Να πάρουν θέση οι παρατάξεις στη Περιφέρεια, για το φαγοπότι του λαϊκού πλούτου με τους διαγωνισμούς προμηθειών και δημοσίων έργων

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

περιφέρειαΤο ζήτημα της Απόφασης ακύρωσης του διαγωνισμού της Περιφέρειας για προμήθεια λαμπτήρων LED, από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, με σαφείς αναφορές σε “φωτογραφικές” διατάξεις στάθηκε αφορμή για κατάθεση Επερώτησης στην Περιφερειακή Αρχή, από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, για το «Ν. Αιγαίο- Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», Μπενέτος Σπύρος για τη «Νησιωτική Ανατροπή», Μαρία Χατζηγιάννη για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι τρεις Ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Παναγιώτης Κουνάκης, Ηλίας Ζωγραφίδης και Άγγελος Ανανίας.

Με την Επερώτηση ζητείται η συζήτηση της υπόθεσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ν’ απαντήσει η Περιφερειακή Αρχή στα ερωτήματα που τίθενται. Η Περιφερειακή Αρχή σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι έχει απαντήσει ήδη, ενώ αναφέρει “απόπειρα ποινικοποίησης ανοικτών διαδικασιών στη λειτουργία”.

Στο κύριο ζήτημα το οποίο πρέπει να πάρει θέση κάθε παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι στο φαγοπότι του λαϊκού πλούτου που γίνεται με τις συμβάσεις προμηθειών, έργων και μελετών  του κράτους και τοπικής διοίκησης, τονίζει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σε ανακοίνωσή της .

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Δελτίο Τύπου

Για το θέμα της επερώτησης στην Περιφερειακή Αρχή σχετικά με διαγωνισμό για προμήθεια λαμπτήρων LED.

Τόσο η υπόθεση της «νομιμότητας» του διαγωνισμού για την παράδοση της διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά, όσο και η «νομιμότητα» του διαγωνισμού για την ανάθεση της προμήθειας των λαμπτήρων, δεν μπορεί να κρύψει  την ουσία, δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζουν αυτοί, που ξεζουμίζονται για να πληρώνουν πανάκριβα υπηρεσίες, προμήθειες και αγαθά μέσω της πολιτικής που ακολουθεί κυβέρνηση και τοπική διοίκηση.

Ο χαρακτήρας των προμηθειών του κράτους και των φορέων του, λειτουργεί ως ένα πρόσθετο εργαλείο αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι κατά τεκμήριο αποτελούν και τους μεγάλους προμηθευτές του δημοσίου. Κανένας έλεγχος και διαφάνεια της διαδικασίας υλοποίησης των δημόσιων συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων δεν αλλάζει στο παραμικρό την ουσία του ζητήματος, που είναι το φαγοπότι του λαϊκού πλούτου.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπερασπίζεται τη θέση της δημιουργίας ενός κρατικού φορέα σχεδιασμού, παραγωγής, εκτέλεσης δημοσίων έργων, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα πραγματοποιεί τεράστια εξοικονόμηση πόρων, γιατί το κέρδος είναι ο βασικός λόγος που εκτινάσσεται το κόστος των δημοσίων έργων, των προμηθειών, των μελετών, είναι ο λόγος που περνάνε και οι «φωτογραφικές» διατάξεις σε διαγωνισμούς.

Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα στο οποίο πρέπει να πάρει θέση κάθε παράταξη,  τη στιγμή που μπαίνει το ερώτημα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Ρόδος 6/03/2018

Το δελτίο τύπου της Περιφερειακής Αρχής, ως αντίδραση στην Επερώτηση έχει ως εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα αντέξει η αντιπολίτευση και οι «συνεργαζόμενοι», την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή θα δραπετεύσουν πάλι;

Όπως λειτούργησαν το 2017, κάποιοι, στην περίπτωση του Φράγματος Γαδουρά, όπου η θέση τους ήταν ενάντια στα συμφέροντα του τόπου,  λειτουργούν και τώρα

Όπως δηλώσαμε και πριν λίγες μόνο ημέρες, βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Τα ίδια πρόσωπα, επιδίδονται και πάλι στο ίδιο παιχνίδι, όπως ακριβώς έκαναν και με το Φράγμα Γαδουρά το 2017.  Τότε αποδείχθηκε ποιοί και πώς υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του τόπου μας και ποιοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν για μικροπολιτική σκοπιμότητα τα εμπόδια που έστησαν τα εργολαβικά συμφέροντα.

Το θέμα που διαφημίζουν ως αίτημα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού, μόνοι, πρώτοι και με δική της πρωτοβουλία το έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Περιφερειακή αρχή. Η Περιφερειακή αρχή που επίσης απήντησε στις ερωτήσεις που προ επτά μόλις ημερών ετέθησαν, γραπτώς.

