Στόχος κυβέρνησης και πλειοψηφίας τοπικών αρχών η λειτουργία των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προς όφελος του κεφαλαίου (VIDEO)

υπάλληλοι ΟΤΑ

Στο πρώτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα, με θέμα τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους – αυτοδιοικητική διακυβέρνηση, μίλησε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) Βέτα Πανουτσάκου και κατήγγειλε τις ευθύνες της πλειοψηφίας δημάρχων και περιφερειαρχών για τη στήριξη της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους συνολικά, αλλά και στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Η Β. Πανουτσάκου, ξεκινώντας την ομιλία της, υπογράμμισε ότι «ο τίτλος του συνεδρίου δεν μπορεί να κρύψει τη διαχρονική εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε τις αιτίες για τη βάρβαρη καθημερινότητα της πλειοψηφίας του λαού, ούτε την προσπάθεια διάχυσης ευθυνών ανάμεσα σε τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές αρχές. 

Τοπικές και περιφερειακές αρχές, που αποδέχονται αυτή την πολιτική όπου οι πολλοί πρέπει να δουλεύουν και οι λίγοι να κερδίζουν, που υπερασπίζονται ότι η ανάπτυξη του τόπου περνά μέσα από την επιχειρηματική δράση, θεωρούν τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ χρήσιμους μόνο στο βαθμό που είναι αποτελεσματικοί στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που είναι συνυφασμένες με τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Παρά τις φαινομενικές αντιπαλότητες, οι κυβερνήσεις νομοθετούν στην κατεύθυνση που ζητά η πλειοψηφία των τοπικών και περιφερειακών αρχών, όπως τα ΚΤΕΟ ανώνυμες εταιρείες, Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, δομημένο περιβάλλον, κινητικότητα, αξιολόγηση, “Καλλικράτης”».

Η Β. Πανουτσάκου αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου που προτείνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για μεταρρύθμιση του κράτους και ιδιαίτερα της τοπικής διοίκησης, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της περιφερειακής και κεντρικής εξουσίας παρά τις βαρύγδουπες φράσεις που ακούγονται περί αποκέντρωσης, δημοκρατίας, διαφάνειας κλπ. Επισήμανε ότι η πλειοψηφία των περιφερειαρχών ζητά «ειδικές οικονομικές ζώνες, δηλαδή κίνητρα και φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους και μισθούς και εργασιακές σχέσεις σύγχρονων σκλάβων για τους εργαζόμενους, εξελιγμένες Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα που ορισμένοι αιρετοί μάλιστα επιχειρούν να εξυπηρετήσουν και τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αλλά και παράδοση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο».

Στηλίτευσε τη στάση της πλειοψηφίας των δημάρχων και περιφερειαρχών που δεν λέει κουβέντα «όταν η Παγκόσμια Τράπεζα αλωνίζει στις υπηρεσίες ανάπτυξης υγειονομικού ελέγχου και άλλες, που δεν κάνει τίποτα για να αρθεί η απαγόρευση στις προσλήψεις, για να σταματήσουν οι απολύσεις και η ανακύκλωση της ανεργίας, ούτε καν για να παραμείνει η μισθοδοσία των υπαλλήλων στον κρατικό προϋπολογισμό».

Κατήγγειλε ότι στόχος κυβέρνησης και τοπικών αρχών είναι η λειτουργία των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στη στήριξη της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων και τις επενδύσεις.