μόρφωση όπου το κράτος θα καλύπτει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για την ολοκλήρωση των σπουδών μας με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για Φοιτητικό Σύλλογο που θα αναπτύσσει πολιτιστική, καλλιτεχνική, μορφωτική δραστηριότητα κόντρα τη ναρκωκουλτούρα και τον ατομικό δρόμο.
  • Για Φοιτητικό Σύλλογο σε σύνδεση με τα εργατικά σωματεία για την ενημέρωση, την κοινή δράση με επιστημονικές ημερίδες και άλλες ενημερωτικές δραστηριότητες.
  • Για Πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, που θα προετοιμάζει τους αυριανούς μισθωτούς επιστήμονες να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην πρόοδο και ευημερία του λαού.

Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους συναδέλφους μας σχετικά με την προσπάθεια συγκεκριμένων δυνάμεων που παρά την συντεταγμένη υπονόμευση του Συλλόγους μας αναλώθηκαν σε καταγγελίες και ενστάσεις νομίζοντας ότι θα βάλουν εμπόδια στην λειτουργία του Συλλόγου!

Τι ισχυρίζονται οι συνάδελφοι;

Α) Ισχυρίζονται ότι: “οι εκλογές είναι παράνομες” και πως “δεν ενημερώθηκαν τα μέλη του Συλλόγου”.

Η αλήθεια είναι:

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου, εκλεγμένος με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπως και ο αντιπρόεδρος, κάλεσαν σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση δια τηλεφώνου το Σαββατοκύριακο 12-13/05/2018 για τη Δευτέρα 14/05/2018, στην οποία όχι μόνο δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση των φοιτητών, το μόνο που έκαναν ήταν να στείλουν ένα mail την ίδια μέρα το πρωί στις 9.38 π.μ. για τη συνέλευση που θα γινόταν την ίδια μέρα στις 2 μ.μ., αλλά δεν παρέστησαν ούτε οι ίδιοι! Έβαλαν εμπόδια να τηρηθούν οι διαδικασίες όπως ορίζει το καταστατικό και να έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα με τη συμμετοχή και τη γνώμη των φοιτητών!

Β) Ισχυρίζονται ότι: “δεν παραιτήθηκαν ποτέ τα 2 μέλη της παράταξής τους (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου”.

Η αλήθεια είναι:

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των υπολοίπων μελών του απερχόμενου ΔΣ να παρευρεθούν στην συνεδρίαση με ημερομηνία 14/05/2018 για την παραίτηση – διάλυση του ΔΣ και τον προγραμματισμό της εκλογικής διαδικασίας οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (δηλαδή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ) ως όφειλαν, δεν παρουσιάστηκε κανένας, δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετέχουν στις εκλογές. Σε εκείνη τη συνεδρίαση ομόφωνα οι παρόντες του απερχόμενου ΔΣ (3 μέλη της παράταξης Πανσπουδαστικής ΚΣ και 2 μέλη της παράταξης ΕΑΑΚ-ΚΑΝΑΡΙΝΗ) παραιτήθηκαν και προχώρησαν στη διάλυση του Διοικητικού Συμβουλίου για να προχωρήσει σε εκλογές ο Σύλλογος.

Γ) Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρότι αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στις εκλογές του Συλλόγου μας, μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων ζήτησαν να καταμεριστούν 2 έδρες στα “Λευκά”!!!

Η αλήθεια είναι ότι:

Πουθενά στην υφήλιο δεν έχει καταμεριστεί έδρα στα “Λευκά” αφού προσμετρούνται μόνο στα έγκυρα ψηφοδέλτια! Η κατανομή των εδρών γίνεται σε παρατάξεις, ανεξάρτητους υποψηφίους ή φυσικά πρόσωπα!

Δ) Ισχυρίζονται ότι: έφεραν στην εφορευτική επιτροπή ένσταση αρχικά με 71 υπογραφές που στη συνέχεια έγιναν 84 και ζητούσαν να ακυρωθούν οι εκλογές για όλα τα παραπάνω και να πάμε σε συνέλευση για την διεξαγωγή εκ νέου εκλογών. Μάλιστα λένε ότι αυτό το αποφάσισε το ΔΣ στις 18/05/2018!

Η αλήθεια είναι ότι:

1. Δεν έχει κατατεθεί κανένα έγγραφο στα πρακτικά της εφορευτικής επιτροπής που να έχει υπογραφές από μέλη του φοιτητικού μας Συλλόγου, παρά μόνο καμιά 25αριά ενστάσεις από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΕΑΑΚ-ΚΑΝΑΡΙΝΗ, παρατάξεις που επέλεξαν να μην συμμετέχουν στις εκλογές ως παράταξη ή φοιτητές ως φυσικές παρουσίες.

2. Για να καλέσει η Εφορευτική Επιτροπή Γενική Συνέλευση όπως καθορίζεται από το καταστατικό του Συλλόγου μας πρέπει να συντρέχει λόγος μη σύγκλισης του Διοικητικού Συμβουλίου εντός 10 ημερών. Η Εφορευτική Επιτροπή μέσα σε 2 μέρες συγκέντρωσε όλες τις ενστάσεις, τις απέρριψε και κάλεσε σε συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές στις 16/05/2018.

3. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που προχώρησαν σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις τόσο στην εφορευτική επιτροπή όσο και στις διαδικασίες του Συλλόγου μας. επικαλούνται τη νομιμότητα, όταν οι ίδιοι και οι εκπρόσωποί τους στο απερχόμενο ΔΣ έκαναν τα πάντα για να μην τηρηθεί καμία ουσιαστική διαδικασία μπροστά στις εκλογές του Συλλόγου μας που θα αγκαλιάσει τους φοιτητές.

Οι φοιτητές του Τμήματός μας γνωρίζουμε ποια ήταν η κατάσταση στο Φοιτητικό Σύλλογο και ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό. Μας προβληματίζει ιδιαιτέρως όμως η σύμπλευση των ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΕΑΑΚ-ΚΑΝΑΡΙΝΗ με σκοπό να εμποδίσουν τη λειτουργία του Συλλόγου μας!

Το νέο ΔΣ το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει και θα συζητήσει συλλογικά με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΤΕΠΑΕΣ πρόγραμμα πολύμορφων δράσεων και δραστηριοτήτων έως και το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς».