Νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία-Ομιλίες βουλευτών του ΚΚΕ

επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτές του ΚΚΕ

Αλ. Παπαρήγα: Τα κοινωνικά ζητήματα είναι σύνθετα, δεν λύνονται με έναν αφηρημένο μοντερνισμό

«Τα κοινωνικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με έναν αφηρημένο μοντερνισμό και νεωτερισμό, είναι πολύ πιο βαθιά και ουσιαστικά όταν έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα και το παιδί», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία.

«Εκ μέρους του ΚΚΕ δηλώνω ότι δεν φοβόμαστε και δεν σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής της, σχολιάζοντας το σχετικό επιχείρημα των κυβερνητικών βουλευτών ότι πάρθηκε υπόψη το δίκαιο της ΕΕ για την κατάρτιση αυτού του νομοσχεδίου. «Επίσης, απορρίπτουμε 100% τη θέση ότι πρέπει να πάρουμε υπόψη σε ποιο σημείο είναι ώριμος ή δεν είναι ώριμος ο ελληνικός λαός. Γιατί αν το παίρναμε αυτό το πράγμα υπόψη, πριν εκατό χρόνια, σε συνθήκες αφόρητου σκοταδισμού, το ΚΚΕ δεν θα έβαζε στις ιδρυτικές του θέσεις το διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος που δεν τολμάτε να το φέρετε και λέτε διακριτότητα οι του ΣΥΡΙΖΑ. Και επίσης δεν θα υποστηρίζαμε την εξίσωση των παιδιών εντός και εκτός γάμου το 1918», πρόσθεσε.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο κάνει μια προσπάθεια να μειώσει το χρόνο για την υιοθεσία και την αναδοχή. «Βέβαια, εδώ είναι και το μπόι σας, σε κάτι τέτοια συγκρίνεστε με τη ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μέχρι εκεί φτάνει το μπόι σας, σε ζητήματα ψηφιοποίησης, σε θέματα οργανωτικά κλπ. ή καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, η οποία ήταν αποκρουστική στο συγκεκριμένο θέμα», συμπλήρωσε. Όπως είπε, η ουσία του νομοσχεδίου είναι ότι στηρίζεται σε παρωχημένες ιδέες, ακόμα και για τα πλαίσια αυτού του συστήματος, όπως η αντίληψη της ατομικής ευθύνης της οικογένειας, «κάτι που έχει ξεπεραστεί από τον προηγούμενο αιώνα». Η επικράτηση της έννοιας του ατόμου – ιδιώτη και της ιδιωτικοποίησης φαίνεται από το γεγονός ότι κριτήριο για την υιοθεσία είναι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, «το πορτοφόλι». Παράλληλα, «δημιουργείτε το θεσμό του επαγγελματία αναδόχου, που είναι εμπορικός θεσμός που θα πληρώνεται, και δεν βάζετε το γονεϊκό δικαίωμα για μια οικογένεια που δεν έχει καλά οικονομικά», εξήγησε.

Επιπλέον, επέκρινε τόσο το γεγονός ότι δεν πάρθηκαν υπόψη επιστημονικές μελέτες όσο και την πολιτική απάτη που κάνει η κυβέρνηση όταν υποστηρίζει πως στο δίλημμα οικογένεια ή ίδρυμα, το ΚΚΕ είναι με το ίδρυμα. «Βάλατε ένα δίλημμα ”οικογένεια ή ίδρυμα” που δεν απαντάει στη συνθετότητα του ζητήματος», είπε, διευκρινίζοντας ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις λένε ότι το παιδί πρέπει να συνδυάζει την οικογένεια με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά. «Εσείς την εξέλιξη της οικογένειας την βλέπετε μόνο ως προς το σεξουαλικό προσανατολισμό, τίποτε άλλο. Και οπωσδήποτε ούτε καν σκέφτεστε να εξετάσετε τι επίδραση μπορεί να έχει σε ένα παιδί, στην ενηλικίωσή του, όταν δεν μεγαλώνει με διακριτή σχέση άνδρας – γυναίκα, δηλαδή μάνα – πατέρας», τόνισε.

