ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ: Ανατολίτικο παζάρι για τη διασφάλιση των μονοπωλίων

Βάρνα Τουρκία ΕΕ

Βάρνα Τουρκία ΕΕΤο σύνολο των ζητημάτων, που οι αστικές τάξεις Τουρκίας και ΕΕ, στοχοθετούν, προκειμένου να αποσπάσουν καλύτερες θέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εκπροσωπώντας τη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τη μια και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν από την άλλη παζάρεψαν θέματα όπως Ενέργεια, ασφάλεια, αλλά και διαχείριση του Μεταναστευτικού, πάντα στο φόντο των ευρύτερων ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Χαρακτηριστικό των προθέσεων είναι η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το τέλος της συνάντησης, που δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί. Τόνισε δε ότι είναι αντίθετος στην «απλοϊκή και επιφανειακή ιδέα» της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. Είπε ότι ελπίζει πως «οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων». Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

Το γεγονός πάντως ότι ο Ντ. Τουσκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος των δηλώσεων, σημείωσε ότι δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο «σε ένα μακρύ κατάλογο ανησυχιών», επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελλάδα και την Κύπρο, αποδεικνύει ότι το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων για ακόμη μια φορά αξιοποιήθηκε για το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι και όχι για την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών της περιοχής.

«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανένα συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους. «Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.

Για Συρία και Προσφυγικό

Όπως ήταν αναμενόμενο, τις συζητήσεις απασχόλησε και η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Οι Ντ. Τούσκ και Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασαν την «ανησυχία τους» για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία «επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών», σκιαγραφώντας έτσι και ένα ακόμη πεδίο που μπαίνει στο παζάρι.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της διαβόητης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, δηλώνοντας ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο Ρ.Τ. Ερντογάν τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες «στήριξη και όχι επικρίσεις», στον αγώνα του «κατά της τρομοκρατίας», ενώ ήταν εξαρχής ξεκάθαρη η πρόθεσή του να παζαρέψει με μοχλό πίεσης το Προσφυγικό για γρηγορότερη εκταμίευση του δεύτερου πακέτου της ΕΕ ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες, για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, για απόσπαση παραχωρήσεων, για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες και για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Για Αιγαίο και Κύπρο

Το γεγονός ότι οι τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις κατά των κυριαρχικών συμφερόντων της Ελλάδας, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν γίνει μέρος του παζαριού, αποδείχθηκε και στη Βάρνα, καθώς, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τέθηκαν από τους αξιωματούχους της ΕΕ τα ζητήματα αυτά. «Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, «ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου».

«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ντ. Τουσκ υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ «στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά μέσα στη δική της ΑΟΖ».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο».

πηγή:902.gr