Ανακοίνωση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ για το Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου

ΚΚΕΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Στις 16 και 17 Απριλίου, ο κυβερνητικός “Θίασος” με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, έρχεται και στο Νότιο Αιγαίο. Θα επιχειρήσουν να πείσουν τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις των νησιών ότι δήθεν τα μνημόνια τελειώνουν, ότι θα φέρουν μια ανάπτυξη που θα είναι “δίκαιη” και από την οποία θα ωφεληθούν όλοι!

Ακόμα θα ισχυριστούν ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει την προστασία της χώρας!

Ο στόχος τους είναι να αποσπάσουν τη στήριξη ή την ανοχή στην πολιτική τους που ισοπεδώνει τα λαϊκά δικαιώματα και εκθέτει τη χώρα σε μεγάλους κίνδυνους προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Με αυτούς τους στόχους συμφωνούν και τα άλλα αστικά κόμματα. Για αυτό οι εκπρόσωποί τους στην Περιφέρεια, στις Δημοτικές Αρχές και σε άλλους φορείς  συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο.

Η αλήθεια είναι ότι δίκαιη ανάπτυξη για το λαό στον καπιταλισμό δεν γίνεται να υπάρχει. Τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων θα συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν και να τα κλιμακώνουν, όπως έχουν ήδη δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ και στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ εκθέτει τη χώρα στον κίνδυνο εμπλοκής σε ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο καθώς οι συγκρούσεις στην Συρία μαίνονται και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή μας γίνονται όλο και πιο σφοδροί για το πως θα μοιράσουν τις ζώνες επιρροής, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους δρόμους των εμπορευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών δυναμώνει και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Τώρα που εξελίσσονται οι πολεμικές προετοιμασίες για νέο κτύπημα στη Συρία, απ’ τη μεριά των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας κ.α., πρέπει να σημάνει συναγερμός για το λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ως σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμμετέχει στην προετοιμασία του νέου εγκλήματος. Αναβαθμίζει κι επεκτείνει τις ξένες βάσεις στην Ελλάδα και συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που συνιστούν “πρόβα πολέμου”.

Καμία συμμετοχή και διευκόλυνση στη νέα πολεμική εξόρμηση. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσει η βάση της Σούδα, να μην γίνει η Σύρος πολεμικό ορμητήριο.

Οι εκπρόσωποι των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, της FRAPORT  έχουν κάθε λόγο να υποδεχτούν τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης  με ενθουσιασμό.

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές δυνάμεις των νησιών πρέπει να σταθούν απέναντί τους. Η ίδια η ζωή τους αποδεικνύει τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη:

 • Ο τουρισμός και μέσα στα χρόνια της κρίσης είχε μεγάλη άνοδο. Τα έσοδα των μεγαλοξενοδόχων του Νοτίου Αιγαίου από 1.3 δις που ήταν το 2011, το 2017 τριπλασιάστηκαν και ξεπέρασαν το απίστευτο ποσό των 3,64 δισ.! Όμως οι εργαζόμενοι, σε τουρισμό – επισιτισμό, πάνε από το κακό στο χειρότερο. Είχαν μείωση σε μισθούς και επιδόματα, εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, συντριβή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αβεβαιότητα για το αν και πότε θα πάρουν το μειωμένο επίδομα στο τέλος της σεζόν.
 • Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι, οι αυτοπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι των νησιών δοκιμάζονται σκληρά από τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια, από το φούντωμα της ακρίβειας με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ.
 • Οι οικογένειες με άνεργους και χρέη είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας.
 • Με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε το κόστος  και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα ενώ οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια δουλεύουν με μισθούς 500€, χωρίς ωράρια, χωρίς συλλογική σύμβαση.
 • Τα εισιτήρια των πλοίων παραμένουν πανάκριβα ενώ υπάρχουν νησιά που δεν έχουν για μέρες σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα ή τα υπόλοιπα νησιά.
 • Για όλους τους νησιώτες και κύρια των μικρών νησιών παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα της κάλυψης των βασικών αναγκών στην Υγεία. Τα Κέντρα Υγείας ή δεν λειτουργούν ή όπου λειτουργούν είναι υποστελεχωμένα από γιατρούς και προσωπικό.

Το ΚΚΕ καλεί τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις των νησιών να απαντήσουν δυναμώνοντας την πάλη τους για:

 • Την επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ. Ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν πάρει.
 • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά.
 • Την προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο, να σταματήσουν οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
 • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις μονάδες Υγείας και να καλύπτουν τον πληθυσμό των νησιών όλο το 24ώρο και όλο το χρόνο με δυνατότητα άμεσης αερομεταφοράς σε κεντρικά νοσοκομεία.
 • Να διεκδικήσουμε φθηνές μεταφορές από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονες συγκοινωνίες για το πληθυσμό των νησιών.

Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα. Να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες.

Γιατί σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που να μη συνδέεται με το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Ο σοσιαλισμός είναι η διέξοδος για την εργατική τάξη και το λαό. Μόνο με την εργατική εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ανοίγει ο δρόμος η οικονομία και η παραγωγή να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

13/04/2018