Η Τουρκία δηλώνει ότι «τα Ίμια είναι τουρκικά»

Αιγαίο Ιμια

Αιγαίο ΙμιαΚλιμακώνει τις προκλήσεις και την επιθετικότητά της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας η τουρκική κυβέρνηση, αυτή τη φορά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια. «Τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία», ισχυρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του με την οποία εκφράζει επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ετήσια έκθεσή της σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας.

«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η ΕΕ ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά στις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας: «Οι βραχονησίδες των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ακόμη ότι «η στήριξη που δίνεται ως “λευκή επιταγή” από την ΕΕ σε κράτη-μέλη στις διαμάχες του με τρίτες χώρες δεν βοηθά στην επίλυση των ζητημάτων αυτών στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και τους διεθνούς δικαίου». Η στάση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι αναφορές της Επιτροπής στο θέμα «δεν είναι παρά η επανάληψη των ήδη γνωστών θέσεων της ΕΕ, οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις». «Οι διατυπώσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη στάση των Ελληνοκυπρίων που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαπραγματευτικής διαδικασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Έκθεση Προόδου της Κομισιόν

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι «εξακολουθεί να απομακρύνεται ουσιαστικά από την ΕΕ»καλώντας την να «αντιστρέψει επειγόντως αυτήν την αρνητική τάση, προς το δικό της συμφέρον», σε ό,τι αφορά στις διώξεις στο εσωτερικό μετά το πραξικόπημα. Ταυτόχρονα βέβαια, επισήμανε, η Τουρκία θα παραμείνει «σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ» και θα συνεχιστεί η συνεργασία «σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», όπως το Μεταναστευτικό.

Παραπέρα, σε ό,τι αφορά Κυπριακό και Κυπριακή Δημοκρατία, στην Έκθεση αναφέρεται πως «δεν σημειώθηκε πρόοδος στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ για τις σχέσεις με την Ελλάδα αναφέρεται ότι «η συνεργασία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη μετανάστευση εντατικοποιήθηκε περαιτέρω. Ωστόσο, οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις, η Έκθεση σημειώνει ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχομένως προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον κράτους – μέλους ή πηγή τριβών ή πράξεων που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Να «συνέλθει» καλεί την Άγκυρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου για τα Ίμια. Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνει την πίστη της κυβέρνησης στην ΕΕ, ως εγγυητή των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και ως διαμεσολαβητή στα παζάρια των αστικών τάξεων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο: «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, των ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».