Χτύπησε το κουδούνι και για τα προσφυγόπουλα

προσφυγες

προσφυγεςΧθες, παιδιά προσφύγων από Συρία και Ιράκ εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, τους υποδέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό.

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση θα πρέπει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε παιδί. Παρόλα αυτά οι οικογένειες των προσφύγων  έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από οικονομικά προβλήματα. Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η λίστα των σχολικών ειδών, η οποία τρομάζει!

Η αβεβαιότητα όσον αφορά τη διαδικασία του ασύλου τους και η ανασφάλεια όσον αφορά τη διαμονή τους, καθώς και οι μετακινήσεις από το ένα μέρος της Ελλάδας στο άλλο, που αποτελεί συχνό φαινόμενο, είναι παράγοντες οι οποίοι σίγουρα επηρεάζουν την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ευθύνες κυβέρνησης και ΕΕ για τον εγκλωβισμό τους

Οι πρόσφυγες δεν αυτοεγκλωβίστηκαν στη χώρα μας. Οι αποφάσεις της ΕΕ – κυβέρνησης είχαν σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τους , παρ’ όλο που η πλειοψηφία αυτών θέλει να πάει σε άλλη χώρα. Με τις αποφάσεις τους καταπατούν το προσφυγικό δίκαιο και κάνουν τη ζωή των προσφύγων ακόμα μεγαλύτερο μαρτύριο. Τα παιδιά των μεταναστών έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν σε μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και το κράτος έχει την ευθύνη να διαμορφώσει όλους εκείνους τους όρους για να την παράσχει και όχι να αναθέτει το ζήτημα στις ΜΚΟ.