Γ. Λαμπρούλης: Τα απροστάτευτα παιδιά να μην είναι εκτεθειμένα σε επαγγελματίες αναδόχους (VIDEO)

Το ΚΚΕ δεν ανέχεται τα απροστάτευτα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα ανάμεσα σε επαγγελματίες αναδόχους με σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την υπεραπλούστευση των επιστημονικών δεδομένων δαιμονοποιεί τα ιδρύματα και επικαλείται έρευνες που αναφέρονται σε δομές που όλες οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει στο έλεος. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται τη σημερινή κατάσταση και κάλεσε την κυβέρνηση να μη συκοφαντεί τις θέσεις του Κόμματος. Ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά για εξασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των υποχρηματοδοτούμενων και υποστελεχωμένων υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Σημείωσε ότι η προστασία του παιδιού πρέπει να είναι στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους και υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν κρατικές δομές στα σημεία διέλευσης των προσφυγικών ροών για τα ασυνόδευτα παιδιά και την επανένωση των οικογενειών.

Μ. Συντυχάκης: Η ευθύνη του κράτους για προστασία του παιδιού μεταφέρεται στον ιδιωτικό τομέα (VIDEO)

Το νομοσχέδιο δεν αμφισβητεί την κατεύθυνση για αποποίηση της ευθύνης του κράτος για την προστασία του παιδιού και τη μετατόπισή της στην οικογένεια (φυσική, θετή ή ανάδοχη) και στον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας», που, όπως είπε, επιβάλει κάποιους κανόνες αστικού εκσυχρονισμού.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου και σημείωσε ότι είναι αντίθετο με το θεσμό του επαγγελματία ανάδοχου που έχει στο επίκεντρο την εξασφάλιση εισοδήματος και θα υπάρξουν περιπτώσεις που για την αύξηση του κέρδους θα συμπιέζονται οι ανάγκες του παιδιού. Αναφέρθηκε στην αρνητική εμπειρία από χώρες του εξωτερικού, όπου παιδιά άλλαξαν έως και 10 επαγγελματίες γονείς με επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα ότι είναι καλύτερο να δίνονται τα παιδιά για αναδοχή και υιοθεσία από το να μένουν στα ιδρύματα, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι σημερινές δομές που έχουν εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις είναι επικίνδυνες και τάσσεται υπέρ των σύγχρονων και επιστημονικά στελεχωμένων δομών του κράτους για την προστασία του παιδιού. Σχολίασε πως η συλλήβδην απόρριψη των κρατικών δομών γίνεται για να εξυπηρετηθεί η ιδιωτική υιοθεσία που οδηγεί στο εμπόριο παιδιών.

Κάλεσε την κυβέρνηση να μην διαστρεβλώνει τη θέση του ΚΚΕ, το οποίο από θέση αρχής είναι υπέρ της αναδοχής και της υιοθεσίας αλλά όχι υπέρ οποιασδήποτε αναδοχής και υιοθεσίας. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα απογίνονται τα παιδιά που δεν θα υιοθετούν, διότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το αστικό κράτος που τα θεωρεί κόστος και δημόσια σπατάλη. Ανέφερε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του παιδιού με τις κατάλληλες δομές και τη συγκρότηση ενιαίου φορέα.

Εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΚΚΕ στο άρθρο 8 που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια και είναι σκαλοπάτι για την επέκταση στην υιοθεσία. Σημείωσε ότι κριτήριο του ΚΚΕ είναι η ομαλή ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και πρόσθεσε ότι όσο σεβαστός και αν είναι ο προσωπικός σεξουαλικός προσανατολισμός, σε αντίθεση με την απαράδεκτη ομοφοβία και το ρατσισμό, δεν δικαιολογεί την παραμόρφωση της γονικής σχέσης ανάμεσα στα δυο φύλα.