Η άγνοια, η παραπληροφόρηση και η παραποίηση του Κανονισμού είναι πρωτοφανής. Οπως πρωτοφανής είναι και η εμπάθεια και η απόπειρα ποινικοποίησης ανοικτών διαδικασιών στη λειτουργία.  Η Δημοκρατία που ευαγγελίζονται στενάζει κάτω από το πολιτικό κενό τους.

Το μόνο ερώτημα είναι το εξής : Θα αντέξει η αντιπολίτευση και οι «συνεργαζόμενοι», την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή θα δραπετεύσουν πάλι όπως έκαναν πολύ πρόσφατα σε αντίστοιχη περίπτωση σε συζήτηση που πάλι η Περιφερειακή αρχή προκάλεσε ;

Στο θόρυβο και στον ψίθυρο είναι πράγματι καλοί.

Παρακάτω η Επερώτηση:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

(5.03.2018)

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ &

ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

(κατ’ άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας

του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου)

(ΦΕΚ 2548/τ.Β./19-9-2012)

 ΘΕΜΑ: Ερωτήματα και Αίτηση προς συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο οδικό δίκτυο φωτισμού του νησιού της Ρόδου, από την Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών (υπ’ αρ. 127/2018 απόφαση).

Οι μέχρι σήμερα εξηγήσεις και δημόσιες απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο οδικό δίκτυο φωτισμού του νησιού της Ρόδου, και της ακύρωσης του από την Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών, ουδόλως έχουν διαφωτίσει τους ερωτώντες Περιφερειακούς Συμβούλους της ΠΝΑ σχετικά με το τι ακριβώς έχει συμβεί με τον εν λόγω διαγωνισμό.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ν.Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», «Νησιωτική Ανατροπή» και «Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Αιγαίου», ως εκπρόσωποι των παρατάξεων καθώς και οι 3 Ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Περιφερειακού Συμβουλίου  Ν.Αιγαίου, καταθέτουμε  Επερώτηση για το εν λόγω θέμα.  Δεδομένου ότι, κατά το άρθρο 16 του εν λόγω Κανονισμού, «οι επερωτήσεις έχουν σκοπό τον έλεγχο του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών για ζητήματα άμεσης επικαιρότητας, με διερεύνηση των αιτιών ή του σκοπού για τον οποίο έγινε ή παραλήφθηκε ένα γεγονός ή μια πράξη»,

 ζητούμε  να γίνει χρήση της δυνατότητας που παρέχει το άρθρο 16 του Κανονισμού και η επερώτηση μας να συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάλυσης του θέματος ενώπιον όλου του σώματος για να διαλευκανθεί πλήρως αυτό το θέμα και να μην υπάρχει καμία σκιά.

Ειδικότερα, τα πολιτικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:

ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης αν παραδέχεται το «φωτογραφικό» χαρακτήρα ορισμένων από τους όρους του διαγωνισμού, όπως τον διέγνωσε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στην υπ’ αρ. 127/2018 απόφαση της;  (Όπως αυτό αποτυπώνεται στην παράγραφο 45 της απόφασής της Α.Ε.Π.Π. χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις  συμμετοχής στο διαγωνισμό που αναφέρονται στα άρθρα 2.2.6 και 2.2.9.2 της διακήρυξης ως «φωτογραφικές»).

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Τελικά, ποιος συνέταξε τα τεύχη δημοπράτησης αυτού του διαγωνισμού; Με απλά λόγια, ποιος έγραψε τους όρους αυτής της διακήρυξης που η Α.Ε.Π.Π. χαρακτηρίζει «φωτογραφικούς»;

Εγκρίθηκαν από το ΚΑΠΕ οι όροι του εν λόγω τεύχους δημοπράτησης, ιδιαίτερα οι όροι 2.2.6 και 2.2.4.2;

ΤΡΙΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Εάν ο κ. Περιφερειάρχης αμφισβητεί το χαρακτηρισμό της Α.Ε.Π.Π., γιατί δεν προέβη στην άσκηση των προβλεπομένων ένδικων βοηθημάτων; (κατά το άρθρο 372 του ν.4412/2016).

 Τα ερωτήματα  που εξακολουθούν να τίθενται και χρήζουν απάντησης:

Πώς προστάτευσε η Περιφερειακή Αρχή το δημόσιο συμφέρον στο διαγωνισμό αυτό;

-Πως παρεισέφρησαν οι ‘φωτογραφικές’  διατάξεις  στη σχετική διακήρυξη;

-Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ:

ΟΙ  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ  

& ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Π.Σ. Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

 -Για την παράταξη «Ν.Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας»

Ιωάννης Μαχαιρίδης, επικεφαλής

 -Για την παράταξη « Νησιωτική Ανατροπή»

Μπενέτος Σπύρος , επικεφαλής

 Για την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Αιγαίου»

Μαρία Χατζηγιάννη, επικεφαλής

 Ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Παναγιώτης Κουνάκης

Ηλίας Ζωγραφίδης

Άγγελος Ανανίας